Pretraga

[Vodič za brucoše] Kako kvalitetno jesti za vrijeme studija?

A- A+

Pretrpani raspored, mali razmaci među predavanjima i nedostatak novca najčešći su razlozi za zanemarivanje uravnotežene prehrane za vrijeme studija. Posebno ispaštaju studenti koji su daleko od kuće i koje doma neće dočekati topao obrok. Uz prihvaćanje nekih novih navika, i na faksu možeš jesti relativno zdravo i ne mijenjati drastično kilažu.

Čak i stanari studentskih domova imaju priliku skuhati najjednostavnija jela te si, s vremena na vrijeme, priuštiti nešto što miriše na dom, a ne na studentsku menzu.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Kako napisati seminarski rad?

Menzu iskoristi do kraja

Napunjena iksica uvijek će ti dobro doći, čak i ako stanuješ u stanu i sam si kuhaš. Znatno povoljnije u menzi možeš nabaviti mliječne proizvode ili voće i tu ponudu svakako iskorištavaj dokle god imaš studentska prava.

Nekoliko čašica jogurta ili pudinga, kartončići mlijeka ili kiselog vrhnja u hladnjaku, spasit će te u gluhe noćne sate kad se iz noćnog provoda vratiš gladan. Za sitne novce u menzi možeš doći i do svježeg voća( najčešće je riječ o jabukama, bananama, narančama i mandarinama), ali ponekad u ponudi možeš naći sezonsku voćnu salatu ili voćni kompot.

Takvi, zdravi međuobroci, zavarat će ti glad i nećeš imati potrebu novce trošiti u pekarama jedući prazne kalorije od kojih ćeš samo postajati gladniji.

U nekim se menzama poslužuju i sladoledi, domaći kolači pa čak i palačinke po povoljnim cijenama pa umjesto da novce trošiš u skupim slastičarnama, na kavu i kolač možeš doći u najbližu menzu.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Studentske obveze koje ne možeš izbjeći

Obično meso i variva

Studentska menza nažalost nije mamina kuhinja i na jelovniku ćeš uglavnom pronalaziti jednolična i nezdrava jela poput prženog i pohanog mesa ili ribe, masnih krumpira ili još masnijih mlinaca.

Srećom, tete kuharice znaju da ponekad moraš jesti i kuhano pa svakako ne propuštaj objedovati u menzi na dane kad je u ponudi mesno ili povrtno varivo ,grahorice ili žitarice na gulaš.

Toplo jelo ‘na žlicu’ godit će ti nekoliko puta tjedno, a sjeti se samo vrtićke ili školske kuhinje u kojoj je grah bio ukusniji nego doma. Takva jela, osim što su dobra za tvoje tijelo, kad se spremaju u velikim količnima imaju odličan okus.

Kad je riječ o mesnim jelima, nastoj uvijek birati obična mesa poput pilećeg batka, naravnog odreska ili kotleta bez dodanih umaka. Umaci u menzama prepuni su brašna ili škroba, a za mlijeveno meso nikada ne možeš biti siguran kako je skladišteno i što je sve u njemu.

Kao prilog izbjegavaj pomfrit i drugo prženo povrće ili tjesteninu. Kombiniraj ribu ili meso sa svježom salatom ili ukiseljenim povrćem koje se često može zateći na jelovniku. Po mogućnosti, izbaci kruh iz ručka i večere, a jedi ga za doručak.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Kako se zaposliti za vrijeme studija

Ne preskači doručak

Ako si ranoranioc, menza je idealno mjesto za obilan doručak. Maslac, marmelada, med, čokoladni i mliječni namazi, žitarice s mlijekom, griz, palenta pa čak i kuhana jaja, uz šalicu kave ili čaja naoružat će te energijom za ostatak dana. Doma si možeš pripremiti i voće preliveno jogurtom i zobenim ili lanenim pahuljicama, ako izbjegavaš kruh za doručak.

Neka jutro bude dio dana u kojem nećeš brojiti kalorije i zalogaje već se dobro najesti jer možda u danu nećeš imati vremena za konkretan obrok.

Ako imaš pristup štednjaku pa makar i maloj ploči, uvijek si za ručak ili večeru možeš skuhati korijenasto ili lisnato povrće i zaliti ga maslinovim uljem.

Bezbroj vrsta omleta ti je na raspolaganju kao i tjestenine s jednostavnim mesnim ili povrtnim umacima. Palenta s jogurtom brza je i zdrava večera, a tikvice pržene na maslacu uz svježu rajčicu ili sezonsku salatu jednostavan je i lagan obrok za pauzu među predavanjima ili kraj dana.

Copy link
Powered by Social Snap