Pretraga

Vlada odlučila: studentima besplatno obrazovanje i sljedeće tri godine

A- A+

Na sjednici održanoj u četvrtak Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o punoj subvenciji participacije u troškovima studija. Kao što je bilo i do sada, studentima koji po prvi put upisuju prvu godinu studija te svima koji su u prethodnoj stekli najmanje 55 ECTS bodova obrazovanje će se financirati iz državnog proračuna.

tablica: subvencija participacije redovitih studenata prema području studija

Za troškove studija i sufinanciranje materijalnih troškova javnim visokim učilištima u Hrvatskoj, Vlada će izdvojiti milijardu kuna u sljedeće tri i pol godine.

Odluka o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima u RH u akademskim godinama 2015./2015., 2016./2017. i 2017./2018. Vlada RH donijela je 23. srpnja 2015.

Izdvojeni članak

EKSKLUZIVNO: Poništen natječaj za obnovu Save i Cvjetnog – Ne zna se kada kreću radovi

Za studentsku subvenciju u drugoj polovici 2015. iz državnog proračuna će se izdvojiti 50 milijuna kuna. Za provedbu Odluke o financiranju troškova studija sljedeće godine bit će potrebno 300, u 2017. 315, a u 2018. 335 milijuna kuna.

Za provedbu ove Odluke zaduženo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo financija, a studenti se pri upisu obvezuju na pokrivanje godišnjih troškova u slučaju da hrvatskim sveučilištima nadležna ministarstva ne isplate sredstva.

Ova je odluka posebno važna za održavanje studentskog standarda u Zagrebu. S obzirom na to da će u sljedećoj akademskoj godini porasti troškovi smještaja zbog preuređenja domova pa će dosta njih koji dolaze studirati u glavni grad morati izdvajati više novca za podstanarstvo.

Participacija studija odnosi se na sva javna sveučilišta, veleučilišta i visoke škole koje s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta potpišu trogodišnje ugovore kojima se definiraju ciljevi subvencije, aktivnosti i rezultati za ostvarivanje ciljeva, indikatori praćenja provedbe i dinamika dostave izvještaja o provedbi ugovora. Sveučilišta samostalno donose odluku kako će dodijeljena sredstva raspoređivati po sastavnicama.

Vlada odlučila: studentima besplatno obrazovanje i sljedeće tri godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap