Pretraga

Varaždinski FOI ‘odletio’ u svemir

A- A+

Kako se NASA nedavno mogla pohvaliti da je stigla do Plutona, tako se i varaždinski FOI može pohvaliti da je dosegao ‘svoj Pluton’. Naime, tamošnji su studenti, potpuno samostalno i sa samo 1 200 kuna, napravili svemirsku sodu i poslali je u stratosferu.

printscreen/hrt.hr

Izdvojeni članak

Hubble svemirski teleskop – Od rugla do simbola znanosti

I Varaždin ima ‘astronaute’

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike od nedavno se može pohvaliti letom u svemir. Naime, tamošnji su studenti potpuno samostalno izradili svemirsku sondu, javlja HRT.

– Cilj projekta je bio izraditi sondu koja bi bila odaslana u stratosferu. Ona se sastoji od 10 komponenti, a za svaku od njih sam ja napravio program, bez lažne skromnosti izjavio je Krunoslav Domić, jedan od studenata koji je sudjelovao u izradi.

Sve izradili sami, s 1200 kuna

Sve su dovršili u samo nekoliko mjeseci s još manje novca. Naime, ukupan budžet im je bio 1 200 kuna. Meteorološkim balonom su poslali sondu na visinu 25 kilometara koja je, između ostalog, prikupljala podatke o temperaturi i vlazi te različite geoprostorne podatke, fotografije i snimke.

– Primaran nam je bio software, i to takav da se može oporaviti od nekih katastrofalnih pogrešaka. Naime, postoji jedan poseban modul koji bi, u slučaju da je bilo koji od sustava zakazao, jednostavno resetirao čitav sustav i ponovno ga pokrenuo, objašnjava Ivan Švogor, još jedan od studenata.

Međutim, problema nije bilo pa se sonda ‘živa i zdrava’ vratila na zemlju.

– Ova je sonda bila testna, da vidimo je li takav projekt uopće moguć. Sada kada smo vidjeli da je, idemo dalje. Već je oformljena ekipa za verziju 2, otkiva za kraj Krunoslav planove FOI-evih astronauta.

Varaždinski FOI ‘odletio’ u svemir
Share via
Copy link
Powered by Social Snap