Pretraga

Veleučilište u Karlovcu nabavilo lutku vrijednu 50.000 eura

A- A+

Iako kod nas na medicinskim i fakultetima vezanim uz zdravstvo budući medicinski djelatnici praktično znanje stječu na pravim pacijentima, u Europi to nije praksa. Takozvane pametne lutke postoje već nekoliko godina, a jedna takva predstavljena je na Veleučilištu u Karlovcu.

Screenshot: Dnevnik/HRT

Pametne lutke ili lutke-fantomi oponašaju tjelesne funkcije čovjeka – dišu, krvare, izlučuju slinu, te mogu pasti u stanje šoka i umrijeti. Jedna je takva u Hrvatskoj predstavljena je na Veleučilištu u Karlovcu.

Izdvojeni članak

Karlovačka Tehnička škola jedina u Hrvatskoj ima vlastiti 3D printer

Jedan simulacijski centar u čitavoj državi

– Tehnologija je omogućila da imamo pacijenta danas na našem školskom stolu, gdje možemo raditi greške koje u stvarnom životu ne bismo mogli, kaže prodajni predstavnik Jurica Župetić za Dnevnik HRT-a.

Slična lutka postoji i u Simulacijskom centru KBC-a u Rijeci. Danijela Malnar, prodekanica za nastavu na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci smatra kako je to nedovoljno.

– Mislim da je nedovoljno da samo jedan grad ima takav Centar. Mislim da bi svako sveučilište koje obrazuje medicinski kadar moralo imati simulacijske centre, rekla je Malnar.

Budućnost medicinske edukacije?

Hrvatski liječnici, na žalost, nemaju mogućnost stjecanja vještina na ovakvim lutkama, već praktične vještine stječu učenjem na pravim pacijentima, a neki stariji i iskusniji priznaju kako bi im tijekom studija ovakva lutka bila vrlo korisna.

– Bitna je zbog sigurnosti. Što ste sigurniji u sebe, to je lakše pristupiti pacijentu, kaže Mirjana Lončarić Katušin iz Opće bolnice Karlovac.

Izdvojeni članak

Hvalevrijedan potez ravnatelja karlovačke gimnazije

Budući naraštaji medicinskih djelatnika također se slažu da je lutka vrlo korisna, te se slažu kako bi to trebala biti budućnost medicinske edukacije, pošto ih razvijenijim zemljama koriste čak i vatrogasci, gorske službe, te vojska. Ovakva lutka korisna je svima koji bi se jednog dana mogli naći u situaciji da nekome moraju spasiti život, no na žalost, njena cijena od pedesetak tisuća eura ne čini ju baš pristupačnom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap