Pretraga

Zagreb nije prvi: Doznajte iz koje je županije najviši postotak maturanata upisao fakultet u 2021.

A- A+

U relativno novoj bazi Ministarstva znanosti i obrazovanja, trećoj verziji Školskog e-Rudnika, dostupni su razni statistički podaci vezani uz državnu maturu i upise na fakultete. Između ostaloga, moguće je vidjeti i podatke o tome koliki je po županijama postotak maturanata koji su u 2021. upisali visoko učilište. Lani je u tome prednjačila Zagrebačka županija.

Foto: Unsplash

Prema podacima u Školskom e-Rudniku Ministarstva znanosti i obrazovanja, trećoj verziji koja se odnosi na statistiku vezanu uz maturu, lani je državnoj maturi na nacionalnoj razini pristupilo 26.253 maturanata. Od te brojke je njih 19.173, odnosno 73,03% upisalo studij.

Kada je riječ o podacima po županijama, najveći postotak maturanata koji su u 2021. upisali fakultet je u Zagrebačkoj županiji, njih 80,27%. Napomenimo i kako je u odnosu na 2020. godinu u Zagrebačkoj županiji povećan postotak maturanata koji su upisali fakultet; takvih je godinu prije bilo 79,25%.

Po postotku maturanata koji su u 2021. upisali fakultet slijedi Grad Zagreb, čijih je 78,89% pristupnika maturi upisalo neko visoko učilište, zatim Međimurska županija (75,45%) te Šibensko-kninska županija (74,30%).

Najmanji postotak maturanata koji su lani upisali faks ima Ličko-senjska županija, čijih je 57,47% đaka upisalo fakultet. Podatke za ostale županije možete vidjeti u tablici ispod.

Postotak učenika koji su u 2021. upisali visoko učilište po županijama | izvor: Školski e-Rudnik MZO-a

Share via
Copy link
Powered by Social Snap