Pretraga

[VIDEO] Pitali smo studenticu što se treba mijenjati na našim fakultetima da budu bolji

A- A+

Dva nova zakona, novi rektor najvećeg sveučilišta, a promjene su na pomolu. Što točno treba mijenjati u našem sustavu visokog obrazovanja, i konkretno na fakultetima, da bi bili bolji, za srednja.hr govori jedna od najistaknutijih studentica Dijana Radovniković.

dvorana za predavanje na fakultetu

Ilustracija: Unsplash

Dijana Radovniković bila je gošća podcasta portala srednja.hr. Jedna je od istaknutijih studentica na ovim prostorima i aktivistkinja inicijative 300=300 koja se borila – i uspješno izborila – za prava studenata stručnih studija.

Prvo je nastupilo izjednačavanje kvalifikacijskih razina u Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Nakon toga pravno više nitko ne može gledati stručne studije kao da nisu visoko obrazovanje. Nakon toga uslijedila je, opet zalaganjem spomenute inicijative, promjena stručnih naziva. Kad završe diplomske stručne studije dobivat će, po novome, titulu magistar struke ili magistra struke; više nema dubiozne specijalističke titule.

Dijana je tako postala jedna od istaknutijih domaćih studentica, a nerijetko je svoj aktivizam širila i na ozbiljnije probleme u sustavu. Tako je primjerice bila poprilično kritična prema politici upravljanja zagrebačkim sveučilištem kada je na čelu uprave bio rektor Damir Boras i njegovi prorektori Ante Čović te Tonći Lazibat, kao najuži suradnici.

Danas je na čelo zagrebačkog sveučilišta došao novi rektor, resor čekaju dva nova zakona, jedan je već donesen u Hrvatskom saboru, drugi će biti uskoro. U takvim okolnostima neke će se promjene neminovno dogoditi, ali za neke je ipak potrebna i inicijativa sveučilišta i fakulteta koji su po svojim zakonskim i ustavnim pravima uvelike autonomni. Dijana bi bila zadovoljna s više transparentnosti postupanja i trošenja javnog novca. Više o tome pogledajte u videu ispod.

Cijeli podcast s Dijanom Radovniković pogledajte ispod. Dodali smo i oznake na vremensku crtu tako da možete pogledati točno dio podcasta, preciznu temu koja vas zanima.

 

dvorana za predavanje na fakultetu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap