Pretraga

Više od 1.300 studenata zagrebačkog Prava potpisalo peticiju: Upravi su uputili šest zahtjeva

Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je online peticiju. Od Uprave fakulteta traže plaćanje školarine na rate, smanjenje uvjeta za upis više godine, ubrzano donošenje odluke o obliku nastave u idućem semestru, ali i poboljšanje komunikacije. Predsjednik Zbora Boris Rajić otkrio nam je kako je peticiju u manje od 24 sata potpisalo preko 1.300 studenta.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu | Foto: srednja.hr

– Budući da Uprava 17 dana nije odgovarala na naše mejlove, peticijom tražimo i da se poboljša komunikacija koju imaju prema studentima, kaže Boris Rajić, predsjednik Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Njegov je zbor pokrenuo online peticiju sa zahtjevima Upravi fakulteta, koju je, kako kaže, u manje od 24 sata potpisalo više od 1.300 studenata tog fakulteta.

Šest zahtjeva

Od Uprave Pravnog fakulteta tako prvo traže da poboljša kvalitetu i ažurnost komunikacije prema studentima.

Nakon pritiska studenata, Pravni fakultet odlučio da se ispiti drže online: No, što je s nastavom?

Zahtijevaju da odluka o obliku izvođenja nastave u zimskom semestru bude donesena najkasnije do 4. rujna.

Traže i donošenje odluke o jednokratnom smanjivanju uvjeta za upis više godine na 44 ECTS boda u idućoj akademskoj godini, kao i omogućavanje plaćanja školarine za iduću godinu u više rata za sve studente.

Žele i da se osnuje Povjerenstvo za školarine, koje bi zaprimalo molbe studenata u teškoj ekonomskoj situaciji uzrokovanoj potresom i/ili pandemijom koronavirusa te predlagalo Fakultetskom vijeću prikladna umanjenja školarina za studente u takvim situacijama.

Šesti, posljednji zahtjev, odnosi se na sazivanje sjednice Fakultetskog vijeća.

– Tražimo od dekana prof. dr. sc. Igora Glihe da sazove sjednicu Fakultetskog vijeća u tjednu između 31.8. i 4.9. kako bi Fakultetsko vijeće moglo raspraviti o prethodnih 5 točaka ove peticije, piše u peticiji.

‘Nadamo se da će prepoznati situaciju’

Rajić nam kaže da se nada najboljem.

– Nadam se da će Uprava prepoznati ekonomsku situaciju nastalu potresom i epidemijom te uvažiti naše zahtjeve. Tražili smo i dodatni ispitni rok, no Vijeće ga je odbilo, prepričava predsjednik Zbora.

Smatra da veliki broj potpisa na peticiji pokazuje da je u komunikaciji s Upravom i prije bilo problema. Nada se da će se to sada riješiti.

Peticiju je potpisalo preko 1.300 studenata, a Rajić nam pojašnjava kako je to veliki udio jer na fakultetu službeno studira oko 7 tisuća studenata, no oko 4 ih je samo aktivno.

Potpise skupljaju do ponedjeljka kada će ih predati Upravi i Fakultetskom vijeću.

Više od 1.300 studenata zagrebačkog Prava potpisalo peticiju: Upravi su uputili šest zahtjeva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap