Pretraga

Uživo: U tijeku je blokada Hrvatskih studija!

A- A+

Zbog izglasavanja nulte upisne kvote za studij filozofije na Hrvatskim studijima, na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija u tijeku je prvi Studentski sabor, po svojoj formi sličan plenumu. Studenti odlučuju o blokadi nastave na Hrvatskim studijima.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Uoči sutrašnjeg sastanka predstavnika studentskih udruga koje su aktivne na Hrvatskim studijima i rektora Borasa, na Kampusu je u tijeku prvi Studentski sabor. Organizator prosvjeda je inicijativa ‘Studenti govore’ s HS-a, a okupili su se kao bi raspravljali o trenutačnoj situaciju na Hrvatskim studijima, zbog koje traže i blokadu nastave.

– Budući da se djelovanje u institucionalnim okvirima pokazalo kao neučinkovito, mi kao Udruženje udruga Hrvatskih studija Studenti govore tražimo vašu podršku za blokadu nastave. Ako se blokada izglasa odmah krećemo u njenu realizaciju, pisalo je u pozivu.

Studenti kažu i kako je na Sindikalnoj podružnici Hrvatskih studija izglasan štrajk profesora s četiriju odjela, a danas se čeka odluka sindikalne središnjice o štrajku.

17:06 Inicijativa Studenti govore najavila je sastanak u vezi Studentskog sabora sa svim udrugama koje djeluju pri Hrvatskim studijima s početkom u 17:50.

Foto: Studentski sabor

16:43 Studenti ipak napuštaju predavanje profesora Kutleše i dvoranu Gospić.

16:13 Studenti su pokušali ući u dvoranu Gospić kod profesora Kutleše koji im nije dopustio ulazak. Jedna studenica je ušla unutra, objasniti razloge blokade, ali je profesor ustrajao u tome da održi nastavu. Studenti stoje ispred dvorane i bukom ometaju nastavu.

15:30 Situaciju je komentirala i predsjednica Studentskog zbora Hrvatskih studija, Ivana Široki.

– Prošli tjedan smo kolega iz inicijative Studenti govore i ja bili na sastanku s predstavnicima Studentskog zbora Sveučilišta gdje je dogovoreno da ćemo uz institucionalne poteze pokušati riješiti ovu situaciju. To prvenstveno znači sastanak Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija i da oni daju svoj pogled na situaciju, a da ćemo mi kao Studentski zbor isto zatražiti sastanak i s Upravom i s Rektoratom. To smo i napravili i za sutra je dogovoren sastanak s rektorom, prorektorom i pročelnikom Hrvatskih studija kako bi oni direktno objasnili situaciju studentima, odnosno zašto Studentski zbor nije sudjelovao u donošenju te odluke, zašto Zbor nije bio upućen u tu odluku dok to nije izašlo u medijima i nismo uopće imali nikakvih saznanja o čemu se radi i što to točno znači. Tek smo na subotnjem sastanku s rektorom i prorektorom dobili više odgovora da znamo uopće o kakvoj se odluci radi, zašto je donesen, kazala je Široki.

Od nadležnih su tražili da to isto ponove studentima, te da Zbor ne bude posrednik i da svi studenti budu upućeni u odluku.

– Nula kvota je samo za preddiplomske studije. Onako kako je nama objašnjeno, to je zbog toga što najesen ističe rok za reformom studija i kreće se u novu reakreditaciju, znači Studiji do tada trebaju biti reformirani. Nema smisla upisivati novu generaciju na smjer koji će biti reformiran ili se na razne načine uklopiti s drugim studijima, ja to ne znam, o tome će odlučivati povjerenstvo koje je sazvano za reformu tih svih studija, objašnjava Široki.

Podsjećamo, unatoč najavi da će na ovu odluku uložiti suspenzivni veto, Široki to nije učinila, zbog čega su studenti okupljeni u inicijativu Studenti govore zahtijevali njenu ostavku na mjesto predsjednice Studentskog zbora HS-a.

– Jutro prije Senata ja sam kontaktirala studente iz sveučilišnog Studentskog zbora i oni su u razgovoru s rektorom pokušali tražiti da se ta odluka skine sa sjednice i odgodi za drugu sjednicu, no nisu uspjeli u tome. U razgovoru s njima i za vrijeme sjednice sam bila upućena u to da nema dovoljno studenata da se traži veto jer tu jedino što sam ja mogla tražiti je veto da operem sebe i Studentski zbor, a ništa postigla ne bi. Nadalje, ja sam ponudila ostavku svom Studentskom zboru, a oni su moju ostavku odbili, kazala je Široki i dodala kako se neće kandidirati za nadolazeće izbore.

Za kraj, upitana je i o svom mišljenju o blokadi.

– Ja mogu reći svoje mišljenje o blokadi, ali mislim da to u ovom trenutku nije relevantno. Po meni je relevantno da se studenti upute u sve pojedinosti ove situacije, pa tek onda odluče hoće li ili neće sudjelovati u blokadi. Mislim da je neodgovorno da studenti u nečemu sudjeluju, a ne znaju o čemu se radi, rekla je Široki.

15:17 Pročelnik Grčević je na Hrvatskim studijima. Samo je prošao pokraj studenata i nasmijao se.

Foto: Duje Kovačević|srednja.hr

14:52 Blokirana je i dvorana Krk iz koje su izašli studenti.

14:42 Asistentica prekida nastavu u dvorani Dubrovnik, svi studenti napuštaju dvoranu.

14:30 Dvorana Šibenik je zaključana, a studenti ispred vrata rade buku. U dvorani Dubrovnik također dolazi do blokade.

14:25 Studenti ponovno ulaze u glavnu zgradu i nastavljaju blokadu na prvom katu.

Profesor Janović kaže kako će se potruditi da nitko od studenata ne pati, već će se nastava nadoknaditi jer uz buku i blokadu sada očito nema uvjeta za održavanje.

13:54 O današnjoj blokadi Hrvatskih studija progovorio je pred novinarima i ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić. 

– Rektor Boras me je informirao o situaciji. Znate da u Hrvatskoj imamo autonomiju sveučilišta, po kojoj sveučilišta autonomno odlučuju o svojoj upisnoj politici i svim drugim pitanjima, tako da u ovom trenutku nemamo potrebe reagirati. Ja mislim da Sveučilište u Zagrebu, kao najveće i najstarije sveučilište sasvim autonomno, ima tijela koja donose svoje odluke, kazao nam je Barišić.

Na pitanje osjeća li se odgovornim zbog nastale situacije, Barišić odgovara:

– Ni najmanje, nemam razloga osjećati odgovornost za nešto, tvrdi ministar.

O najavi štrajka profesora, kaže Barišić, nije dobio nikakve informacije.

– Sveučilište postupa po svojim zakonima i svojim pravilima, mislim da je autonomija i nešto što podrazumijeva i odgovornost, objašnjava.

Na pitanje smatra li da na tržištu rada ima previše filozofa na tržištu rada, Barišić kaže da nema takvo mišljenje.

– Ja smatram da je filozofa potrebno u svakom društvu i sam pripadam toj struci i mislim da je za jedno društvo uvijek pozitivno imati tako naobražene ljude, tvrdi Barišić.

Na kraju Barišić kaže kako se on po pitanju ukidanja Filozofije na HS nema potrebe svrstavati na bilo koju stranu, jer to spada u tuđu domenu odlučivanja.

– U ovom trenutku nema apsolutno nikakve osnove da Ministarstvo reagira, ako to spada pod Sveučilište. Sad me je rektor izvijestio o stanju po kojemu nema apsolutno nikakve potrebe da se nešto poduzima, rekao je za kraj ministar Barišić.

13:52 Bubnjevi i sirene i dalje odjekuju borongajskim kampusom.

13:43 Studenti se dijele u tri skupine, jedna za otočne dvorane, jedna za glavnu zgradu i jedna za dvoranu Zagreb. Pozivaju sudionike blokade da ne budu nasilni.

13:33 Policija ulazi u otočne dvorane Hrvatskih studija i legitimira studenta koji je jednom od prosvjednika pokušao napraviti ‘polugu’.

Foto: Duje Kovačević|srednja.hr

13:23 Studentima su otključana vrata otočnih dvorana. Studenti su ušli u dvoranu Krk i blokiraju nastavu, nastavnica se odupire, jednu studenticu uhvatila za ruku. Studenti napominju kako su na njih silom gurali vrata i bili nasilni, te kako na takve provokacije ne treba odgovarati već obavijestiti policiju.

Foto: Duje Kovačević|srednja.hr

13:20 Studenti izlaze iz glavne zgrade i upućuju se prema otočnim dvoranama, gdje nailaze na zaključana vrata. Pjeva se pjesma ‘Otvori mi draga, nemoj vikat’ ne mene’.

13:16 Asistentica pročelnika Grčevića nastavu je, s par studentata koji su ostali, pokušala održati u drugoj dvorani, no potpuno bezuspješno.

13:06 Nastava je blokirana i u dvorani Varaždin. Kako studenti izlaze iz dvorane, doznajemo da je predavanje trebao održati pročelnik Grčević, međutim, pojavila se samo njegova asistentica

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

12:51 Studenti su prekinuli predavanje i ispraznili najveću dvoranu Zagreb.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

12:40 Ispred Odjela na Hrvatskom studijima stotinjak je studentata, dok se ostali nalaze unutar zgrade, gdje kolege koji ne sudjeluju u blokadi, pokušavaju potaknuti da im se pridruže.

12:30 Situaciju je prokomentirao i rektor Sveučilišta, Damir Boras.

– Ja sam došao s puta pa mogu komentirati samo načelno. Dakle, nema nikakvog razloga da se bilo tko, pogotovo ne studenti, brinu o budućnosti Hrvatskih studija, oni imaju svjetlu budućnost. Što se tiče Filozofije i sadašnjeg studija Filozofije, svi studenti kao što je to i po zakonu, a kako je i konačno Senat obaviješten, moći će završiti studij. Prema tome, ovi studenti koji studiraju Filozofiju ne moraju se uopće oko toga uzrujavati. Diplomski studij se normalno nastavlja i svi će oni koji su počeli preddiplomski moći i sadašnji diplomski završiti. Što se tiče profesora, nitko neće ostati bez posla, svi će se normalno moći baviti svojom znanošću, ali jasno je da neke akcije koje profesori tamo neki rade nisu u okviru onih ovlasti koje oni imaju, ali naravno mogu iskazati svoje mišljenje. To mišljenje mora biti demokratsko, a neki koji pokušavaju nenasilnim metodama to raditi, to ne spada u akademsku praksu, kazao nam je Boras.

12:15 Budući da dio studenata još uvijek ne želi izaći iz dvorane Šibenik i pridružiti se blokadi, studenti im pokušavaju objasniti da je blokada za njihovo dobro i za budućnost Hrvatskih studija.

12:00 – Nitko od nas nije ideološki obojen, moj otac je bio branitelj, objašnjava jedan student profesoru povijesti Josipu Jurčeviću, na što mu profesorica odgovara da ‘nije u redu od njega da prekida nastavu na ovaj način.’

11:52 Okupljeni ulaze u dvoranu Šibenik, gdje se također zaustavlja predavanje, pozivaju studente da izađu s predavanja i pridruže se blokadi uz skandiranje ‘Šibenik van!’

11:45 Studenti uz zvižduke ulaze u dvoranu Vukovar u kojoj se održava nastava i prekidaju predavanje, a jedan student na ploču ispisuje BLOKADA.

11:35 Studenti uz bubnjeve i zvižduke ulaze u zgradu HS.

11:29 Studenti na lijevoj strani su podržali blokadu, a na desnoj strani, tko je protiv, nije ostao nitko. Upravo se čitaju pravila blokada. Studenti traže ispunjenje zahtjeva koji su poštivanje zakona i pravilnika Sveučilista i Hrvatskih studija. Počinje blokada Hrvatskih studija. Stigao je i prvi policijski auto.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

11:16 Studenti nabrajaju kako su iscrpili sve demokratske alate. Organiziranje tribine u novinarskom domu na koju uprava HS-a i uprava rektorat nisu došli te prosvjed ispred sjedišta Sveučilišta u Zagrebu.

11:12 Desetak studenata s Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti došlo je dati potporu studentima HS-a.

11:08 Iz zadnjeg reda sve promatraju profesori s Odsjeka za filozofiju. Nekoliko studenata je uzelo mikrofon i krenulo argumentirati zašto Hrvatski studiji imaju najkvalitetniji studij filozofije, te da postoji bojazan da će se isto dogoditi ostatku odjela. Studenti standiraju ‘Uprava odlazi!’, nakon što su imenovali glavne krivce za stanje na Hrvatskim studijima: Pročelnika Grčevića, rektor Boras, prorektor Čović i ministar Barišić.

11:05 Jedan od bivših zaposlenika hrvatskih studija, uzeo je mikrofon, te govori kako je trenutačno na sudu jer nije dobio produžetak ugovora, od kada je uvedena zabrana zapošljavanja od rektorata.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

11:02 Počeo je prvi studentski sabor na Hrvatskim studijima. Nakon 15 minuta okupilo se oko 300 do 350 studenata. Kako Hrvatski studiji imaju oko 1.400 studenta, to je otprilike 25 posto ukupnog broja studenata. Za početak, okupljenima je pročitan prijedlog pravilnika Studentskog sabora.

Copy link
Powered by Social Snap