Pretraga

Vladino ukidanje zaklada plaćaju studenti? Nekima još nije sjela ni jedna rata stipendije od 10.000 kuna

A- A+

Prošle je godine Vlada odlučila racionalizirati državnu upravu i to ukidanjem dijela agencija, zaklada i fondova. Među zakladama koje su ukinute s prvim danom nove godine našla se i jedna koja je pozamašnim iznosima do sada stipendirala približno pet tisuća studenata. Riječ je o Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu (NZPUSS), čije su ovlasti i zadaće sada prebačene na Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Dobitnici stipendije NZPUSS-a za ovu godinu objavljeni su sredinom prosinca, ali neki od tih studenata zbog novih pravnih zavrzlama na račun još nisu dobili ni kune.

Foto: Srednja.hr

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu ove je godine dodijelila ukupno 346 stipendija. Većinom je riječ o studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te ranjivim skupinama u koje spadaju studenti s invaliditetom, studenti bez oba roditelja te studenti pripadnici romske nacionalne manjine.

Dobitnici ovogodišnje stipendije objavljeni su 12. prosinca 2018., a u međuvremenu je, usred isplata, 1. siječnja 2019. Zaklada. Njene su ovlasti prebačene na Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

‘Siječanj je sada već završio, a ja nisam dobila nijednu ratu stipendije’

Izdvojeni članak

Poznati dobitnici stipendije Grada Zagreba od 10.000 kuna: Doznajte jeste li među njima

Iako je prvi semestar ove akademske godine pri kraju, oko 120 novih stipendista Zaklade koja više ne postoji na račun još nije dobilo niti jedne kune. Preostali su dobili tri rate – za listopad, studeni i prosinac.

– Rang lista je objavljena 12. prosinca 2018. godine, studenti dobitnici imaju rok od 30 dana za potpisati Ugovor o stipendiji (članak 19. stavak 1. Pravilnika o uvjetima i postupku za dodjelu studentskih stipendija ). Jednom dijelu studenata koji su dostavili Ugovor o stipendiji do 31. prosinca 2018. godine stipendija je isplaćena taj dan. Ostalima nije isplaćena stipendija, te je njihov Ugovor potpisan/dostavljen u siječnju 2019. godine, kažu nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Marija je jedna od studenata koji su nam se obratili oko neisplate stipendije Nacionalne zaklade. Iako je ugovor poslala u najkraćem roku od otprilike tjedan dana po objavi rezultata, niti jedna rata stipendije još joj nije sjela na račun.

– Krajem 12. mjeseca su objavili na stranici da su isplatili tri rate onima koji su poslali najranije ugovore, a da će ostali dobiti do sredine prvog mjeseca. Siječanj je sada već završio, a ja nisam dobila nijednu ratu stipendije, kao ni neki drugi studenti. Prijašnjih je godina Zaklada stvarno korektno isplaćivala cijeli iznos stipendije odjednom u kratkom roku nakon objavljenih rezultata, ali ove godine su objavili da se Zaklada ukida i da isplatu preuzima Ministarstvo. Od te objave na stranicama Zaklade više nema nikakvih obavijesti i nemamo informacije kada će stipendije biti isplaćene, požalila nam se studentica Marija.

Ministarstvo tvrdi da će novac biti isplaćen ovaj tjedan

Izdvojeni članak

Poklon kakav se ne pamti: Bivša učenica gimnazije sadašnjima donira stipendije od 15.000 kuna

Kao i drugim studentima, i Mariji studentske obaveze kreću teći već u listopadu. A s tom obavezama dolaze i troškovi – plaćanje stanarine, režija, hrane, prijevoza…

– Prvi semestar je već završio, a meni kao i svim drugim studentima, stipendija predstavlja veliku pomoć tijekom studija i uvijek sam računala na nju. S obzirom na to da troškovi studentskog života nisu mali, bez stipendije jako puno ovisim o roditeljima, koji su isto računali kako će ih moja stipendija malo rasteretiti troškova vezanih uz moje studiranje, zaključuje Marija.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja obećavaju kako će studentima prve četiri rate stipendije, odnosno onima kojima još nije isplaćena rata za siječanj, novac biti isplaćen tijekom ovoga tjedna te da je nalog za isplatu već poslan u proceduru. Na naše pitanje mogu li studenti dobitnici stipendije Nacionalne zaklade i u nadolazećim mjesecima akademske godine očekivati kašnjenje mjesečnih rata, iz Ministarstva kratko odgovaraju:

– Ne, kašnjenja neće biti, svi stipendisti isplate će primati u redovitim mjesečnim obrocima.

stipendije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap