Pretraga

[VIDEO] Studenti bijesni zbog redova u menzama: Ode nam sat i ‘kusur’, ovo se ne može nastaviti

A- A+

Do gužvi u menzama povremeno je dolazilo i prije, no u posljednje vrijeme one su postale nesnosne. U redovima se za obrok čeka i preko 45 minuta, a za sve je kriv novi sustav naplate. Jedna studentica javila nam se s videom iz kojeg je vrlo jasno zašto je situacija frustrirajuća za studente – dok menza zjapi prazna, oni stoje u redu dugom stotinjak metara.

Foto: Ramona Ščuric/screenshot iz videa čitatelja

Već smo ranije pisali kako su u posljednje vrijeme gužve u menzama ogromne i studenti dosta dragocjeno vrijeme gube doslovno samo na čekanju.

Kolona od stotinjak metara, a u menzi sjedi par studenata

‘Krivac’ nije nova aplikacija za beskontaktno plaćanje, nego sustav za registraciju i naplatu studentskih subvencioniranih konzumacija hrane koji je implementiran na blagajne studentskih restorana na nivou RH, kako su objasnili iz Studentskog centra Zagreb.

Čitateljica nam je poslala video koji možete vidjeti u nastavku, a iz kojeg je vrlo jasno zašto su studenti isfrustrirani – dok je pred menzom red od stotinjak metara, unutra večera svega nekoliko studenata.

– Na videu možete vidjeti drugu menzu u Studentskom domu ‘Stjepan Radić’ oko 20:45 u nedjelju navečer. Kolona od 100 metara, pred blagajnom i van menze, dok unutra sjedi osmero ljudi. Ovi novi sustavi na blagajnama su očajni, nenormalno loši i spori, ovo se ne može ovako nastaviti. Na večeru u menzi ode sat i kusur vremena, od čega je 45 minuta samo stajanje u redu i ‘dočepavanja’ blagajne, kaže nam ogorčena studentica.

 

Period prilagodbe do 1. svibnja

Kako su ranije pojasnili iz SC-a, novi sustav Sveučilišnog računskog centra na blagajnama, ISSP Restoran REST API, radi online te značajno sporije učitava identifikaciju studentske X-ice i izdavanje računa.

O problemu su se oglasili i iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

– Prelazak na novi sustav blagajni odvija se postupno, jedan po jedan restoran u cijeloj državi, tako da trenutno ISSP poslužuje i ‘stare’ blagajne i nove, što dodatno usporava rad. Prema aktualnoj odluci MZO-a, svi restorani trebaju prijeći na novi sustav do 1. svibnja pa se time očekuje smanjenje trajanja transakcija. Uzrok sporog provođenja cijelog procesa je i privikavanje djelatnika restorana na nove verzije konkretnih aplikacija na blagajnama te se očekuje da će se i s tog aspekta trajanje skratiti nakon perioda privikavanja. Proces prijelaska definiran je kako je navedeno i kao takav nije podložan promjenama do njegovog završetka. S obzirom na navedeno – ako se do 1. svibnja situacija s redovima ne popravi, sazvat ćemo hitan sastanak s nadležnima, napisali su iz Zbora na Facebooku i poručili da će studenti o tome biti pravovremeno obaviješteni.

Dopuna teksta, 26. travnja 2022. u 20:52h

Studentski zbor Sveučilišta naknadno je izvijestio da se od 27. travnja otvara se druga linija za večeru na Savi. U Facebook objavi napisali su i da se početkom sljedećeg tjedna na svim linijama u SD Stjepan Radić i SD Cvjetno naselje otvaraju dodatne blagajne za registraciju studentskih konzumacija i izdavanje računa.

– Očekujemo da će se navedenim promjenama smanjiti redovi u menzama, te ubrzati sami proces izdavanja računa barem do kraja tranzicije sustava, tj. dok sve blagajne ne pređu na online način plaćanja koji je očekivan 1. svibnja, poručuju te ponavljaju da ako nakon tog datuma ne dođe do značajnog smanjenja redova, pokrenuti daljnje korake.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap