Pretraga

Vijeće studenata VIVŠ-a navelo niz razloga zbog kojih se protive donesenom poskupljenju smještaja

A- A+

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH, koje je nacionalno predstavničko tijelo više od 35.000 studenata u Lijepoj našoj, očitovalo se o temi poskupljenja studentskog smještaja u domovima. Kako navode u svom priopćenju odaslanom medijima oni podržavaju načelnu korekciju cijena, ‘no ne bez dogovora svih dionika i korisnika te nužnog revidiranja modela korekcije’. Evo gdje još vide manjkavosti u najavljenim poskupljenjima smještaja u studentskim domovima.

foto: Anton Mezulić|srednja.hr

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH priopćenjem se obratilo medijima i javnosti glede poskupljenja studntskog smještaja u Zagrebu. Iako načelno podržavaju korekciju cijena, zabrinuti su zbog pitanja smještaja studenata u Zagrebu sa socijalno-ekonomskom komponentom, kao i načina na koji je korekcija cijena provedena.

Cijene se trebaju formirati na temelju godišnjeg financijskog izvješća koje je trenutno nedostupno

– Smatramo kako do realne korekcije cijena može doći isključivo na temelju konkretnih financijskih pokazatelja poslovanja. Nužno je napraviti kratkoročnu i dugoročnu strategiju ‘poslovanja’ s obzirom na potencijalno povećanje cijena. Isto tako je bitno znato hoće li se sredstva(prihodi) koja se povećaju na temelju poskupljenja, investirati u studentski standard u sklopu studentskog centra. Renovacija studentskog smještaja ne može biti sama po sebi jedini razlog za povećanje cijena. Na temelju godišnjeg financijskog izvješća SC-a u Zagrebu, koje trenutno nije dostupno, potrebno je napraviti evaluaciju financija te planski definirati modele za korekcije cijena smještaja, stoji u priopćenju Vijeća studenata VIVŠ-a. 

Uz to spomenuto studentsko predstavničko tijelo, naglašava kako u javnosti nije objavljena službena dokumentacija o detaljnjijim analizama potrebe poskupljenja domova, kratkoročnim i dugoročnim ciljevima poskupljenja domova, studija energetske efikasnosti i ostalih dokumenata na temelju kojih se SC u Zagrebu poziva kao glavne razloge poskupljenja.

Sljedeće aktivnosti Vijeća ovisit će o daljnjim dogovorima sa SC-om u Zagrebu

– Pozivam Studentski centar u Zagrebu da zajedno sa studentskim predstavnicima, a na temelju konkretnih podataka i izvještaja, kroz daljnje razgovore i konzultacije pokuša doći do zaključaka u vidu modela korekcije cijena koji će biti prihvatljivi većini studenata, posebno onima koji su domove dobili na temelju socijalno-ekonomske komponente za koje smo trenutno najviše zabrinuti, izjavio je Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata VIVŠ.

O daljnjim aktivnostima nacionalnog predstavničkog studentskog tijela, koje predstavlja više od 20% studentske populacije u Hrvatskoj, odlučit će vodstvo Vijeća ovisno o smjeru daljnjih dogovora sa SC-om u Zagrebu.