Pretraga

[Vodič za brucoše] Što je referada?

A- A+

Prije upisa na željeni fakultet studenti se redovito raspituju o profesorima, kolegijima i cakama koje će im olakšati buduće studiranje. Ono na što ih često nitko ne upozori jest prostorija na fakultetu od koje zaziru gotovo svi studenti, ali i poneki asistenti i profesori. Studentska referada najomraženija je stavka svačijeg studiranja, a što se u njoj zaista događa mnogima će ostati trajna nepoznanica.

– Referada je fakultetski kolodvor. Stalno netko, ulazi, izlazi, psuje, nervira se, a neovisno o radnom vremenu i o tome da si došao tri sata ranije, na neki ćeš način u referadu uvijek zakasniti, objašnjava Tino Ateljević, student treće godine Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Izdvojeni članak

[VIDEO ANKETA] Rijetki su studenti EFZG-a koji su imali hrabrosti komentirati slučaj ‘Referada na Facebooku’

Papiri, potvrde, potpisi…

Ukratko rečeno, studentska referada birokratsko je središte fakulteta na kojemu se rješavaju sve one najmrže radnje poput prijava, odjava, popunjavanja prijavnica i potpisivanja istih.

Studentska referada prvi je susret brucoša s fakultetom jer u toj se prostoriji popunjavaju i potpisuju upisnice na fakultet i kasnije podižu ispunjeni indeksi.

Jednom kad student odabere izborne predmete, može se dogoditi da će se predavanja nekih od njih preklapati pa će nužna biti zamjena izbornog predmeta za neki drugi. Takve situacije, kao i priznavanje ispita s drugih fakulteta ili slušanje izbornih predmeta na drugim fakultetima, student rješava u referadi.

Potvrde za zdravstveno i dopunsko osiguranje, studentski pokaz ili potvrde za upis u studentski centar također se odobravaju u studentskoj referadi, a otkazivanje ispitnih rokova zbog iznenadnih situacija ili problem u evidenciji ocjena ili seminarskih eseja rješavat će referenti.

Izdvojeni članak

Poduzetnik Saša Cvetojević poručio Ekonomskom fakultetu za slučaj referada: ‘Big Fail za EFZG’

Tete u referadi

Unatoč zaista rijetkim iznimkama, tete u referadi studentima su kadkad strašnije od profesora. Nije rijetkost da i profesori zaziru od ulaska u referadu pri pomisli na okršaj koji ih čeka.

Je li riječ o prevelikom obujmu posla, neorganiziranosti ili studentskoj zbunjenosti, nije sasvim jasno, ali tete u referadi rijetko su kada srdačne i zadovoljne.

Obično podizanje potvrde o studiranju može se pretvoriti u pravu stihiju iz koje student često izlazi frustriran i bez ispunjene potvrde u rukama.

Svakom se brucošu, stoga, savjetuje umirujuća aktivnost pola sata prije odlaska u referadu kako bi ostao što pribraniji i pristojniji kao i lunch paket jer čekanje u redu potraje mnogo dulje od očekivanoga.

Svu je mudrost opjevao student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji je za referadu preradio i poznati dalmatinski hit.