Pretraga

[VIDEO] Incident na Kordićevom predavanju u domu na Savi: ‘Ti si ratni zločinac’

A- A+

Studentski pastoral čiji ured vodi kapelan don Damir Stojić jučer je organizirao tribinu ‘Bog iza rešetaka’ u Studentskom domu Stjepan Radić. Na tribini je govorio osuđeni ratni zločinac Dario Kordić, kako je stajalo u najavi, o tome kako je u zatvoru ‘susreo Boga koji ga je promijenio’. Dijelu studenata gostovanje haškog osuđenika nije dobro ‘sjelo’ pa je došlo do incidenta nakon što su upali u dvoranu, vičući Kordiću da je ratni zločinac.

Screenshot: Facebook

Dario Kordić, osuđeni ratni zločinac sinoć je u kinu Forum Studentskog doma Stjepan Radić studentima držao predavanje o vjeri. Kako smo pisali, skup je organizirao Studentski pastoral čiji je kapelan don Damir Stojić, u suradnji sa Zavičajnim klubom hercegovačkih studenata.

Kordić je, prema najavi, govorio o ‘trenutcima najveće patnje tijekom dugih 17 zatvorskih godina, kako je ondje susreo Boga koji ga je promijenio i kako je iz njega crpio mir i snagu’.

Aktivisti upali na tribinu i vikali Kordiću da je ratni zločinac

Izdvojeni članak

Don Stojić organizira predavanje za studente koje će držati osuđeni ratni zločinac

Kako piše 24sata.hr, pred kraj njegova govora skup u dvorani prekinula je nekolicina mladih aktivista, uz povike da je Kordić ratni zločinac. Razvili su i transparent koji im je oduzet, nakon čega su aktivisti napustili dvoranu.

Iz videa incidenta koji se pojavio na društvenim mrežama vidljivo je kako je pred aktiviste stala nekolicina studenata iz publike te jedan stariji muškarac koji je zbog upada aktivista bio vidno ljutit. Pokazujući na sporedni ulaz kina Forum glasno je kazao:

– Nemoj tamo da mi na onu stranu neki komunista zađe, onda će imati sa mnom posla. Nastavite, nastavite generale sve je riješeno, nastavite. To je očekivano, to je očekivano, kazao je muškarac, a video tih trenutaka možete pogledati u nastavku.

Inače, u Studentskom domu Stjepan Radić osvanuo je i transparent onih koji se protive gostovanju haškog osuđenika Kordića na tribini. Na transparentu je pisalo ‘Dario Koljač’.

Kordić o vjeri u zatvoru: ‘Osjetio sam kako me Gospodin čisti’

Kako je i bilo najavljeno, Kordić je studentima pričao o svom svjedočenju vjere tijekom odsluživanja zatvorske kazne.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Negodovanje, dobacivanja i komešanje: Don Stojić, rabin i imam raspravljali o ulozi žena u monoteističkim religijama

– Imao sam tada 31 godinu i gledao sam masovno prolijevanje krvi po našoj prekrasnoj zemlji. Kada sada gledam unatrag i razmislim o tome nitko od nas nije trebao preživjeti te strahote. Jedini tko nas je spasio bio je sam Bog. Kada je došla vijest o Daytonskom sporazumu sve su nas, kao zbog odmazde, prebacili u Haag. Proveo sam skoro 9 godina u sobici, a u ruci jedino što sam imao je bila krunica. Molio sam se Bogu i dan po dan, tijekom svojeg suđenja, sve sam mu postajao bliži. Osjetio sam kako me Gospodin čisti, a rešetke na mojem prozoru polako su nestajale, ispričao je Kordić, prenosi 24sata.hr.

Podsjetimo, Kordića je 2001. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije nepravomoćno osudio na 25 godina zatvora zbog pokolja kojeg je predvodio u selu Ahmići u središnjoj Bosni. U tom su mjestu 1993. vojnici HVO-a pobili 116 bošnjačkih civila, a među njima je bilo i djece od kojih je najmlađe bilo staro samo nekoliko mjeseci.

Kazna mu je pravomoćno potvrđena 2004. godine, s obrazloženjem žalbenog vijeća Haškog suda da je da je Kordić ‘kao visoki regionalni političar planirao i poticao zločine počinjene u Ahmićima 16. travnja 1993. i s njima povezanim zaseocima Šantići, Pirići i Nadioci’ čiji je cilj bilo ‘etničko čišćenje tog područja’. Kordić je oslobođen 2014., nakon što je u zatvoru pored Graza odslužio dvije trećine kazne.