Pretraga

Velikodušni studenti iz Splita za djecu prikupili četvrt milijuna kuna: ‘Ne namjeravaju stati’

A- A+

Studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu već osmu godinu zaredom prikupljaju sredstva u humanitarne svrhe. Do sada su prikupili više od 250 tisuća kuna, a ove godine sredstva su prikupljena za udrugu Moje dijete Solin. Sve je dio akcije ‘Djeca za djecu’, koja je svečanim uručenjem čeka od preko 40 tisuća kuna zabilježila još jednu uspješnu godinu. Na sve brži odaziv studenata, s fakulteta imaju same riječi hvale, a studentima se zahvalio i predsjednik udruge Branko Ivić.

Djeca za djecu

Foto: Ekonomski fakultet Split

U četvrtak, 3. ožujka 2022. godine svečano je uručen ček u iznosu od 41.389,27 HRK i tako je završena još jedna uspješna humanitarna akcija pod nazivom ‘Djeca za djecu‘, a koju, već osmu godinu zaredom organiziraju studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu. Oni su tako, u humanitarne svrhe, do sada prikupili ukupno preko četvrt milijuna kuna. Ove godine, studenti su sredstva prikupljali za udrugu Moje dijete Solin.

– Kada vidite ova lica na kraju cijele priče onda se sve itekako isplatilo. Svaki trud, svaka uložena minuta. Sretne smo i ispunjene. Ma i to je malo za kazati, rekla je studentica Ekonomskog Petra Čotić za medije u ime svojih prisutnih kolegica dok su im se nasmijana djeca vrtjela oko nogu.

Njena kolegica Nina Stošić, ovogodišnja voditeljica studentskog tima ranije je objasnila na koji način su se organizirali i kakvo su neprocjenjivo iskustvo stekli ovom aktivnošću. Zahvalila je profesorici Smiljani Pivčević i Ekonomskom fakultetu u Splitu koji su omogućili pomoć onima kojima je najpotrebnije. Bilo je divno iskustvo, dodaje Nina, pa objašnjava kako je mnogo naučeno, više nego da se tema obrađivala teorijski.

– Hvala svim donatorima i sponzorima. Nismo očekivali ovoliku svotu, ali prezadovoljni smo što smo bili u prilici pomoći onima kojima je to uistinu potrebno, zaključila je Nina Stošić.

Studenti studija ‘Turizam i hotelijerstvo’, u okviru kolegija ‘Upravljanje manifestacijama’ umjesto pisane izrade poslovnog plana manifestacije mogu izabrati da pod mentorstvom profesorice Smiljane Pivčević organiziraju humanitarnu manifestaciju. Time svoje teorijsko znanje primjenjuju na stvarnoj manifestaciji koja uz praktično iskustvo, osnažuje kod studenata i osjećaj za društveno odgovorno djelovanje.

Izdvojeni članak

U studentskoj menzi organizirali humanitarnu večeru: Skupili 375 tisuća kn za obnovu dječjeg doma

Početak cijele priče

– Priča je krenula od mladih ljudi, još 2011. godine kada je predložena ideja da se umjesto rada na seminaru o organizaciji, zapravo zaista i organizira manifestacija. Ova, inicijalno prilično izazovna ideja, donijela nam je svih ovih godina puno lijepoga. Preko 100 studenata je sudjelovalo na projektu, a skupilo se preko 260 tisuća kuna koje su donirali udrugama prema njihovom izboru, približila je cijelu situaciju Smiljana Pivčević, mentorica humanitarne akcije ‘Djeca za djecu’.

Pojašnjava kako se svake godine studenti sve brže jave kada akcija krene. Zahvalila je generaciji, ali i svima onima prije koji su sudjelovali te stavila naglasak na činjenje društva boljim.

– Dragi moji studenti, želim vam da to zadržite i dalje. Tu iskru! Kada vam bude teško, sjetite se kako ste mnogo radili i kako se na kraju sve isplatilo. Hvala vam još jednom i hvala udruzi Moje dijete koja je pristala na suradnju, zaključuje profesorica Pivčević.

U koordinaciji studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu, u akciji sudjeluju i djeca iz splitskih vrtića i okolice i to D.V. Bambini, D.V. Cvrčak (10 vrtića), D.V. Dobri, D.V. Čarobni Pianino (10 vrtića), D.V. Calimero, D.V. Grigor Vitez, D.V. Šareni leptirić i D.V. Marjan (10 vrtića). Oni su izrađivali božićne ukrase i čestitke, koje su se zajedno s igračkama, rukotvorinama i ostalim doniranim artiklima studenti u prosincu 2021. godine prodavali na štandu u City Centru One u Splitu. Uz navedene proizvode prikupljale su se i novčane donacije i to u predviđenim kutijama na Ekonomskom fakultetu u Splitu, te uplatama na račun. Ostale aktivnosti uključivale su i prodaju srećki za online lutriju, aukciju artikala oglašenih na društvenim mrežama humanitarne akcije ‘Djeca za djecu’, online nagradne igre…

djeca za djecu

Foto: Ekonomski fakultet Split

 

‘Želimo biti prepoznati kao institucija koja će biti dijelom boljeg društva i svijeta’

– Čast mi je biti s vama danas. Na Ekonomskom fakultetu u Splitu, osim znanja za život, trudimo se u studente utkati i one osnovne ljudske vrijednosti i to je, na što smo ponosni, itekako urodilo plodovima. Studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu se prepoznaju kao članovi društva koji čine razliku i društvo čine boljim. Na Ekonomskom fakultetu u Splitu ne uči se samo o novcu, brojevima i bilancama – želimo biti prepoznati kao institucija koja će biti dijelom boljeg društva i svijeta. Drago nam je što su potencijali naših studenata u toj humanoj misiji prepoznati, izjasnio se dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu Vinko Muštra.

U ime udruge, na svečanosti primopredaje donacijskog čeka sudjelovali su Branko Ivić, predsjednik udruge, Ljubica Milković, voditeljica udruge i članovi. Prisutnima se kratko obratio i zahvalio predsjednik Branko Ivić.

– Ovo što ste napravili puno nam znači. Lijepa i humana gesta na kojoj vam se od srca zahvaljujemo, kratko je izjavio dok je u nastavku gospođa Ljubica Milković, objasnila detalje o aktivnostima same udruge.

– Dvanaest godina već radimo i imamo 210 članova koji dolaze s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije. Sedamnaest osoba imamo u radnom odnosu od kojih je deset pomoćnika u nastavi, što u redovitim školama, što u specijaliziranim ustanovama koje jedino tako mogu preko udruga imati zaposlene stručnjake, pojašnjava Milković pa se još jednom zahvaljuje Ekonomskom fakultetu u Splitu i njegovim studentima.

S fakulteta su izrazili nadu kako će ova akcija poslužiti kao inspiracija i drugima, naglašavajući pri tome i model društveno korisnog učenja kojeg, kroz ovaj i mnoge druge kolegije, Ekonomski fakultet u Splitu razvija već duži niz godina

O akciji ‘Djeca za Djecu’

Do sada je osam generacija studenata organiziralo raznolike aktivnosti; od humanitarnih koncerata, sportskih natjecanja i zabavnih događanja do online aukcija i nagradnih igara te su do sada prikupili i donirali različitim udrugama više od 260 tisuća kuna.

Naziv akcije ‘Djeca za djecu’ simbolizira činjenicu kako smo svi u duši djeca i upravo takvog neiskvarenog srca studenti pristupaju projektu kako bi pomogli potrebitima. Ovaj put odabrali su udrugu Moje dijete Solin. Uz sve navedeno akcija ima za cilj potaknuti i druge studente kako bi slijedili ovaj primjer i nastavili ovu, sada već, fakultetsku tradiciju.

Djeca za djecu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap