Pretraga

Vlada usvojila nacrt zakona: Novo sveučilište ‘posuđivat’ će dio nastavnika

A- A+

Vlada je danas usvojila Nacrt prijedloga Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti ‘Dr. Franjo Tuđman’. Ministar obrane Damir Krstičević osnivanje vojnog sveučilišta vidi dokazom brige Hrvatske vojske o njenim ljudima. Istaknuo je i da ono neće ništa više koštati državni proračun.

Screenshot: YouTube; Ministarstvo obrane RH

– Sustav obrane i nacionalne sigurnosti nalazi se u stalnom procesu prilagodbe transformacije kako bi u svakom trenutku mogao pružiti odgovor na sve vrste ugroza, rekao je u četvrtak na sjednici Vlade ministar obrane Damir Krstičević.

Vlada je usvojila Nacrt prijedloga  Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti te će se o njegovu donošenju raspravljati u Saboru.

Proces osposobljavanja vojnih kadrova, ispričao je Krstičević, prolazio je kroz nekoliko razvojnih faza, a sve su imale isti cilj: poboljšanje stručne osposobljenosti hrvatskih časnika, prihvaćanje međunarodnih standarda i usklađivanje s civilnim znanstvenim i istraživačkim institucijama.

‘Ulaganje u ljude’

Izdvojeni članak

Osniva se novo sveučilište: Izvodit će programe koji već postoje

Naglasio je kako iduće godine Hrvatska vojska slavi 30. obljetnicu ustrojavanja.

– Osnivanje Sveučilišta za obranu i sigurnost ‘Dr. Franjo Tuđman’ od posebnog je državnog interesa, smatra ministar obrane.

Pojasnio je kako je transformacija Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište dokaz ulaganja u znanje, jer ljudi su najvažniji dio hrvatske vojske.

– Stvaraju se uvjeti za daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske i vojnog umijeća kao znanosti, što je prepoznato u Strategiji razvoja.HVU do sada je bilo partner Sveučilištima u Zagrebu u Splitu, a sada želimo biti nositelji tih programa, rekao je Krstičević.

Bit će zasebno sveučilište, ali će i dalje ‘posuđivati’ kadrove

Ipak, napomenuo je da će Sveučilišta u Zagrebu u Splitu i dalje sudjelovati u izvođenju tih programa.

Izdvojeni članak

Baketa: Osnivanjem Sveučilišta sigurnosti i obrane Sveučilište u Zagrebu gubi novac, a pitanje je dobiva li išta

Smatra da će im činjenica da imaju vlastito sveučilište omogućiti da lakše surađuju sa sveučilištima u svijetu. Napomenuo je i da za osnivanje novog sveučilišta nije potreban dodatan novac.

Ministrica Blaženka Divjak napomenula je da se novo sveučilište ne osniva od nule nego već postoje programi u području i društvenih i tehničkih znanosti, što je i bolje.

Podsjetimo, Nikola Baketa, znanstvenik s Instituta za društvena istraživanja, na N1 televiziji komentirao je osnivanje vojnog sveučilišta. Podsjetio je tada kako kako Sveučilište u Slavonskom Brodu nije osnovano jer se Sveučilište u Osijeku nije željelo odreći dijela svojih programa, a sada se isto traži od Sveučilišta u Zagrebu. Ono bi osnivanjem novog sveučilišta izgubilo dio studenata pa samim time i novaca, a Baketa se pita bi li uopće dobili išta zauzvrat.

PROUČITE PRIJEDLOG ZAKONA:

Download [120.01 KB]


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

Vlada usvojila nacrt zakona: Novo sveučilište ‘posuđivat’ će dio nastavnika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap