Pretraga

[Vodič za brucoše] Pranje i peglanje veša

A- A+

Bilo da je riječ o životu u studentskom domu ili u slabije opremljenom stanu, studenti se nerijetko moraju sami snalaziti kad je riječ o pranju, sušenju i peglanju rublja. Neki svoju odjeću prepuštaju praonicama, drugi se snalaze s lavorom i sapunom dok neki za uslugom pranja odjeće tragaju i preko oglasa.

foto: www.cortlandasc.com

Veći studentski domovi pružaju mogućnost korištenja veš mašina, a cijene se, ovisno o domovima, kreću od 10 do 15 kuna po opranoj mašini.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Kome otići u slučaju bolesti?

Delikatno ‘na ruke’, a ostalo u praonicu

Čak i u domovskom sobičku dobro je imati lavor i malo pakiranje detrdženta za rublje. Nikad ne znaš kad ćeš na brzinu zatrebati čisti donji veš, a i delikatno rublje najbolje je prati u hladnoj vodi i s malo detrdženta ili šampona.

Za ostalu ćeš odjeću ipak morati smisliti bolje rješenje, a na sreću, svi veći hrvatski gradovi opskrbljeni su javnim i privatnim praonicama rublja u kojima se cijene kreću od 25 kn do 35 kuna za punu perilicu odnosno nekoliko kilograma odjeće.

Sušenje i peglanje često ne spadaju u tu uslugu već se dodatno naplaćuju desetak ili više kuna.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Volontiranje za vrijeme studija

Teta za rublje

Ako u gradu u kojemu stuiraš imaš rodbinu ili dobre prijatelje, ponekad ih zamoli da ti operu odjeću, a ukoliko ti je neugodno takvu uslugu tražiti, sve se više studenata odlučuje na iznajmljivanje perilice rublja.

Putem oglasa ili na preporuku, studenti pronalaze obitelji koje su im za nešto manje novce, voljni prati i peglati odjeću, a najčešće se radi o 15 kuna po opranoj mašini uz dodatnih 10 kuna za opeglanu i složenu odjeću.

Umirovljenici i nezaposlene osobe zasigurno će pristati studentima oprati rublje, a u tom ćeš slučaju uvijek znati kome odjeću povjeravaš, za nešto niže novce od klasičnih praonica.

[Vodič za brucoše] Pranje i peglanje veša
Share via
Copy link
Powered by Social Snap