Pretraga

Zagrebački faks objavio meme koji se ruga online nastavi pa ga obrisali nakon reakcija studenata

A- A+

Hrvatski studiji jutros su objavili dosta problematičan meme. Na fotografiji se nalaze radnici kojima, blago rečeno, baš i ne ide s gradnjom zida, a uz to natpis na ruskom koji možemo prevesti u stilu “evo prvih studenata koji su faks završili učeći na daljinu”. Kako se njihova misao ne bi izgubila, u samoj su objavi tvorci naglasili da “fotografija ilustrira jedan primjer učenja na daljinu”. Odmah nakon objave uslijedili su brojni oštri komentari studenata pa je vrlo brzo sve obrisano. Podsjetimo, u tijeku je studentska peticija kojom traže online nastavu nakon što je dekan Pavo Barišić najavio da će institucija i dalje pretežito raditi uživo.

Sporna objava Fakulteta Hrvatskih studija

Drama na Hrvatskim studijima jutros je postala još malo dramatičnija. Na snažan revolt studenata zbog nastave uživo faks je odlučio reagirati dosta problematičnom objavom na društvenim mrežama.

‘Fotografija ilustrira jedan primjer učenja na daljinu’

Jutros oko 9 sati na društvenim mrežama Fakulteta hrvatskih studija objavljen je meme. Na fotografiji se nalaze dva radnika kojima, blago rečeno, baš ne ide s gradnjom zida, a poviše te fotke natpis na ruskom koji slobodno možemo prevesti kao “evo prvih studenata koji su završili studij učeći na daljinu”. Kako bi poruka bila jasnija, Hrvatski studiji naglasili su da “fotografija ilustrira jedan primjer učenja na daljinu”. Nedugo nakon objave, uslijedili su dosta oštri negativni komentari studenata.

“Kao službena stranica Fakulteta hrvatskih studija trebali biste razmisliti koliko je ovakva objava primjerena. Niste smiješni, osim možda sami sebi. Situacija je ozbiljna, studenti su zabrinuti za svoje zdravlje i obrazovanje, a ovo je Vaša reakcija?”, napisala je jedna studentica.

“Oće ovo postat stranica loših memeova? Ja mislila ozbiljan neki faks”, napisala je njena kolegica.

“Imate dva odsjeka u sklopu Fakulteta s kojima se možete savjetovati što je primjerene komunikacija u ovakvim situacijama. Hint: objavljivanje loših memeova nije”, komentirao je student.

“Bolje je nama da imamo nastavu uživo, sjedimo kraj otvorenih prozora i pokupimo upalu pluća, bar nije korona u svakom slučaju. Ali da lets have fun i kao ustanova pokažimo svoj nemar s lošim memom”, komentar je studentice.

Otprilike sat vremena nakon objave sporne fotografije, Hrvatski studiji skroz su obrisali objavu i više je ne možete pronaći na društvenim mrežama. No, na vrijeme smo dobili screenshotove koji uključuju i komentare studenata, što možete vidjeti u galeriji ispod.

Studenti pokrenuli peticiju

Posljednjih se nekoliko dana, napomenimo, na Fakultetu hrvatskih studija odvija prava drama. Stigle su nove mjere i preporuke struke da se nužno organizira online nastava, no dekan FHS-a Pavo Barišić odlučio je da će se s nastavom i dalje ići pretežito uživo. To je izazvalo snažan revolt studenata koji je jučer rezultirao i pokretanjem peticije.

Studenti peticijom traže da se, u skladu s preporukom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja, nastava na Hrvatskim studijima što prije prebaci online. Peticija je pokrenuta jučer oko podneva, a do danas je skupila već 327 potpisa studenata. Jučer smo razgovarali sa studenticom koja je željela ostati anonimna, a rekla nam je da su studenti na faksu već dulje vrijeme frustrirani odnosom i komunikacijom uprave prema njima.

– Ne odgovaraju na mailove ili u odgovoru samo šalju linkove na ranije postavljene obavijesti i ponavljaju jedne te iste rečenice. Do sada su se pozivali na preporuku HZJZ-a i MZO-a od 31. kolovoza za održavanje nastave uživo, a nakon što je u petak objavljena nadopuna preporuke koja naglašava da je nastavu nužno prvenstveno održavati online, odlučili su da je neće slijediti, kaže nam anonimna studentica.

Izdvojeni članak

Studenti Hrvatskih studija pokrenuli peticiju kojom traže prelazak na online nastavu

Poslali smo upit dekanu

Nakon što je sporna objava postavljena, a zatim i izbrisana s društvenih mreža Fakulteta hrvatskih studija, kontaktirali smo dekana Pavu Barišića te ga upitali da nam razjasni cijeli incident. Pitali smo ga da nam razjasni što se implicira natpisom uz fotografiju te znači li to da, primjerice, studenti Medicinskog fakulteta ili Fakulteta organizacije i informatike, čija se nastava održava online, biti loši radnici zbog toga što su imali nastavu na daljinu.

Zanimalo nas je misli li da je takva objava uvredljiva, ne samo za studente i akademsku zajednicu već i za širu javnost, a tražili smo i da nam navede razloge zbog kojih je objava obrisana. Osim toga, upitali smo dekana misli li da je primjereno objaviti fotografiju s takvim natpisom u trenutku kada imamo rastući broj novozaraženih i umrlih uslijed pandemije koronavirusa. Naposljetku, pitali smo ga je li upoznat s peticijom koju je potpisao nemalen broj studenata, a kojom se traži prelazak na online nastavu. Konkretno, zanimalo nas je kako će faks odgovoriti na te zahtjeve.

Upit smo poslali prije otprilike sat vremena, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Zagrebački faks objavio meme koji se ruga online nastavi pa ga obrisali nakon reakcija studenata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap