Pretraga

[Video] Studenti novinarstva do pete godine studija snimili čak dva igrana filma

A- A+

Dina Cvek i Kristian Došen upoznali su se na fakultetu pa su krenuli raditi na manjim projektima. Kroz volontiranje na Televiziji Student naučili su snimati, montirati i pisati. S kolegom Mislavom, kojeg su upoznali u podrumu FPZG-a, osnovali su produkcijsku udrugu Stres film te se počeli baviti videom. Iako im je ostalo još dva ispita do diplome već su snimili dva igrana filma, a u budućnosti se nadaju da će svoju djelatnost proširiti i na druge srodne žanrove. Na dnu članak pogledajte ‘Karmu’ i uživajte u tragikomediji koju su napravili studenti novinarstva.

s lijeva na desno: Mislav Šćukanec Rezniček, Dina Cvek, Kristian Došen

Budući magistri novinarstva Dina Cvek i Kristian Došen na Fakultetu političkih znanosti imali su priliku volontirati za Televiziju Student. Do pete godine studija u sklopu nastave realizirali su nekoliko emisija pa su se zaljubili u svijet koji stoji iza malih ekrana.

U posljednje dvije godine zajednički su režirali i dva igrana filma, a njihov najnoviji uradak Karma premijerno je prikazan 10. travnja na Filmskom festivalu smijeha, gdje su u žestokoj domaćoj konkurenciji osvojili drugo mjesto. Glavnu nagradu uzeo je odličan redateljski prvijenac naše glumice Sanje Milardović.

Velika je sreća imati kolege i prijatelje s istim interesima

– Za svaki novi projekt želimo da bude bolji od prethodnog pa nam je Karma, produkcijski gledano, bila veliki iskorak spram našeg prvog kratkometražnog igranog filma Opsesije. Na snimanju Karme radilo je nešto manje od 20 ljudi. Mislav Šćukanec Rezniček i nas dvoje kao osnivači udruge okupili smo nekoliko kolega s Televizije Student i prijatelje koji su bili zainteresirani za rad s nama. Na audiciji koju smo održali u listopadu prošle godine izabrano je devet glumaca, prisjetili su se Dina i Kristian te nam istaknuli kako je velika sreća imati kolege i prijatelje s kojima dijelite iste interese.

Karma je osim na FIFES-u do sada prikazana i u programu Televizije Student, a kolege iz udruge Stres film se nadaju da će im njihova tragikomedija ući u konkurenciju i u ostale domaće te svjetske festivale. Cilj im je što kvalitetnije iskoristiti znanje u snimanju, pisanju i montaži, koje su stekli za vrijeme studija.

Izdvojeni članak

Televizija Student nahvaljena na irskom portalu!

‘Na filmu uspijemo spojiti ove dvije velike ljubavi’

Praktična nastava u podrumu FPZG-a oduzela im je puno vremena. Zbog danonoćnih montiranja morali su i preskakati poneke ispitne rokove, ali zato već sada uživaju u plodovima svog dodatnog angažmana. 

– Nije ovdje riječ o udaljavanju od novinarstva. Dapače, ovdje je riječ o kombiniranju znanja i vještina, jer na filmu uspijemo spojiti ove dvije velike ljubavi. Volimo i cijenimo novinarstvo te se nadamo da ćemo se barem na neki način zadržati u oba područja. Pritom, nećemo lagati, cilj nam je nešto i zaraditi, jer oprema nije jeftina, a željeli bismo i nekako refundirati ljudima uloženo vrijeme i rad, objasnili su režiseri Dina i Kristian te nam najavili kako će se u budućnosti okušati i u drugim srodnim žanrovima kao što su video spotovi, promotivni video i slično.

[Video] Studenti novinarstva do pete godine studija snimili čak dva igrana filma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap