Pretraga

Video: Studentice novinarstva obišle sve planete

A- A+

Znate li da i u Zagrebu postoji Sunčev sustav? Naime proporcionalno umanjena skulptura Sunca te planeta koji kruže oko njega djelo je dvojice hrvatskih umjetnika. Još 1971. godine Ivan Kožarić izradio je skulpturu ‘Prizemljenog Sunca’ s namjerom da izradi i ostalih u to doba devet priznatih planeta, proporcionalno udaljenih i velikih u odnosu na dvometarsko Sunce. Kožarić svoj projekt nije dovršio, izradivši samo Sunce, dok je Davor Preis uradio ostalo 2004. godine. Novinarke ‘TV Studenta‘ s Fakulteta političkih znanosti obišle su lokacije svih planeta, te rekle o svakom ponešto.

Prizemljeno Sunce

Hrvatski umjetnici Ivan Kožarić i Davor Preis izradili su Sunčev sustav u Zagrebu poštivajući proporcionalno umanjene udaljenosti i veličine svakog nebeskog tijela. Još 1971. godine Kožarić je izradio Sunce, od bronce s pozlatom, dok je njegovu ideju o čitavom Sunčevom sustavu dovršio Davor Preis 2004. godine. Ekipa TV Studenta obišla je lokacije svih planeta, ali ne i Sunca, koje je trenutno na restauraciji.

Izdvojeni članak

Studenti pobijedili s emisijom u SAD – u, a po nagradu ne mogu jer novca nigdje nema

Unutar ovog jedinstvenog Sunčeva sustava našao se i uljez Pluton, kojem su astronomi 2006. godine oduzeli status planeta, a tada je već dvije godine postojalo ovo umjetničko djelo. Udaljenosti na kojima su planeti smješteni približne su, ali pored svake je postavljena ploča koja govori o točnoj udaljenosti u svemiru.

Potraga za Sunčevim sustavom from TV Student FPZG on Vimeo.