Pretraga

Već 15 mjeseci čekaju rezultate natječaja, a Ministarstvo tvrdi: ‘Svi će biti pravovremeno obavješteni’

A- A+

Fakulteti i znanstveni instituti te poduzetnici kao njihovi partneri više od godinu dana čekaju rezultate EU projekta ‘Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije’. Iako je rok za prijavu prijedloga na natječaj završio još 31. listopada 2018., još uvijek se ne zna kada će rezultati biti objavljeni. Da stvar bude bolja, inicijalni rok za prijavu (koji je kasnije produljivan), bio je davnog 2. srpnja 2018. pa neki rezultate čekaju čak 17 mjeseci. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako je process evaluacije u tijeku.

Foto: pixabay.com

Da administracija u Hrvatskoj može biti spora, uvjerili smo se već nemali broj puta. A sudbina je to koja je ovaj put zadesila i znanstvene institute te fakultete.

Prije više od godinu i pol, 2. svibnja 2018., objavljen je javni poziv za podnošenje prijedloga za projekt ‘Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije’ za koji je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 180.894.788,00 kuna.

Kako bi usmjerili istraživanja prema potrebama gospodarstva, fakulteti i instituti trebali su pronaći partnere, mikro, malo ili srednje poduzeće kojem će svojim istraživanjem unaprijediti poslovanje.

Mogu dobiti 6,8 milijuna kuna

Izdvojeni članak

Zagrebački srednjoškolci stječu znanja o Europskoj uniji i EU projektima

Najviši iznos koji se može dobiti po pojedinom projektu je 6, 8 milijuna kuna. No taj novac još nitko nije dobio, a kada će, također se ne zna.

Iako je rok za prijavu prijedloga na natječaj završio još 31. listopada 2018., još uvijek se ne zna kada se mogu očekivati rezultati.

Da stvar bude bolja, inicijalni rok za prijavu (koji je kasnije nekoliko puta produljivan), bio je davnog 2. srpnja 2018. pa neki rezultate čekaju čak 17 mjeseci.

MZO: Sve ćemo na vrijeme obavijestiti o rezultatima

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje je nadležno za provedbu natječaja, kažu da je u tijeku je process evaluacije.

Izdvojeni članak

Preko osam milijuna kuna dodijeljeno projektima za mlade: Pogledajte je li neki u vašem gradu dobio novac

– Svi će prijavitelji biti pravovremeno obaviješteni o statusu svojeg projektnog prijedloga za svaku pojedinu fazu propisanu u objavljenoj dokumentaciji samog Poziva, napominju u Ministarstvu Blaženke Divjak.

Ističu i da je Zajedničkim nacionalnim pravilima ‘propisano da u bilo kojoj fazi tijekom postupka dodjele, ako u projektnom prijedlogu dostavljeni podaci nisu jasni, ili je uočena neusklađenost u dostavljenim podatcima, posrednička tijela od prijavitelja mogu zahtijevati pojašnjenja u slučajevima kada iz navedenih razloga nisu u mogućnosti objektivno provesti postupak dodjele što može utjecati na produljenje pojedine faze postupka’.

– Pojedina faza postupka dodjele provodi se na način da ta ista faza postupka dodjele za svaki pojedini projektni prijedlog može započeti dok je prethodna faza još u tijeku, međutim, ne može završiti prije njezina završetka, zaključuju i Ministarstvu.

Bar četiri znanstvena rada i jedan patent

Inače, projektom se, jednom kad krene u realizaciju, mogu financirati izvođenje primijenjenih istraživanja, analiza tržišta, izrada studija isplativosti, zapošljavanje istraživanja i druge aktivnosti.

Zamišljeno je da se za vrijeme trajanja projekta, koje ne može biti dulje od tri godine, objave barem 4 znanstvena rada indeksirana na platformi Web of Science te da poduzeće partner prijavi bar jedan patent.

Podsjetimo, nedavno je dekan FER-a kritizirao ministrice zbog prevelike administracije, a više o tome pročitajte ovdje. Isto tako, podsjetimo da je državni tajnik za znanost i EU fondove Tome Antičić.

Već 15 mjeseci čekaju rezultate natječaja, a Ministarstvo tvrdi: ‘Svi će biti pravovremeno obavješteni’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap