Pretraga

[VIDEO] Studentski predstavnik kritizirao reakciju Sveučilišta na seksualno uznemiravanje

A- A+

Ivan Pavao Boras, glavni studentski predstavnik na zagrebačkom sveučilištu, u našem je podcastu kritizirao reakciju rektorata na seksualno uznemiravanje. Na naše pitanje je li Sveučilište zakazalo kada je profesoru prijavljenom za uznemiravanje dalo počasnu titulu za nagradu, odlučno je rekao da jest, jer bi trebala postojati nulta stopa tolerancije na svaki oblik nasilja, pogotovo prema ženama.

Gost 25. po redu podcasta portala srednja.hr bio je Ivan Pavao Boras, novi predsjednik Studentskog zbora, temeljnog predstavničkog tijela studenata na zagrebačkom sveučilištu. Na tu je poziciju došao nakon smjene Mihovila Miokovića, studentskog predstavnika koji je objavio na što se sve javni novac trošio u njegovu mandatu. Tad smo saznali da su se kupila dva Macbooka za 44.000 kuna, sef za oružje, a da su porezni obveznici na kraju platili i trening govorništva ambicioznom predstavniku.

‘Je li Sveučilište zakazalo, je’

U našem je podcastu novi glavni predstavnik studenata Boras komentirao i val svjedočanstava o seksualnom uznemiravanja, konkretno, i potez rektora Damira Borasa koji je nagradio umirovljenog profesora Filozofskog fakulteta, inače prijavljenog za seksualno uznemiravanje.

– Što ste spomenuli za ovu titulu počasnu, pitali ste je li tu Sveučilište zakazalo. Mogu reći da je, jer što se mene tiče, apsolutno nulta stopa tolerancije prema bilo kakvom obliku diskriminacije i nasilja, pogotovo prema ženama. Mi smo u 21. stoljeću i žao mi je da se povlače neke stvari iz bivšeg režima, što ste spomenuli, prije 25 godina, prije 13, to je stara politika, to je položaj žene koji je bio prije. Vrijeme je da se tu povuče crte, žalosno je da se moramo vraćati na to. Što se mene tiče, opomena, odnosno bilo koja prijava, mora ići odmah sankcijom, što se tiče profesora, asistenta, zaposlenika, dok se postupak ne provede. Udaljavanje s nastave, bio je konkretan Boras.

Za sve sastavnice je potrebno da Sveučilište postavi neke temelje, rekao je, a zna se koje su temeljne vrijednosti, posebice oko teme seksualnog uznemiravanja i diskriminacije. Sveučilište treba postaviti, kaže, neki ‘kostur’, na koji će se fakulteti poslije nadovezati.

Hoće li poskupiti menza?

Boras je, podsjetimo, u našem podcastu danas odgovorio i na brojna druga pitanja, a jedno od njih direktno se ticalo i izmjene propisa o studentskoj prehrani. Konkretno, pitali smo ga što je s cijenama i pod kojim će uvjetima studentski predstavnici podržati skok cijena u menzama.

– Moj osobni stav je da meni treba uvijek biti, možda to loše zvuči, ali trebao bi biti socijalna kategorija. Mislim da se da prilagoditi da se za tih 6,50 kuna dobije kompletan obrok, rekao je i istaknuo da je druga priča s ostalom hranom van menija.

Nešto je zanimljivo rekao i o onim studentima koji imaju nešto istančanije nepce pa bi u menzi možda htjeli pojesti ramstek, što možete vidjeti u isječku ispod.

[VIDEO] Studentski predstavnik kritizirao reakciju Sveučilišta na seksualno uznemiravanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap