Pretraga

[VIDEO] Glavni studentski predstavnik otkrio hoće li podržati poskupljenje hrane u menzama

A- A+

Ivan Pavao Boras, glavni predstavnik studenata zagrebačkog sveučilišta, u našem je podcastu, među ostalim, govorio i o novom pravilniku o prehrani studenata. Odgovorio je na naše pitanje hoće li Studentski zbor podržati poskupljenje hrane u menzama i, ako da, pod kojim uvjetima. U nekome trenutku, što bi moglo zanimati one istančanijeg nepca, govora je bilo i o – ramsteku.

Gost 25. po redu podcasta portala srednja.hr bio je Ivan Pavao Boras, novi predsjednik Studentskog zbora, temeljnog predstavničkog tijela studenata na zagrebačkom sveučilištu. Na tu je poziciju došao nakon smjene Mihovila Miokovića, studentskog predstavnika koji je objavio na što se sve javni novac trošio u njegovu mandatu. Tad smo saznali da su se kupila dva Macbooka za 44.000 kuna, sef za oružje, a da su porezni obveznici na kraju platili i trening govorništva ambicioznom predstavniku. Cijeli podcast možete pogledati u videu na dnu teksta.

‘Ako netko hoće ramstek, zašto ne’

Stoga je Boras, novi predsjednik studentskog predstavništva, pod posebnim povećalom. Danas je u našem podcastu odgovorio na brojna pitanja, a jedno od njih direktno se ticalo i izmjene propisa o studentskoj prehrani. Konkretno, pitali smo ga što je s cijenama i pod kojim će uvjetima studentski predstavnici podržati skok cijena u menzama.

– Moj osobni stav je da meni treba uvijek biti, možda to loše zvuči, ali trebao bi biti socijalna kategorija. Mislim da se da prilagoditi da se za tih 6,50 kuna dobije kompletan obrok. Sad, ostale komponente, odnosno druge sastavnice van menija. Što se mene osobno tiče, ako neki student želi jesti ramstek, zašto ga ne bi mogao dobiti, platit će ga više. Najveći je problem što studenti nisu upoznati, a studentski centri se prema njima trebaju otvoriti, kazao je Boras.

Konkretno, pitanje je toga što studenti sve mogu kupiti na iksicu, odnosno koliko toga iz koje kategorije mogu pojesti. Osvrnuo se potom na problem s aktualnim pravilnikom o studentskoj prehrani.

– Otvoreno ću reći da ljudi koji su ga pisali prije xy godina nisu bile osobe koje su kvalificirane da to naprave. Kratko i jasno. Koliko papra, koliko soli, koliko ulja, meniji, obroci. Ide se prema novom pravilniku, proširenom. Ne mora svaki studentski centar i menza koristiti sve sastavnice menija. Zašto ne bismo imali širinu? U Osijeku vole paprenije, zašto ne bi mogli imati svoje čorbance? Zašto Split, Rijeka, Dubrovnik, Pula, Zadar, pola sveučilišta, ne bi mogli imati veću širinu u izboru ribe. I sami taj prijelaz ljeto-zima, jer nema smisla da jedemo iste ćufte usred ljeta i zimi na -4 stupnja, istaknuo je Boras.

Koliko se god tu studenti žale, smatra, žale se s pravom. No, ističe da se treba žaliti prema resornom Ministarstvu znanosti i obrazovanju. Zaključak je, uglavnom, da ono što je na meniju treba biti dostupno svima za postojeću cijenu, dok druge treba bolje klasificirati, a neke stvari možda mogu biti i skuplje. Isto tako, zaključio je Boras, treba pregledati što se svrstava pod zdravu, a što pod nezdravu hranu, jer su onda i subvencije različitih iznosa.

Kritizirao reakciju Sveučilišta na seksualno uznemiravanje

U našem je podcastu novi glavni predstavnik studenata Boras komentirao i val svjedočanstava o seksualnom uznemiravanja, konkretno, i potez rektora Damira Borasa koji je nagradio umirovljenog profesora Filozofskog fakulteta, inače prijavljenog za seksualno uznemiravanje.

– Što ste spomenuli za ovu titulu počasnu, pitali ste je li tu Sveučilište zakazalo. Mogu reći da je, jer što se mene tiče, apsolutno nulta stopa tolerancije prema bilo kakvom obliku diskriminacije i nasilja, pogotovo prema ženama. Mi smo u 21. stoljeću i žao mi je da se povlače neke stvari iz bivšeg režima, što ste spomenuli, prije 25 godina, prije 13, to je stara politika, to je položaj žene koji je bio prije. Vrijeme je da se tu povuče crte, žalosno je da se moramo vraćati na to. Što se mene tiče, opomena, odnosno bilo koja prijava, mora ići odmah sankcijom, što se tiče profesora, asistenta, zaposlenika, dok se postupak ne provede. Udaljavanje s nastave, bio je konkretan Boras.

Njegovu izjavu u vezi tog pitanja možete pogledati u isječku ispod.

[VIDEO] Glavni studentski predstavnik otkrio hoće li podržati poskupljenje hrane u menzama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap