Pretraga

Zagrebački faks opet pokrenuo veslačku sekciju: Imamo dosta cura, no nedostaje nam muških članova

A- A+

Fakultet hrvatskih studija ponovno je pokrenuo veslačku sekciju, koja već broji 24 člana. Međutim, unatoč velikom broju studentica, nedostaje im muških članova kako bi stvorili osmerac. Koordinator Dominik Omerović smatra kako je razlog u tome što je omjer cura naspram dečki na fakultetu 5:1. Poziva stoga sve studente da im se priključe kako bi ojačali mušku ekipu.

Trening veslačke sekcije FHS-a | foto: Privatni album

– Na ponovno pokretanje veslačke sekcije sam se odlučio već prošle godine kad sam stigao na Fakultet kao brucoš, ali ujedno i kao bivši veslač. Bio sam podosta upućen u studentsko veslanje i želio sam da naš Fakultet ponovo ima veslački tim. Zato što je veslanje jedan jako kvalitetan i zahtjevan sport, sport koji uključuje rad svih mišićnih grupa, ali ujedno i sport pun zabave i mjesta za stjecanje novih poznanstva, prepričava Dominik Omerović, pokretač i koordinator Veslačke sekcije Fakulteta hrvatskih studija.

Pripreme za veslanje | foto: Veslačka sekcija FHS-a

Pokretanje sekcije, priča nam, produljilo se zbog epidemioloških mjera.

– U trenutku kad smo prošli semestar krenuli realizirati tu ideju uz suradnju veslačkog kluba Trešnjevka, nastupila je korona i tu se ideja uvođenja veslanja pauzirala. Po povratku u klupe nisam želio da ideja ostane samo ideja već sam nastavio tamo gdje smo stali. Okupio sam koliko toliko opširnu ekipu i krenuli smo s treninzima, prisjeća se Dominik, koji trenutno trenira 24 studenata.

Izdvojeni članak

[NAJMATURANTICA] Dorja se odlično snalazi i na maturi i na veslanju

Treninzi su besplatni, a kreće se s lakšim vježbama

Treninzi se inače održavaju u veslačkom klubu Trešnjevka i na Jarunu, no kako se gotovo svi studenti po prvi put susreću s ovim sportom, trenutačno ih izvode u klubu.

– Treninzi su besplatni te tako nitko nema financijsku obvezu. Svi mogu probati doći okušati. Što se tiče plana izvođenja treninga, za sad se fokusiramo samo na pravilnom izvođenju pokreta na ergometru i u veslaoni (veslaona je inače simulirano veslanje na suhom gdje veslač ima priliku osjetiti veslo te sam pokret sličan onome u čamcu), a kasnije se tek prelazi na povećanje kondicije, snage, izdržljivosti kao i veslanje na Jarunu, otkriva Omerović plan rada.

Trening u veslaoni | foto: Veslačka sekcija FHS-a

Nedostaje muškaraca

A otkriva nam i kako se u sekciji pojavio jedan neočekivani problem. Naime, iako sekcija broji 24 člana, većinom je čine članice. Nedostaje im nekoliko veslača za muški osmerac.

– Po mom mišljenju, javlja se više cura nego dečki zato što je omjer cura i dečkiju na Fakultetu 5:1. Sve govori podatak da trenutačno na popisu imamo cura za dva osmerca dok nas dečki nema ni za jedan. Mislim da je i prije bila isto takva situacija jer su Hrvatski studiji i tada imali jak ženski osmerac. Ne mogu sa sigurnošću reći jer je to ipak prije dosta godina, kaže Omerović.

Dodaje kako je zanimljivo da imaju jednak broj studenata viših i nižih godina studija.

Trening na Jarunu | foto: Veslačka sekcija FHS-a

Definirao je i planove za napredak sekcije.

– Trenutačno imamo u planu nastupiti na sveučilišnoj regati koja bi se trebala održati 14. ili 21. 11. ako sve bude u redu s epidemiološkom situacijom. Poslije toga plan je skupljati kilometre na ergometru i čekati da dođe proljeće koje donosi brojne studentske regate, kaže koordinator sekcije.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji konačno su postali fakultet: Bivši ministar Barišić obnašat će dužnost dekana

‘Veslanje vas gradi kvalitetnijom osobom’

Za kraj, pojašnjava kako veslanje može biti izuzetno korisno, a napominje i da za veslanje nije potrebno prijašnje veslačko iskustvo, već samo dobra volja.

– Volio bih još jednom pozvati sve zainteresirane studentice, a naročito studente, Fakulteta hrvatskih studija da dođu i naprave jedan trening s nama, zato što ovaj sport stvarno nudi jako puno mogućnosti – od odlazaka na regate kako u Hrvatskoj tako i izvan nje (koje su besplatne, odnosno koje financira Fakultet ako ekipa pokazuje napredak) do nezaboravnih iskustva i novih poznanstva. Ovo je fizički zahtjevan sport, ali je i sport koji Vas gradi kvalitetnijom osobom, zaključio je Omerović.

Zagrebački faks opet pokrenuo veslačku sekciju: Imamo dosta cura, no nedostaje nam muških članova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap