Pretraga

Veterinarski faks donio odluku o profesoru s devet prijava za seksualno uznemiravanje studentica

A- A+

Veterinarski faks odlučio je da je profesor kojeg je najmanje devet studentica prijavilo za seksualno uznemiravanje počinio tešku povredu radne dužnosti i narušio ugled faksa.

veterinarski fakultet

Foto: Youtube screenshot; Veterinarski fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Kako nam je potvrdio dekan Veterinarskog fakulteta Nenad Turk, povjerenstvo za stegovnu odgovornost zaposlenika na tom faksu donijelo je odluku vezano uz profesora kojeg je najmanje devet studentica prijavilo za seksualno uznemiravanje i vrijeđanje.

‘Povjerenstvo je odlučilo da je počinio tešku povredu radne dužnosti’

– Povjerenstvo je odlučilo da je optuženi profesor počinio tešku povredu radne dužnosti i ujedno narušio ugled Fakulteta. S obzirom na to da se mora ispoštovati daljnja procedura, odluka Povjerenstva za stegovnu odgovornost zaposlenika još uvijek nije punovaljana. Ona se prosljeđuje na daljnje postupanje Etičkom povjerenstvu Veterinarskoga fakulteta radi davanja mišljenja, a u skladu s 29. i 30. čl. Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu, rekao nam je kratko Turk.

Pitali smo ga i što je s policijom i DORH-om, a on nam je rekao da je Veterinarski fakultet svu dokumentaciju kojom je raspolagalo navedeno povjerenstvo predao i sektoru kriminalističke policije u Zagrebu, no da nemaju uvid u njihovo postupanje. U međuvremenu, otkako je skandal s prijavljenim profesorom dospio u javnost, na Veterini je s radom počeo i poseban ured koji osim karijernog i akademskog nudi i psihološko savjetovanje. Tu će se studenti moći javiti za savjete, a istovremeno je i, kaže nam Turk, unaprijeđen sustav prijavljivanja nepravilnosti kako bi se prevenirali slični ekscesi u budućnosti.

Izdvojeni članak
veterinarski fakultet

Devet studentica prijavilo profesora s Veterine, jednoj nudio seks da bi vidjela ‘što je pravi muškarac’

Uznemiravanje na vježbama

Podsjetimo, spomenutog je profesora za seksualno uznemiravanje i vrijeđanje prijavilo čak devet sadašnjih i bivših studentica. Od neumjesnih komentara poput “bila si zločesta curica”, uznemiravanje koje su doživljavale znalo je prelaziti i na više razine, pa je tako neke od njih profesor navodno maltretirao pred drugim kolegicama i kolegama. Jedna je studentica tako ispričala svoje iskustvo s praktične nastave na kojoj su morali izvesti kastraciju pastuha. Pošto je ona bila zadužena za dezinfekciju operativnog polja, profesor je, istaknula je, odmah krenuo sa seksističkim komentarima.

– “Kolegice vidim da ste jako iskusni u ovome, kako to dobro radite, sigurno su vaši dečki bili jako zadovoljni s vama”. Nakon toga je rekao da navučem prepucij jer sam u tome sigurno iskusna na što sam se ja ustala i rekla profesore slobodno operite sami. Nedugo nakon toga me primio za nadlakticu i rekao kako se ja to razgovaram s njim, ispričala je.

Neke studentice navodno je otvoreno pozivao na seks. Jedna od studentica ispričala je kako joj je ponudio seksualne usluge “kako bi vidjela što je pravi muškarac”.

veterinarski fakultet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap