Pretraga

Vice je propao na izborima, no i dalje ima prepisan doktorat: Još se ništa nije konkretno poduzelo

A- A+

Vice Mihanović izgubio je utrku za gradonačelnika Splita, no ne smijemo zaboraviti na njegov doktorat. Sveučilište u Osijeku još nije ni blizu odluke radi li se službeno o plagijatu, a Sveučilište u Splitu, gdje Vice radi kao nastavnik, o svemu – šuti.

vice mihanović

Vice Mihanović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita izgubio je od Ivice Puljka u drugom krugu lokalnih izbora
Foto: Screenshot Nova TV | obrada srednja.hr

Vice Mihanović, HDZ-ov gradonačelnički kandidat, izgubio je utrku za čelnog čovjeka Splita. No, i dalje u zraku visi njegov doktorat, za koji postoje ozbiljne sumnje da je djelomično prepisan bez adekvatnog navođenja izvora.

Izdvojeni članak
vice mihanović

Raspad povjerenstva: Četvero od pet profesora odbilo propitivati doktorat Vice Mihanovića

Što se čeka?

Konkretno, mediji su objavili da je kroz sustav za otkrivanje plagiranja gotovo dvadeset posto njegova doktorata – prepisano. Taj postotak, kako smo pisali, možda je i veći, s obzirom na to da program ne prepoznaje literaturu na različitim jezicima. Osim toga, nekoliko su puta u javnosti citirane i besmislice koje su se našle u tom doktoratu, od famoznog Wolfscalea pa do neshvatljivih rečenica koje danas krase i zidove splitskih ulica.

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje je Vice obranio doktorat, ocijenilo je da je postupak stjecanja formalno prošao bez nepravilnosti. No, povjerenstvo koje je trebalo utvrditi radi li se, službeno, o plagijatu, nikad nije zaživjelo. Preciznije, od petero imenovanih članova, njih četvero odustalo je od zadatka još uoči prvog kruga lokalnih izbora. To, zapravo, i nije začuđujuće s obzirom na to da je Vice Mihanović bio ozbiljan kandidat koji je naposljetku ušao i u drugi krug. Nije, dakle, suludo spekulirati da nikome, pa ni sveučilišnim nastavnicima, nije svejedno biti arbitar u slučaju navodnog plagijata HDZ-ovog moćnika.

Situacija se od tada ipak značajno promijenila. Iako je i dalje prvi čovjek splitskog HDZ-a, Mihanović je izgubio izbore. Nije postao gradonačelnik pa shodno tomu ni još veći moćnik. Sada je, odnosno barem bi trebalo biti, samo pitanje vremena kad će se osječka akademska zajednica doslovno sastaviti i ocijeniti što je s tih dvadesetak posto prepisanih rečenica u Vicinom doktoratu. No, nije sve ni na osječkom sveučilištu.

Izdvojeni članak
vice mihanović

Zavod, na kojem Mihanović radi kao nastavnik, izrađuje studije za Lučku upravu, gdje je on ravnatelj

Splitsko sveučilište šuti

Mihanović, osim što je šef Lučke uprave Split, radi i kao nastavnik na Pomorskom fakultetu splitskog sveučilišta. Tamo je zaposlen na nekih dvadeset posto radnog vremena na Zavodu za menadžment pomorskih tehnologija. Unatoč tome što su za doktorat jednog od njihovih zaposlenika iznesene ozbiljne sumnje o plagiranju, Sveučilište u Splitu o ničemu se nije oglasilo.

Jasno, još uvijek se službeno ne može govoriti o plagijatu dok povjerenstvo osječkog sveučilišta eventualno ne donese takav zaključak. Zbog toga ni od splitskog sveučilišta ne treba očekivati neke konkretne poteze glede Mihanovićevog znanstveno-nastavnog i radnog statusa na njihovoj sastavnici. No činjenica je da iz splitskog rektorata nije došla ni jedna jedina riječ, opće mjesto, tek generalna osuda prepisivanja i plagiranja unutar akademske zajednice. Nije došao nijedan apel prema osječkom sveučilištu da, za dobrobit svih uključenih u taj proces, što prije donese zaključak o tome je li Mihanovićeva disertacija plagirana ili ne.

I premda se nekome čini da Sveučilište u Splitu ne snosi odgovornost, napomenimo da ovo nije prvi put da kod njihovih (bivših) zaposlenika postoje sumnje u plagiranju ili autoplagiranju. U jednom su slučaju takve sumnje bile vezane za još jednog istaknutog HDZ-ovca, bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića, inače nekadašnjeg profesora na splitskom Filozofskom fakultetu. Osim za njega, sumnjalo se i da je Mislav Kukoč, još jedan bivši splitski profesor filozofije, autoplagirao svoj znanstveni rad. U kontekstu svega toga, zaista je čudno da splitsko sveučilište barem deklarativno ne osudi pojave prepisivanja i plagiranja.

Copy link
Powered by Social Snap