Pretraga

Volite pivo i sir? Fran i Dora su studirali njihovu proizvodnju, ovo je njihova priča

A- A+

Fran i Dora su, zahvaljujući studiju, svoju strast pretvorili u posao. Oboje su bivši studenti, a sadašnji zaposlenici Veleučilišta u Karlovcu. Fran proizvodi pivo u sklopu veleučilišne pivnice, a Dora istražuje i poboljšava proizvodnju sira. Njihov je posao povezan s dva projekta Veleučilišta, a razgovarajući s njima doznali smo što je novo u karlovačkom Veleučilištu.

Veleučilište u Karlovcu

Razgovarajući s Franom i Dorom doznali smo što je novo u karlovačkom Veleučilištu | Foti: VUKA

Pivo i sir imaju iznenađujuće puno toga zajedničkog. Pivo nastaje od ječma, pšenice i hmelja, a mlijeko proizvode krave koje se hrane tim istim žitaricama. Oboje se proizvode procesom fermentacije, a zahvaljujući tome zapravo su odlična kombinacija i često se poslužuju zajedno. Dijele i činjenicu da su oboje studijska usmjerenja na Veleučilištu u Karlovcu – da, možete studirati proizvodnju piva ili sira.

Upravo to su učinili naši sugovornici, Fran i Dora. Fran Držić je dvadesettrogodišnjak iz Zagreba. Otišao je korak dalje od znatiželje o tome kako nastaje pivo: počeo je proizvoditi vlastito craft pivo u kućnoj radinosti, rekao nam je.

– U pivarsku me industriju privukla ljubav prema pivu te, u trenutku upisa studija, nekoliko godina iskustva u kućnom pivarstvu. Odlučio sam svoj hobi pretvoriti u profesiju, za što je prvi korak bio upisivanje studija koji mi je to omogućio, ispričao je Fran.

Veleučilište u Karlovcu

Fran proizvodi pivo u sklopu veleučilišne pivnice | Foto: VUKA

Upisao je stručni studij Prehrambene tehnologije na Veleučilištu u Karlovcu, usmjerenje Pivarstvo. Studenti tog usmjerenja postaju vrsni poznavatelji cjelokupnog procesa proizvodnje piva. Uče sve od osnova strojarstva, fizike, opće i anorganske kemije, biologije, pa sve do tehnologije i sirovina proizvodnje piva, mikrobiologije piva, tehnologije čišćenja i dezinfekcije i pakiranja proizvoda. Na Veleučilištu slušaju i kolegije koji se tiču ekonomike i marketinga, ali i zaštite okoliša.

Kako je raditi u veleučilišnoj pivovari?

Zahvaljujući širokom znanju koje stječu, ali i stručnoj praksi koju odrade, stručnjaci proizvodnje piva poput Frana u svom poslu jednog dana mogu samostalno kontrolirati cijeli proces proizvodnje piva i isporučivati odličan proizvod. Fran je danas zaposlen u veleučilišnoj Pivovari, a objasnio nam je kako to točno izgleda.

– Moj posao u pivovari obuhvaća sve aspekte proizvodnje piva. Pod time se podrazumijeva izvođenje i nadzor kuhanja, fermentacije i odležavanja piva, ali i izrada recepata za različite stilove piva te izbor sirovina za iste, rekao je Fran.

Veleučilište u Karlovcu

Veleučilišna pivovara, obnovljena u sklopu projekta atrij znanja | Foto: VUKA

Za Frana je njegov posao – privilegija.

– U veleučilišnoj je pivovari moguće pratiti kompletan proces proizvodnje piva od osnovnih sirovina do gotovoga proizvoda na postrojenju jednakom industrijskom samo umanjenom. Malo je ljudi koji imaju priliku kuhati vlastite recepte na profesionalnom, planski projektiranom pogonu. Privilegija je također odrađivati i nadgledati svaki dio proizvodnog procesa, što u većim pivovarama nije opcija zbog visokoga stupnja raspodjele poslova i odgovornosti među zaposlenicima, objasnio je.

Zaključio je da mu je rad u industriji proizvodnje piva ispunio sva očekivanja, a neka je i nadmašilo.

O projektu Atrij znanja

Veleučilište značajno ulaže u svoju pivovaru. Nedavno je završen projekt Atrij znanja kojeg je sufinancirala Europska Unija, a vrijedan je preko 39 milijuna kuna. Tim su projektom obnovili zgradu Veleučilišta čime su poboljšali kapacitet za istraživanje, razvoj i inovacije u području prehrambene tehnologije. Prostor za istraživanje i proizvodnju piva su renovirali i opremili novom opremom, a otvorili su i prostor dostupan javnosti kojim žele svima približiti proizvodnju piva te ih upoznati s projektom i njegovim rezultatima.

Projekt SIRENA poboljšat će proizvodnju sira

Osim Atrija znanja, Veleučilište u Karlovcu provodi i druge projekte koje sufinancira Europska Unija. Jedan od njih je i projekt Sirena kojim ispituju modifikaciju procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke. Dora Herljević, asistentica zaposlena na projektu, neslužbenijim rječnikom nam je rekla da se zapravo bavi ‘umjetnošću sirarstva’.

Veleučilište u Karlovcu

Dora Herljević, asistentica zaposlena na projektu SIRENA koji će poboljšati proizvodnju sira | Foto: VUKA

Projektom Sirena se nastoji istražiti postupak zrenja sira u različitim uvjetima: primjenom predtlaka, vakuuma i modificirane atmosfere, u za to prilagođenim zrionama. Osim toga, projektom želimo povećati iskorištenje sirutke, kao nusproizvoda proizvodnje sira, primjenom membranskih procesa. Konkretno, moj posao je provođenje znanstveno – istraživačkih aktivnosti, objasnila nam je.

O projektu Modifikacija procesa zrenja i razvoj proizvoda na bazi sirutke – SIRENA

Projekt će omogućiti lakše rješavanje mikrobioloških problema tijekom zrenja sira i lakše održavanje higijene sira, a otvorit će i nove mogućnosti korištenja sirutke koja je vrlo vrijedan nusproizvod. Ti će rezultati koristiti čitavoj zajednici i gospodarstvu. U praksi se sirutka često tretira kao otpad, stoga će novi načini za njeno iskorištavanje stvoriti novu vrijednost.

Dora ima 27 godina, dolazi iz Ravne Gore i diplomirana je inženjerka agronomije, smjer Proizvodnja i prerada mlijeka. Nekadašnja je studentica Veleučilišta u Karlovcu, a danas kada je i zaposlenik Veleučilišta, kaže da je svojom strukom i više nego zadovoljna. Dora nam je rekla da joj rad u obrazovnoj instituciji omogućuje istodobnu primjenu teorije i prakse, a do sada je uspjela puno naučiti i napredovati. Osim toga, mlijeko kao sirovina ima ogroman potencijal, otkrili smo.

– Privukao me potencijal iskorištavanja sirovine – mlijeka, kao namirnice s mnogobrojnim načinom prerade i primjene u prehrani ljudi. Oduvijek mi je bila želja raditi u dinamičnom i kreativnom okruženju, a proizvodnja sira svakako ispunjava te uvjete. Sir je namirnica koja ima svoj vlastiti biosustav i kojoj se zaista treba posvetiti znanjem i vještinom, stoga se ne kaže bez razloga da je sirarstvo umjetnost, rekla je Dora.

Izdvojeni članak

Razgovarali smo sa studentima koji studiraju u Karlovcu: Ističu zanimljive studije i puno terenske nastave

Veleučilište u Karlovcu u sklopu studij Prehrambena tehnologija nudi usmjerenje Prerada mlijeka, a studenti koji to završe postaju stručnjaci iz proizvodnje sira, poput Dore. Veleučilište nudi ukupno osam stručnih preddiplomskih studija te tri specijalistička diplomska studija. Više o Veleučilištu otkrijte na ovoj poveznici.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Veleučilišta u Karlovcu

Volite pivo i sir? Fran i Dora su studirali njihovu proizvodnju, ovo je njihova priča
Share via
Copy link
Powered by Social Snap