Pretraga

Zagrebački Ekonomski fakultet prednjači po visini upisnine za brucoše

A- A+

Uskoro počinje akademska godina 2013./2014. te završava jesenski rok državne mature, nakon čega ćem dobiti novu generaciju brucoša. Shodno tome odlučili smo provjeriti na koji se fakultet od popularnijih među maturantima najskuplje upisati. Pritom smo uzeli u obzir cijenu ECTS bodova kao i visinu upisnine. Troškovi upisa u koje ulazi i izrada indeksa kreću se oko 300 kuna, no Ekonomski fakultet u Zagrebu se pokazao kao najskuplji.

Foto: Wikipedija

S obzirom da je prva godina studija za sve brucoše javnih fakulteta u sklopu zagrebačkog Sveučilišta besplatna, provjerili smo na kojem ćete studiju prilikom prvog upisa iskeširati najveći iznos novca. Upisnine variraju od fakulteta do fakulteta, uključujući i najpopularnija veleučilišta, a u najvećem slučaju se radi o 300 kuna. Međutim, ipak postoje oni koji su premašili spomenutu cifru.

Izdvojeni članak

Paprene cijene: Kolike školarine plaćaju američki studenti

Na EFZG-u najskuplja upisnina

Prilikom upisa na Ekonomski fakultet u Zagrebu brucoši su za akademsku godinu 2013./2014. trebali izdvojiti 500 kuna, zbog čega se našao na samom vrhu po visini upisnine. S obzirom na spomenutu cifru, pristupnici državne mature su osobito pazili da na svojoj listi prioriteta ostave EFZG samo ako ga doista žele upisati, jer će u protivnom morati namiriti 500 kuna upisnine iako nemaju namjeru postati studenti tog fakulteta.

Drugi po redu od najpopularnijih fakulteta koji ima visoku upisninu je zagrebački Filozofski fakultet koji zahtjeva svega 100 kuna manji iznos prilikom upisa. Ovogodišnji brucoši PMF-a su pak morali izdvojiti 350 kuna, dok su budući pravnici izjednačeni po tom pitanju sa ZVU-ovim studentima sa 300 kuna upisnine.

Tehničko veleučilište u Zagrebu izdvaja se na ovom popisu kao najjeftiniji fakultet, budući da spomenuti troškovi iznose 250 kuna.

Troškovi upisa na prvu godinu studija

Maksimalne školarine te ECTS-bodovi u sklopu Sveučilišta

Ono o čemu brigu vode stariji studenti nisu samo troškovi upisnine, nego i vrijednosti ECTS bodova. Svi oni koji ne skupe u akademskoj godini 55 ECTS-a, sljedeću plaćaju ovisno o tome koliko koji predmet nosi bodova te kolika je njegova vrijednost. U tome prednjače fakulteti u biomedicinskom i umjetničkom području sa 160 kuna, dok jedan bod najniže plaćaju studenti društveno-humanističkih fakulteta.

Cijena ECTS bodova