Pretraga

Vrhunski hrvatski znanstvenik primljen u američku Nacionalnu akademiju znanosti

A- A+

Domaći znanstvenik Nenad Ban, profesor strukturalne molekularne biologije na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zurichu, izabran je za člana američke Nacionalne akademije znanosti. Članstvo ima i u Njemačkoj akademiji znanosti, a u našoj HAZU je dopisni član.

nenad ban

Nenad Ban, hrvatski znanstvenik upravo primljen u američku Nacionalnu akademiju znanosti (NAS)
Foto: Youtube screenshot; MuthKomm

Američka akademija znanosti jedna je od najprestižnijih znanstvenih institucija na svijetu koja je osnovana 1863. godine na prijedlog američkog predsjednika Abrahama Lincolna, a Nenad Ban postao je, nakon Paška Rakića i Miroslava Radmana, treći domaći znanstvenik s redovnim članstvom, piše Jutarnji list.

‘Duboko sam počašćen ovim priznanjem’

U početku je imala svega 50 stalnih članova dok danas broji preko 2700 (uključujući i oko 480 stranih znanstvenika), među kojima je oko 190 dobitnika Nobelove nagrade. Profesor Ban jedan je od 30 stranih znanstvenika koji je ove godine primljen u NAS.

– Nisam očekivao ovu vijest i duboko sam počašćen ovim priznanjem. Kako je broj stranih članova Nacionalne akademije znanosti ograničen na vrlo mali broj znanstvenika, svjestan sam da se radi o izuzetno velikom priznanju. Zanimljivo je da sam jučer, prije nego što sam doznao da sam izabran, odjednom primio stotine poruka s čestitkama vrhunskih znanstvenika, uglavnom američkih akademika. Oni su vjerojatno reagirali brže nego što sam ja primio službeno pismo. U svakom slučaju to je bio poseban dan u mojoj karijeri, rekao je novinarki Jutarnjeg Nenad Ban, jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u svijetu.

Dobio niz prestižnih nagrada

Rođen je 1966. godine u Zagrebu gdje je diplomirao biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Doktorirao na Sveučilištu California u Riversideu, a tijekom postdoktorata na Yaleu, bio je prvi autor tri rada o strukturi ribosoma, prenosi dalje Jutarnji, koja su njegova tadašnjeg šefa Thomasa Seitza dovela do Nobelove nagrade za kemiju 2009. godine.

Dobitnik je niza prestižnih nagrada, član Njemačke akademije znanosti te dopisni član HAZU-a. Nenad Ban posljednjih je godinu dana vrlo aktivan i u domovini kao član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH, piše Jutarnji.

Vrhunski hrvatski znanstvenik primljen u američku Nacionalnu akademiju znanosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap