Pretraga

Velika drama zbog crne Kleopatre na Netflixu: Profesorica pojašnjava kako je izgledala egipatska kraljica

A- A+

Kraljica Kleopatra. Naziv je to nove dokuserije na Netflixu koja još nije ni izašla, a publika ju je već, na neki način, otkazala. Slavnu će egipatsku kraljicu utjeloviti Adele James, glumica crne rase. To je izazvalo salve kritika jer Kleopatra, kako kažu kritičari, nije bila crna. Ovo vide kao pokušaj revizije povijesti i brisanje egipatskog identiteta. O tome je za srednja.hr govorila i Inga Vilogorac Brčić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i stručnjakinja za to razdoblje povijesti. Iako je neko vrijeme postojala takva teorija, nije bilo dovoljno dokaza, i danas znamo da Kleopatra, slavna egipatska kraljica nije bila iz središnje Afrike. Imala je makedonske i egipatske korijene, a povjesničari i slikari tog perioda prikazivali su je skupljene kovrčave kose, bademastih očiju, izraženih nosa i brade.

Jada Pinkett Smith producirat će niz dokumentaraca za Netflix o afričkim kraljicama. Najiščekivaniji, nedavno najavljeni je, naravno, Kleopatra. No, otkako je izašla najava, kritike ne prestaju pristizati. Autori ove dokumentarne serije, koja će, kako je to sad već standard, sadržavati i igrane dijelove, ali strogo temeljene na povijesnim činjenicama, odlučili su uzeti glumicu crne rase Adele James te će ona utjeloviti kultnu egipatsku kraljicu.

To je stvorilo veliki otpor, prvenstveno Egipćana. Kleopatra nije, koliko je svima poznato, bila crne rase. Brojni su istaknuli kako se radi o reviziji povijesti i pokušaju brisanja egipatskog identiteta, zbog čega su u toj državi podignute i države protiv megapopularnog streaming servisa. Reakcija na kritike, koju predvodi redateljica Tina Gharawi, nije bila baš najbolja, a najava za njihovu seriju jedna je od najnegativnije kritiziranih, ako ne i najgora, kada su u pitanju Netflixovi dokumentarci. Kako bismo odgovorili na pitanja o Kleopatrinom identitetu, izgledu i rasi, potražili smo pomoć. Inga Vilogorac Brčić, docentica s Odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, stručnjakinja za ovo razdoblje povijesti, pojasnila nam je što danas zasigurno znamo o Kleopatri.

Postojala je teorija, ali…

Kleopatra je, priča nam naša sugovornica, bila egipatska kraljica iz dinastije Ptolemejevića. Ptolemej I. Soter, vojskovođa Aleksandra Makedonskog, utemeljio je 323. godine prije Krista dinastiju koja je vladala Egiptom tijekom helenizma. Makedonski su vladari preuzeli faraonska obilježja i vladali iz Aleksandrije moćnim kraljevstvom koje je neko vrijeme dominiralo Sredozemljem.Punim imenom Kleopatra VII. Filopator, kći Ptolemeja XXI. Auleta ili Novog Dioniza, krunjena je 22. ožujka 51. prije Krista. Bila je suvladarica s mlađom braćom, Ptolemejem XIII. i Ptolemejem XIV te sa sinom Ptolemejem XV. Cezarionom. Zahvaljujući intimnim vezama s Gajem Julijem Cezarom i Markom Antonijem egipatsku je neovisnost uspjela zadržati sve dok Oktavijan August 30. godine prije Krista nije osvojio Egipat i dokinuo ptolemejsku dinastiju.

– Ubila se otrovom zmije aspide da ne bi završila kao plijen u Oktavijanovu rimskom trijumfu, pojašnjava nam sve ove informacije naša sugovornica, Inga Vilogorac Brčić, docentica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, stručnjakinja za ovo razdoblje i predio povijesti.

Kleopatra je bila, kaže docentica, karizmatična vladarica koja je snažno utjecala ne samo na egipatske, nego i na rimske političke prilike. S Cezarom je imala sina Cezariona, a s Markom Antonijem blizance Kleopatru Selenu i Aleksandra Helija te Ptolemeja Filadelfa. Zahvaljujući nizu antičkih literarnih izvora znamo puno o njezinu životu i vlasti.

– Znanstvenici se uglavnom slažu da je Kleopatra bila egipatska kraljica makedonskog podrijetla. Smatraju da je manjim dijelom morala imati i iranske korijene, što objašnjavaju ženidbenim vezama njezinih prethodnika s princezama Seleukidske dinastije. Postojala je pretpostavka da bi joj majka bila iz središnje Afrike na temelju analize kostiju ženskog djeteta iz 20. godine prije Krista, pronađenih u Efezu, koji bi mogli biti ostaci Kleopatrine sestre Arsinoje IV., ističe docentica Vilogorac Brčić.

Izdvojeni članak
Nick i Charlie iz serije Hearstopper u hodniku škole

Netflix objavio datum: Evo kad izlazi druga sezona teen LGBT serije koja je lani sve oduševila

‘Nije mogla biti podrijetlom iz središnje Afrike’

No, ta je teorija, o srednje-afričkom podrijetlu Kleopatrine majke, ubrzo odbačena zbog nedostatka dokaza. Još uvijek nije sigurno tko je bila Kleopatrina majka, no postoje dvije pretpostavke koje se temelje na literarnim izvorima. Prva je ta da je njena majka Kleopatra V., zakonska supruga i sestra Ptolemeja XII. Druga je ta da je bila druga supruga Ptolemeja XII., makedonskog i/ili egipatskog podrijetla, članica svećeničke obitelji u službi kulta boga Ptaha.

– Sigurno je, dakle, jedino da je bila Makedonka ili Egipćanka, odnosno, da nije mogla biti podrijetlom iz središnje Afrike, pojašnjava nam naša sugovornica koja predaje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


KAKO JE IZGLEDALA?

Antički likovni spomenici Kleopatru VII. predstavljaju realistično, kaže docentica Inga Vilogorac Brčić, skupljene kovrčave kose, bademastih očiju, izraženih nosa i brade. Na egipatskim reljefima prikazana je idealistično, tradicionalno, u egipatskom kanonu, s uobičajenom frizurom, odjećom i vladarskim insignijama.  Plutarh svjedoči da nije fascinirala izgledom, nego šarmom, ugodnim glasom i značajem (Anton. XXVII, 3). Izgledala je vjerojatno poput današnjih koptskih žena u Egiptu.


Dokumentarci moraju imati precizne informacije temeljene na pisanim i materijalnim povijesnim izvorima

Našu sugovornicu, docenticu Vilogorac Brčić s Filozofskog fakulteta pitamo i kakvih se standarda, po njenom mišljenju, trebaju držati autori dokumentarnih filmove. Bez razmišljanja nam kaže, ako se radi o dokumentarcima povijesne tematike, gledatelji moraju dobiti precizne informacije, temeljene na pisanim i materijalnim izvorima te na relevantnoj znanstvenoj literaturi. Umjetnička sloboda može biti dopuštena, veli, igranom filmu, predstavi ili drugim medijima koji populariziraju povijest.

– Jadi Pinkett Smith, izvršnoj producentici Netflixovog dokumentarnog filma o Kleopatri, izvrsnim bi izborom bile danas slabo poznate, moćne kraljice 25. nubijske dinastije, koja je vladala oko 650 godina prije Kleopatre, tijekom Trećeg međurazdoblja Egipatske države. Abar i Takahatenamon najpoznatije su među njima. Podrijetlom iz Kušitskoga Kraljevstva, u današnjem Sudanu, potvrđene su pisanim i materijalnim izvorima, zaključuje naša sugovornica.

Ovih dana na platformama kao što je Youtube posebno su popularni postali videi u kojima stručnjaci pojašnjavaju tko je Kleopatra ili rekonstruiraju kako je uistinu izgledala. Jedan takav možete pogledati ispod.

Copy link
Powered by Social Snap