Pretraga

[VODIČ] A di je sad ta A-212A? iliti kako se ne izgubiti na zagrebačkom Filozofskom?

Bilo da ste student, profesor ili pak znatiželjni građanin koji prvi put dolazi na zagrebački Filozofski fakultet, mogli biste se izgubiti u šumi brojeva koji označavaju različite prostorije po faksu. Pripremili smo vam stoga kratki vodič za snalaženje po Filozofskom.

FFZG foto:Ivan Božić|srednja.hr

Filozofski fakultet u Zagrebu osim predavanja za studente, često nudi i predavanja za građane, a često je i mjesto na kojem se odvijaju razne tribine, seminari, pa čak i prosvjedi. Evo kako se snaći u zgradama složenog tlocrta površine čak 15.616 m2.

U načelu, svaka od prostorija na Filozofskom obilježena je oznakom koja se sastoji od slovne i brojčane oznake. Slovna označava dio zgrade, a iz brojčane se može iščitati kat i točno mjesto na kojem se ona nalazi.

A, B, C, …

Krenimo redom. Ulaskom na glavni (i jedini otvoreni) ulaz ulazite u A hodnik glavne zgrade. Zgrada je to sastavljena pet različitih krila. No, da pojednostavimo, reći ćemo da ona ima oblik digitalne osmice.

Izvor: FFZG

A-trakt proteže se u obliku slova “u” – čine ga donji i rubni dijelovi digitalne osmice. Središnji trakt digitalne osmice, gledano od ulaza, je B-trakt, a gornji C.

Prva znamenka brojčane oznake pokazuje na kojem se katu nalazi prostorija. U A-traktu brojevi, gledajući na tlocrtu, kreću od gore desno do gore lijevo.

Dakle, ako idete u prostoriju B-212, idete u središnji hodnik (između dva unutarnja vrta) i penjete se na drugi kat.

‘Otkud onda E oznaka?’

E sad: treći kat malo je drugačiji. Na njemu se lijevi dio digitalne osmice (gledano od ulaza, ne?) označava slovom E, a desni slovom F. Jer, zašto na Filozofskom ne bi nešto zakomplicirali. Sve ostalo na trećem katu je isto kao na onima ispod.

Osim glavne zgrade, postoje i Knjižnica i manja zgrada. Do njih ćete doći ako s ulaza na fakultet hodnikom (neću vas sad pitati kojim slovom ga označavamo) krenete desno. Knjižnica će vam tada biti s lijeve, a manja zgrada s desne strane. Snalaženje knjižnicom nećemo prolaziti s vama, samo ćemo vam reći kako se Računalna dvorana nalazi na prvom, a Konferencijska na drugom katu.

U sredini manje zgrade nalazi se prostorija D-7. (To je ona velika dvorana s fotki prosvjeda.) Odmah desno u toj zgradi je Studentska služba, tj. referada, a nakon nje dekanat. Da ne zaboravimo, dolje desno na digitalnoj osmici nalazi se ulaz u menzu koja je u podrumu.

foto: srednja.hr

Iznimke

Dvorane se za razliku od drugih prostorija označavaju slovom D i broje zasebno. Osim već spomenute D-7, ostalih šest dvorana nalazi se u prizemlju A-trakta glavne zgrade, tako da su dvorane D-1, D-2 i D-3 smještene s desne strane, gledano od ulaza, a D-4, D-5 i D-6 s lijeve.

Izvor: FFZG

Možda ste zbunjeni pa niste primjetili, ali oznaka iz naslova ima dvije slovne oznake. Radi se o sljedećem: neke su prostorije pregrađivane pa su podijeljene na A i B dio. Pozicija prostorije A-212A je tako pozicija stare A-212, a desno od nje je A-212B.

Crni fondovi…

Naravno, to nije sve. Preko puta Filozofskog nalazi se tzv. zgrada fonda. Ne radi se tu o nikakvim crnim fondovima, nego o zgradi nekadašnjeg Fonda za privatizaciju u kojoj se odvija dio nastave iz arheologije. Radi se o žutoj zgradi preko puta fakulteta. Tamošnje prostorije nose slovnu oznaku FOND. Dakle, ako trebate prostoriju FOND-2, ne penjite se na treći kat nego prijeđite cestu.

Znam, obećao sam kratak vodič, no nije išlo kraće. Tako da… spremite link na ovaj članak pa kad zatrebate na neku tribinu znate gdje treba. Ako se i onda ne snađete, pitajte nekog, jer ljudi su na Filozofskom jako susretljivi. (A možda vam je najjednostavnije da pitate odmah?!)

[VODIČ] A di je sad ta A-212A? iliti kako se ne izgubiti na zagrebačkom Filozofskom?
Copy link
Powered by Social Snap