Pretraga

Uživo: Sindikati tvrde kako 40 posto radnika SC-a štrajka, ali menze rade normalno

A- A+

Sindikati SC-a još su prošlog tjedna najavljivali štrajk radnika koji kreće danas. Pozvali su sve radnike zagrebačkog SC-a da se pridruže štrajku i obustave rad menzi i servisa, te su istaknuli kako prema informacijama s terena imaju podršku kolega. Razvoj današnjeg štrajka pratite na našem portalu kroz live izvještaj.

Foto: Srednja.hr

Na zajedničkom sastanku održanom prošlog četvrtka predstavnici četiriju sindikata dogovorili su se kako će danas u šest ujutro započeti štrajk radnika menzi, Student servisa i radnika iz kulture. Razlog štrajka je, kako kažu sindikati, taj što sanacijska prava odbija potpisati u cijelosti usuglašen kolektivni ugovor.

Iako je sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak tvrdio da će menze i servis raditi te da se radi o nepotrebnom uznemiravanju studenata, prema najavama sindikata menze su trebale biti zatvorene, a niti ostali servisi nisu trebali pružati usluge studentima.

No trenutna situacija na terenu ipak je drugačija od najavljene, a da menze i Student servis normalno potvrđeno nam je iz SC-a

Student servis radi normalno/ Foto: Antun Mezulić|Srednja.hr

13:53 Menza u SC-u radi normalno

13:00 Iz sindikata poručuju da će se popodne znati hoće li biti dodatnog zastoja u menzama jer su, po njima, u jutarnju smjenu došli radnici iz popodnevne smjene te iz drugih pogona koji ne podržavaju štrajk.

12:30 S radom po uobičajenom rasporedu nastavio je i Student servis zagrebačkog SC-a.

12:24 Student KBF-a, Ivan podržao je radnike.

– Podržavam radnike u smislu da se trebaju izboriti za svoja prava, a što se tiče hrane nije mi problem, nije mi hrana toliko bitan segment da ću zbog toga propasti. Postoje pekare, tako da to nije problem, rekao nam je Ivan.

Express restoran nastavio je s normalnim radom/ Foto: Anton Mezulić|srednja.hr

12:22 I Express restoran SC-a nastavlja s uobičajenim radom, kako je bilo i tijekom jutra.

12:20 Jedan student kazao nam je kako se ne boji da će ostati bez prehrane, ali i da mu nije jasno zbog čega radnici štrajkaju.

– Meni se čini da u menzi sve može biti produktivnije organizirano i da hrana može biti bolja, kazao nam je student, te dodao da ne strahuje kako će prehrana biti organizirana sljedećih dana, s obzirom na najave o nastavku štrajka.

Menza SC-a za ručak radi normalno/ Foto: Anton Mezulić|srednja.hr

12:15 Restorani SC-a rade i za ručak što potvrđuje i fotografija.

11:55 Povjerenica sindikata još je jednom potvrdila kako radnici planiraju nastaviti štrajk dok se ne ispuni njihov uvjet te je pozvala sve koji se još nisu uključili u štrajk da ih podrže za svoje dobro.

11:53 Sertić nam je kazala kako smatra da svi okupljeni ispred SC-a nisu ujedno i svi koji podržavaju štrajk. Ipak zadovoljna je brojem okupljenih, jer su pokazali da štrajk nije neuspio.

– Štrajk postoji, štrajk je u toku i vjerujem da će trajati, kazala nam je Sertić.

11:50 Biserka Sertić kazala nam je kako nije odluka sindikata da menze rade te kako postoje racnici SC-a koji nisu članovi sindikata.

– Poslodavac se potrudio sklepati neke smjene tako da to koliko-toliko funkcionira i da na prvu izgleda kao da sve radi normalno, ali nije normalno. Evo vidite ovu masu ljudi, to znači da ljudi štrajkaju. On je dao sve od sebe da ti restorani rade, on je dao sve od sebe da ima što manje štrajkaša, nudi svima koji ne štrajkaju simulacije, kazala nam je Sertić te je dodala kako ju to smeta jer su radnici i prije tražili simulacije za dodatan rad, ali im se uvijek govorilo kako nema novca, a sada su se za simulacije ipak našla sredstva.

11:43 Bošnjak tvrdi kako će se sanacija završiti bez otpuštanja radnika, prirodnim odlijevom radne snage. Poslao je poruku radnicima SC-a kako nitko nema razloga za strah jer neće biti izvanrednih otkaza.

11:40 Sanacijski upravitelj kaže kako vjeruje da studente i sutra očekuje razumijevanje radnika, te očekuje normalan nastavak rada.

– Ja im obećajem da će sve biti uredu, kazao je Bošnjak.

11:35 Na pitanja novinara odgovarao je i sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak, koji je potvrdio kako su jutros svi restorani studentskog centra radili normalno, kao i Student servis, te se nada da će tako ostati i dalje. Zahvalio se radnicima na senzibilnosti prema studentima, a okupljenima je poručio kako uvažava njihovo zakonsko pravo na okupljanje te je obećao kako se nikome od okupljenih neće ništa ružno dogoditi.
Pozvao je sve okupljene da se nastavi s normalnim radom te zamolio da se pričeka kraj procesa sanacije, a potom da se nastave dogovori. Kaže kako pregovarački odbor ne može potpisivati Kolektivni ugovor pa zbog toga isti još uvijek nije potpisan.

11:20 Glavna povjerenica sidikata Biserka Sertić kazala nam je kako je trenutno u štrajk uključeno 40 posto radnika SC-a.

11:00 Najavljeno okupljanje radnika ispred SC-a

10:30 – Danas, 16. 11. 2016. godine svi restorani Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu normalno, prema uobičajenom radnom vremenu, pružaju usluge našim studentima.
Student servis SC-a Zagreb, radi prema uobičajenom radnom vremenu.
Radnici Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu svojom voljom odlučili su ne prekidati usluge prehrane prema našim studentima.
Zahvaljujem se svim radnicima Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu na visoko iskazanoj odgovornosti prema korisnicima naše usluge, piše u priopćenju koje potpisuje Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj SC-a.

9:50 h I Express restoran SC-a radi po svom uobičajenom raspredu, od 9:30 sati, a na vratima ostalih linija stoji obavijest da ‘voljom radnika restorani nastavljaju s radom po uobičajenom radnom vremenu, od srijede 16.11.2016. pa nadalje.

9:30 h Otvorila se i ‘Pizzeria’, takozvana ‘brza menza’, a djelatnica nam je potvrdila kako će i ta menza raditi po uobičajenom redu, te kako su radnici odlučili doći na posao radi dobrobiti studenata.

9:15 h Posjetili smo Studentski dom Stjepan Radić u kojemu blagajne za podizanje studentskog ugovora i plaćanje stanarine rade po uobičajenom rasporedu. Doručak je također posluživan prema rasporedu, a djelatnica na blagajni nam je potvrdila kako će menze raditi po uobičajenom rasporedu i ostatak dana.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap