Pretraga

Vječna dvojba: Istražili smo što studenti misle o odbijanju ocjena

A- A+

Studenti ponekad ne prihvaćaju nisku ocjenu koju dobiju na fakultetu, iz različitih motiva. Neki od najvažnijih su dobivanje doma, stipendije, kao i prosjek neophodan za upis s prediplomskog na diplomski studij. Budući da je na burzi veliki broj kandidata, gotovo za svako radno mjesto, sve češće i poslodavci ‘zavire’ u diplomu kako bi napravili bar određenu selekciju. Kakvi su još motivi te iskustva s odbijanjem ocjene, pokušali smo saznati kroz razgovor s dvoje studenata zagrebačkog Sveučilišta.

Dobivanje doma, stipendije, ili upis na diplomski studij, najvažniji su motivi za odbijanje nižih ocjena, iz položenog ispita. Mada to nije uobičajena praksa, za radna mjesta, na koje se prijavi veliki broj kandidata, sve češće poslodavci prelete i preko ocjena na fakultetu. Osim beneficija, koje odbijanje ocjene može donijeti, uvijek postoji rizik i da na sljedećem roku padnete pa se tako vratite na početak. Provjerili smo kroz razgovor, kakva iskustva glede ove teme imaju studentica Veterine Anđela te Građevine Mirko.

Izdvojeni članak

Evo čega bi se mladi najlakše odrekli zbog boljih ocjena

Radije otkažem rok pa se bolje pripremim za drugi

I Anđela i Mirko su studenti koji su barem jednom odlučili ne upisati prolaznu, ali nisku ocjenu, kako bi se bolje pripremili i tako zavrijedili veću ocjenu. Ipak Anđela ima drugu metodu borbe s ‘dvojkama’, koju češće primjenjuje.

– Nemam u praksi baš odbijati ocjenu, prije ću odjaviti ispit pa nastavit učiti za slijedeći rok. Na mom faksu imamo sreću pa nam daju dosta rokova s kojima se možemo igrati. No nekad te stisne vrijeme i bitnije je da položiš ispit nego koju ocjenu ćeš dobiti, pojasnila je studentica Veterine.

Mirko pak ima izvrsno iskustvo, koje mu se dogodilo sada na drugom roku u veljači. Naime odlučio je odbiti dvojku iz ‘betonskih i zidanih konstrukcija’, kako bi nešto popravio prosjek koji će mu biti potreban za upis željenog smjera na magistarskom studiju. Nije se pokajao.

– Dobio sam dva, ali nisam bio zadovoljan ocjenom. Profesor je rekao da s obzirom na kolokvije i program koji sam predao,mogu imati pet te da bi mu bilo žao kada bi mi morao dati lošu ocjenu zbog ispita.
Odlučio sam odbiti ocjenu i bolje naučiti za idući rok. Na idućem roku sam dobio pet iz ispita, potvrdio to na usmenom i ta petica mi je veoma digla prosjek. Profesorova motivacija da odbijem dvojku također je odigrala ulogu, naglašava student Građevine.

Izdvojeni članak

Manje zlo: Negativna ocjena ili neopravdan sat

Ocjene često nisu mjerilo znanja, ali poslodavci moraju nekako raščlaniti kandidate

Kada je riječ o važnosti ocjena za pronalazak posla, odnosno njihova tretmana od strane poslodavaca, naši sugovornici su imali različite stavove.

– Ocjene nisu nužno pravo mjerilo, jer ima jako mnogo primjera ljudi koji mogu mnogo toga u teoriji naučiti, ali kad se radi o primjeni u praksi to im je problematično. Ništa rjeđa nije ni obrnuta situacija. Međutim, poslodavci moraju na neki način raščlaniti ljude na razgovoru za posao, a prosjek ocjena je najlakši način na koji se mogu pojedinci mogu svrstati u različite kategorije, mišljenja je Anđela.

Iako je s motivom postizanja boljeg prosjeka za upis na diplomski studij Mirko odbio već nekoliko ocjena, smatra kako one nisu bitne poslodavcima.

– Baš sam nedavno pričao s prijateljicom koji je završila fakultet pa mi je rekla da poslodavci ne pitaju koliki ti je bio prosjek niti koliko si dugo studirao.
Bitno je da si završio fakultet i kako će proći intervju za posao, pojasnio je student Građevine.

Izdvojeni članak

Što trebate znati za pet, a što za dva

Odbiti ocjenu je ludo i štreberski

Spomenuli smo da je Mirko već nekoliko puta odbijao ocjene. No rizik u koji se upuštao da na kraju uopće ne prođe pojedini ispit, nije mu se nijednom obio o glavu.

No, nakon posljednjeg odbijanja, koje je završilo ‘happy endom’ nemalo su ga iznenadile reakcije okoline. I roditelji su bili sumnjičavi.

– Velika većina je propitivala moje psihološko zdravlje i ponavljala da se ocjene ne odbijaju nego se prihvaćaju ma kakve god bile. Par kolega mi je pružilo podršku i njima sam veoma zahvalan. Roditelji također nisu bili oduševljeni i mislili su da će mi se odbijanje ocjene obiti o glavu. No,odlučio sam se kockati i rizik se isplatio, zaključio je hrabri Mirko.

Vječna dvojba: Istražili smo što studenti misle o odbijanju ocjena
Share via
Copy link
Powered by Social Snap