Pretraga

[Vodič za brucoše] Volontiranje za vrijeme studija

A- A+

Kad se uhodaš u studentski ritam i obveze, za što će ti otprilike biti potreban cijeli prvi semestar, vjerojatno ćeš početi razmišljati o svim tim udrugama o kojima tvoji stariji kolege pričaju i u kojima sudjeluju. Volontiranje u studentkim udrugama, volonterskim centrima ili profesionalno usavršavanje kroz volonterski rad uvijek je dobro iskoristiti jer, iako se tako ne čini, ovo je jedino razdoblje u životu u kojem ćeš moći biti toliko orijentiran isključivo na sebe i svoje želje.

foto: rollingout.com

Volontirati ne znači nužno posvetiti osam sati dnevno nekoj aktivnosti. Volontirati se može jednom tjedno, jednom mjesečno ili po isključivoj potrebi. Opcije su mnogobrojne, a studentska populacija najčešća je među volonterskim udrugama.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Kako kvalitetno jesti za vrijeme studija?

Što želim postići volontiranjem?

Prije nego što se prijaviš na volontersku aktivnost, razmisli o tome što želiš dobiti volontiranjem. Planiraš li se praksirati u području za koje se školuješ ili je riječ o dobrotvornom radu ili radu za vlastiti užitak, nevezano za buduću struku.

Ako je razlog za volontiranje prilika za stručno usavršavanje i primjenu teorijskog znanja u praksi, razmisli o konkretnim područjima koje bi volio istraživati. Na primjer, student veterine volontersko iskustvo može odrađivati u zoološkom vrtu, salonu za uređivanje manjih životinja, azilu za napuštene životinje ili centru za dresuru životinja, ovisno o osobnom interesu.

Uz životopis i motivacijsko pismo, ponekad će ti biti potreba i preporuka profesora koji će ti je, ako si uzoran student, sigurno napisati. Volontiranje u struci višestruko će ti pomoći pri daljnjem zapošljavanju jer će ti omogućiti iskustvo bez kojega ćeš teško dobiti priliku za posao.

Ako je razlog za volontiranje osobni užitak ili želja za dobrotvornim radom, opcija je mnogo, a u posljednjih nekoliko godina, poslodavci su otvoreniji za dobrovoljne radnike, dok u dobrotvornim akcijama uvijek možeš pronaći mjesto za sebe.

Izdvojeni članak

[Vodič za brucoše] Kako se zaposliti za vrijeme studija

Uključivanje u studentske udruge

Aktivno članstvo u nekoj od studentskih udruga pomoći će ti steći vrijedno iskustvo u radu na projektima udruge, poznanstva i poslovne kontakte koje ćeš kasnije moći koristiti.

Čak i ako imaš pretrpan raspored, sastanci udruga uglavnom se odvijaju jednom tjedno ili mjesečno pa ti neće oduzimati previše vremena. Uglavnom je riječ o organizacijama koje povezuju fakultete sličnih smjerova, kroz praktičan rad usavršavaju znanja ili osiguravaju razmjenu studentana i međunarodnu suradnju.

Studentica diplomskog studija anglistike i francuskog jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Petra Pećnik, aktivna je članica udruge AEGEE odnosno Europskog studentskog foruma. Riječ je o organizaciji koja promiče suradnju, komunikaciju i integraciju među mladim ljudima u Europi.

– Uključila sam se prošle godine na nagovor prijateljice koja je članica dulje vremena. Udruga mi ne uzima puno vremena jer se sastanci održavaju jednom tjedno tijekom akademske godine, a posebno su zanimljive radionice stranih jezika koje održavamo svakih par mjeseci, kaže Petra.

Udruga joj, dodaje, osigurava upoznavanje novih ljudi i putovanja te usavršavanje nekih vještina poput interkulturalne komunikacije sa studentima.

[Vodič za brucoše] Volontiranje za vrijeme studija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap