Pretraga

Veteran obrazovanja: Upoznajte marokansko sveučilište s više od 11 stoljeća tradicije

A- A+

Usprkos uvriježenom vjerovanju Sveučilište u Bolonji nije najstarije na svijetu. Tu titulu nosi marokanski Al-Karaouine koji gaji 1154 godine neprekinute povijesti. Osnovala ga je Fatima al-Fihri, kći bogatog tuniškog trgovca, a tijekom vremena ova visokoobrazovna institucija je postala jedan od glavnih centara islamske kulture u sjevernoj Africi.

Među europskim studentima i intelektualcima uglavnom vlada mišljenje kako je naš kontinent ishodište modernog obrazovnog sustava, a sveučilišta u Bolonji i Parizu se smatraju najstarijima na svijetu. No istina je nešto drugačija, a zabluda je posljedica civilizacijskog egocentirzma i utjecaja masovnih medija.

Činjenica je kako su čak tri najstarija sveučilišta na svijetu van Europe. Marokanski grad Fes, Kairo i iračka metropola Bagdad imali su razvijene obrazovne institucije čak 200 godina prije no što je u Bolonji 1089. godine niknulo prvo europsko sveučilište. S obzirom da su osnivana uz vjerske ustanove poput džamija i vođene su po drugačijem modelu Europljani su im osporavali status ravnopravan ustanovama sa Starog kontinenta.

Izdvojeni članak

Deset najstarijih sveučilišta na svijetu


Kairo i Bagdad ispred Bolonje

Osim Al-Karaouinea u Fesu još dva slična sveučilišta su nastala u islamskom svijetu prije no što je u Europi niknula prva velika obrazovna institucija, ona u Bolonji. Riječ je o Sveučilištu Al-Azhar u egipatskoj metropoli Kairu i bagdadskom Sveučilištu Al-Nizamiyya. Prvo je utemeljeno između 970. i 972., a drugo sredinom 11. stoljeća. Zanimljivo je da su oba nudila besplatno obrazovanje.

Osporavani starac

Dilemu je 1963. godine riješio UNESCO donijevši odluku kako nekadašnja medresa Al-Karaouine u marokanskom Fesu ima status sveučilišta od samih svojih početaka 859. te da zbog toga zaslužuje titulu najstarijeg na svijetu.

Al-Karaouine osnovano je u sklopu džamije u Fesu, a neobično za to vrijeme ne samo u arapskom svijetu nego uopće, zvuči informacija da je za njegovo utemeljenje zaslužna jedna žena. Spomenuta institucija je svoj život započela kao klasična islamska vjerska škola. Fatima al-Fihri, kći bogatog trgovca Muhameda koji je preselio iz tuniškog grada Kairouana u Fes, bila je vrlo inteligentna i poduzetna, te je unaprijedila djelatnost spomenute medrese te joj prikrbila svojevrstan status sveučilišta (pojam skovan tek kasnije u Europi).

Izdvojeni članak

Ovo je sveučilište iznjedrilo najviše svetaca na svijetu

Fatima osnivačica

Fatima je nakon očeve smrti zajedno s braćom i sestrama naslijedila veliko bogatstvo, te nastavila razvijati zajednicu koja je rasla oko džamije koja je s vremenom postala najveća u Africi. Usporedno sa džamijom raslo je i učilište koje je uz vjersku poduku nudilo instrukcije iz mnogih drugih područja poznatih u to vrijeme. Posebno su razvijene bile prirodne znanosti, retorika i jezikoslovlje.

Sveučilište Al Karaouine je nastavilo rasti i s vremenom je postalo edukacijski i spiritualni lider muslimanskog svijeta. Netom po završetku Drugog svjetskog rata, točnije 1947. godine, ova je institucija uključena u regularni obrazovni sustav u Maroku, a 16 godina kasnije kraljevim dekretom je proglašeno državnim sveučilištem i time stavljeno pod jurisdikciju ministra obrazovanja.

Izdvojeni članak

Izašla ovogodišnja rang lista najboljih svjetskih sveučilišta! Pogledajte kako se Zagreb plasirao!

Utjecaj na arapsku kulturu

Promjene koje su uslijedile nakon tog dekreta bile su temeljite. Podrazumijevalo je detaljno restrukturiranje kurikuluma i modernizaciju programa. Reforme i glas o najstarijem sveučilištu na planetu na zadnje noge je digao europske učenjake koji su tvrdili da je to bila obična vjerska škola prije restrukturiranja. Njihovo osporavanje je okončao UNESCO priznavši Al-Karaouineu sveučilišni status još od 9. stoljeća. Titulom najstarijeg ga je ovjenčala i Guinnessova knjiga rekorda.

Ono što je neosporno je da je ova institucija iznjedrila brojne učenjake i znanstvenike koji su imali golem utjecaj na arapsku i židovsku kulturu. Među najslavnijima su Ibn Khaldun, povjesničar, sociolog i ekonomist iz 14. stoljeća, te Leo Afrički, pisac i geograf iz 15. stoljeća.

Al-Karaouine i danas djeluje kao sastavni dio marokanskog obrazovnog sustava.

Veteran obrazovanja: Upoznajte marokansko sveučilište s više od 11 stoljeća tradicije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap