Pretraga

Uvođenjem novog Pravilnika došlo do promjena: Evo koji studenti jedu najviše u menzama

A- A+

Hrvatska broji 70 studentskih restorana u kojima MZOS dijelom subvencionira prehranu. Na kraju prošle godine doznali smo koji studenti najviše, a koji najmanje posjećuju menze te smo također otkrili koje menze najbolje posluju. Budući da je 1. veljače stupio na snagu novi Pravilnik o potpori za pokriće troškova prehrane studenata, shodno kojemu je dio cijena za studente porastao, ponovno smo zatražili od resornog Ministarstva podatke o fakultetlijama koji se najviše hrane u menzama, kao i koja menza bilježi najveći broj prodanih obroka.

Foto: srednja.hr

Novi Pravilnik o potpori za pokriće troškova prehrane studenata stupio je na snagu 1. veljače, što znači da su se dijelom izmijenile cijene obroka u 70 menzi diljem Hrvatske. Točnije, MZOS je smanjio subvencije za dio ponude, dok su pod pritiskom studenata za sedam najkonzumiranijih namirnica zadržali subvenciju od 71.24 posto. Krajem prošle godine doznali smo koji studenti najviše posjećuju menze, kao i koja menza u Hrvatskoj najbolje posluje, no odlučili smo ponovno potražiti podatke od MZOS-a za veljaču kako bi vidjeli je li se što promijenilo uvođenjem spomenutog Pravilnika.

Izdvojeni članak

Studentski odbor ‘Stjepan Radić’: Svatko može kontrolirati prehranu, a rade na proširenju ponude u brzoj menzi

Studenti na Savi ostavili preko tri milijuna kuna

– Najmanji promet u veljači 2014. zabilježen je u restoranu strukovne škole Virovitica, u iznosu od 7015,20 kuna. Najviši promet zabilježen je u SD Stjepan Radić u iznosu od 3.040.453,65 kuna, odgovor je koji smo dobili iz ureda za odnose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Usporedite li podatke za prethodni mjesec s onima koje smo prikupili krajem 2013. godine, uvidjet ćete da nije zabilježena nikakva promjena. Na državnoj razini i dalje najveći pomet ostvaruju linije u sklopu studentskog kompleksa na Savi, dok je restoran u Virovitici i još uvijek najslabije posjećena menza u Hrvatskoj.

Kao što smo i prije istaknuli, možda se tajna krije u tome što su Virovitičani još krajem listopada javno iskazali svoje nezadovoljstvo ponudom hrane kao i samom uslugom u menzi.

Izdvojeni članak

MZOS koči menzu na Filozofskom jer nije sudjelovalo u izboru koncesionara, dekan odgovara da fakultet nije obvezan uključiti ga u postupak

Filozofi i dalje vode po konzumaciji, ali ista opada

Kad su u pitanju studenti koji najčešće posjećuju menze, to jest koji su ostavili najviše novca u menzama, ponovno su na prvom mjestu studenti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Prema podacima koje smo dobili iz MZOS-a, u veljači su spomenuti studenti ‘pojeli’ 656.353,14 kuna, što je ipak znatno manje u odnosu na 2013. godinu. Osim poskupljenja, treba uzeti u obzir i da se radi o mjesecu ispitnih rokova kada studenti ne pohađaju predavanja, kao i to da mnogi po završetku rokova odlaze na odmor svojim domovima. Također treba napomenuti i da se radi o jednom od najvećih fakulteta koji nema vlastitu menzu.

Studenti koji u potrošili najmanje subvencije u spomenutom razdoblju su s Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski. Za namirnice u menzama, isti su potrošili svega 339,55 kuna subvencije.

Copy link
Powered by Social Snap