Pretraga

Veliki projekt za studente: Naučite kako koristiti umjetnu inteligenciju u odnosima s javnošću

A- A+

Otvoren je HUOJ-ev edukativni projekt AI, odnosno umjetne inteligencije koja će znatno poslužiti kao alat u odnosima s javnošću, tj. PR-u. Cilj ovog interdisciplinarnog projekta je unaprijediti, ali i proširiti znanje o AI prema studentima komunikologije i odnosa s javnošću. U projekt su uključeni i studenti Fakulteta elektronike i računarstva te Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Foto: Pixabay

– Iznimno sam ponosan na projekt Artificial Intelligence in Public Relations (AI in PR) jer je važno osuvremeniti opći pristup komunikaciji u Hrvatskoj. Cilj nam je informirati sveučilišne profesore i predavače o novostima iz područja umjetne inteligencije kako bi unaprijedili i proširili svoja znanja te ga prenijeli na studente
komunikologije i odnosa s javnošću, rekao je Mario Aunedi Medek, predsjednik Hrvatske udruge za odnose s javnošću povodom svečanog otvorenja projekta AI in PR.

Edukacija za studente, buduće PR stručnjake i političke komunikatore

U suradnji s Američkom ambasadom osmislili su serijal edukacija za studente, buduće PR stručnjake i političke komunikatore kojima ih se unaprjeđuje i osposobljava za brojne poslove u struci.

– Naš glavni cilj uvijek je bio i uvijek će biti privući studente i profesore, educirati ih i kontinuirano se baviti aktualnim pitanjima te tako unaprijediti struku. Kako bismo pratili globalne komunikacijske trendove i napretke, a pritom postali etički vođeni podacima, projektom AI in PR doveli smo nešto novo u Hrvatsku. Ova suradnja s cijenjenim stručnjacima iz svjetskih tvrtki koje razvijaju i koriste umjetnu inteligenciju omogućava njima i nama jedno uzbudljivo i poučno iskustvo, poručio je Aunedi Medek.

Konferencija otvorenja projekta AI in PR održana je online, putem Facebooka Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Moderatori konferencije Andrea Čović Vidović i Mario Aunedi Medek razgovarali su s domaćim stručnjacima u područjima tehnologije i komunikacije, dekanom osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Tomislavom Matićem, Damirom Jugom, dekanom Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays te potpredsjednicom Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI, Hajdi Ćenan koji su prokomentirali izazove, prilike i prijetnje umjetne inteligencije u eri 5G tehnologije i digitalizacije.

Izdvojeni članak

Umjetna inteligencija u poslovanju i računalne igre u studijskim programima FOI-ja

Niz online edukacija za profesore i studente

Dodaju kako znanstvenici i stručnjaci iz komunikacijske industrije u Hrvatskoj imaju puno prostora za povećanje znanja o utjecaju tehnologija umjetne inteligencije na područje odnosa s javnošću. Potaknuti time, članovi HUOJ-a po prvi put su pokrenuli interdisciplinarni projekt u Hrvatskoj koji spaja elektrotehniku i računarstvo s odnosima s javnošću, pod nazivom AI in PR.

Riječ je o nizu online edukacija namijenjenih sveučilišnim profesorima i predavačima te studentima, budućim PR stručnjacima. Za mlade koji se planiraju baviti PR-om organiziran je serijal od pet specijaliziranih predavanja vodećih američkih stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Predavači iz SAD-a odabrani su u suradnji s Američkim društvom za odnose s javnošću (PRSA) i Američkim udruženjem za unapređenje umjetne inteligencije. U projekt su uključeni i studenti Fakulteta elektronike i računarstva te Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

– Mojim kolegama i meni, kao članovima Američkog Veleposlanstva u Hrvatskoj, velika je čast biti dio jednog ovako inspirativnog i edukativnog projekta. Inicijativa povećanja znanja studenata i profesora o brojnim segmentima tehnologije umjetne inteligencije nešto je što zaista treba svakom društvu. Stručno usavršavanje i povezivanje različitih područja poput komunikacijskog i tehničkog, postaje sve potrebnije s obzirom na to da njihove vještine postaju sve više komplementarne u današnjem tehnološki izazovnom okruženju, istaknula je Elise Crane, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu.

Izdvojeni članak
demijan grgić data scientist

Uspješni hrvatski data scientist: ‘Imam dvije diplome, uskoro ću doktorirati, ovo su vještine koje morate imati za taj posao’

Suradnja s fakultetima diljem Hrvatske

Paralelno sa stručnim predavanjima za studente održavat će se i pet radionica o inovativnim metodama poučavanja umjetne inteligencije u komunikacijama za eminentne hrvatske stručnjake. Usavršavat će se profesori koji predaju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Sveučilištu VERN’, Sveučilištu u Dubrovniku, Visokoj komunikacijskoj školi Edward Bernays u Zagrebu, Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu, Sveučilištu Sjever u Varaždinu, Sveučilištu u Osijeku, Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te Sveučilištu u Zadru.

– Sveučilišni predavači naučit će kako pametno upotrebljavati umjetnu inteligenciju te kako promicati akademski i profesionalni integritet svojih studenata posebno u domeni akademskog pisanja te u političkom komuniciranju i javnim poslovima koji ih čekaju u budućnosti, poručili su.

Neka od imena hrvatskih stručnjaka koji će sudjelovati u projektu su redoviti profesor Mato Brautović s odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, Danijel Labaš, redoviti profesor i pročelnik Odsjeka za komunikologiju Hrvatskih studija u Zagrebu, Marina Đukić, docentica na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Ivan Pakozdi, prodekan za razvoj i pročelnik Katedre za odnose s javnošću na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment, te Violeta Vidaček-Hainš, redovita profesorica na Katedri za organizaciju Fakulteta za organizaciju i informatiku u Varaždinu.

Veliki projekt za studente: Naučite kako koristiti umjetnu inteligenciju u odnosima s javnošću
Share via
Copy link
Powered by Social Snap