Pretraga

Zagrebački faks se udružio s elitnom francuskom školom: Pokreću program dvije diplome

A- A+

Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM) zaključila je sporazum o programu dodatne diplome s elitnom francuskim visokom poslovnom školom (grande école) La Rochelle Business School iz Francuske (Excelia Business School), članicom grupacije Excelia Group. Studenti koji ispune uvjete programa ostvarit će diplome obje institucije. Važno je napomenuti da su grande école francuske institucije visokog obrazovanja usporedive s Ivy League školama u SAD-u ili Oxbridge-om u Velikoj Britaniji.

zšem dodatne diplome

Na jesen kreće program dodatne diplome ZŠEM-a i Excelia Business School, La Rochelle | Foto: ZŠEM

ZŠEM je zaključio suradnju s Excelia Business School, La Rochelle – nositeljicom trostruke akreditacijske krune. Studenti ZŠEM-a i Excelie već od rujna ove godine imat će priliku sudjelovati u ovome programu na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Važna pretpostavka i poveznica za suradnju ovih dviju institucija je kvaliteta studijskih programa ZŠEM-a i Excelie potvrdjena medjunarodnim akreditacijama obe institucije.

Zagrebačka škola ekonomije i managementa u reakreditacijskom nacionalnom procesu u 2020. godine najbolje je ocijenjena institucija u području ekonomije od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje, a od 2013. godine akreditirana je i međunarodnom AACSB akreditacijom. QS Global Ranking uvrstio je diplomski MBA program ZŠEM-a u top 200 MBA programa u svijetu te top 60 MBA programa u Europi.

Excelia Business School nositeljica je tzv. trostruke akreditacijske krune (Triple Crown accreditation). Akreditirana je EFMD-EQUIS akreditacijom 2011., AACSB akreditacijom 2013., a od 2020. i AMBA akreditacijom te se time pridružila svega stotinjak trostruko akreditiranih poslovnih škola u svijetu, a Financial Times ju je svrstao među najbolje poslovne škole na svijetu.

U programu dviju diploma mogu sudjelovati studenti Zagrebačke škole ekonomije i managementa te studenti Excelia Business School. Program je na engleskom jeziku, a po završetku studija i ispunjavaju svih uvjeta na obje institucije, studenti dobivaju diplomu ZŠEM-a i diplomu Excelia Business School.

zšem praksa

Studenti ZŠEM-a | Foto: ZŠEM

Što su grande école?

Vrijedno je spomenuti da Excelia Business School pripada udruzi Grandes Écoles, francuskoj instituciji visokog obrazovanja koja je odvojena od, ali paralelna i često povezana s glavnim okvirom francuskog sustava javnih sveučilišta. Grandes écoles su elitne akademske institucije koje upisuju studente kroz iznimno konkurentan proces, a značajan dio njihovih diplomanata zauzima najviše razine francuskog društva. Slično školama Ivy League u Sjedinjenim Državama, Oxbridgeu u Ujedinjenom Kraljevstvu i C9 ligi u Kini, diplomiranje na grande école smatra se preduvjetom za bilo koju najvišu državnu, administrativnu i korporativnu poziciju u Francuskoj.

Početak grande école seže u 1794. godinu nakon Francuske revolucije, kada kreće nastajanje brojnih grande école škola najvjerojatnije prema modelu vojne akademije. 1802. Napoleon osniva École spéciale militaire de Saint-Cyr, koja se također smatra grande école. Svojim osvajanjima Napoleon je proširio ovaj model škola u francuskim kolonijama, Italiji, Švicarskoj, a neke su nastale i u Sjedinjenim Državama i u Kini.

– Sklapanje ovog među institucionalnog sporazuma, između ZŠEM-a i prestižne Excelia Business School rezultat je međunarodne prepoznatosti i pozicioniranja Zagrebačke škole ekonomije i managementa na globalnoj razini te potvrda njenog značajnog međunarodnog utjecaja. Osobito smo zadovoljni što ovim sporazumom pružamo studentima ZŠEM-a mogućnost stjecana diplome na jednoj od najboljih poslovnih škola u svijetu, a jednako tako primimo na ZŠEM studente s Excelie, rekao je dekan ZŠEM-a, dr. sc. Mato Njavro.

fakultetska diploma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap