Pretraga

Varalice na aparatima: Stiže nam softver za utvrđivanje plagijata na fakultetima

A- A+

Veliki problem naših sveučilišta jesu plagijati, to jest predstavljanje (dijela) tuđeg autorskog rada kao svojeg. Tome bi se moglo stati na kraj od sljedeće akademske godine kada Sveučilišni računski centar (Srce) planira nabaviti licence za najmanje dva softvera za provjeru autentičnosti tekstova, prije svega radova studenata na hrvatskim visokim učilištima. Nabavu će financirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Foto: Pixabay

Plagijat dolazi od latinske riječi plagere što znači oteti, a upravo to često se događa sa studentskim radovima (od seminarskih do diplomskih i doktorskih) na hrvatskim visokim učilištima. Tome bi na kraj mogao stati softver za provjeru autentičnosti tekstova, koji Srce planira nabaviti od sljedeće akademske godine 2019./2020.

Izdvojeni članak

Još jedno hrvatsko sveučilište kreće u novi obračun sa studentima koji varaju i uvodi antiplagijatorski softver Turnitin

Na press konferenciji održanoj prošlog tjedna, Srce je najavilo plan nabave licenci za najmanje dva takva softvera. Oni će pomoći visokim učilištima u odluci radi li se o eventualnom pokušaju plagiranja.

Sredstva za nabavu softvera osigurat će Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Plan je nabaviti licence koje će omogućiti neograničen broj provjera za svakog od upisanih studenata, te će provjeru radova (od seminarskih do završnih i doktorskih) moći napraviti i studenti i nastavnici, odnosno nenastavno osoblje, a sve sukladno procedurama i potrebama kako ih za sebe definira svako visoko učilište. Srce će osigurati i podršku uporabi nabavljenih softvera.

Napomenimo još da Sveučilišta u Rijeci i Osijeku već imaju antiplagijatorske softvere, no ovo će biti prvi put da se nabavlja nacionalna licenca za dva softvera koja će sva visoka učilišta moći koristiti ako to žele.