Pretraga

Zagrebački FER odlučio tko će biti dekan sljedeće dvije akademske godine

A- A+

Na sjednici Fakultetskog vijeća zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva održanoj ove srijede birao se dekan koji će obnašati dužnost sljedeće dvije akademske godine. Za  dekana za nadolazeće mandatno razdoblje u akademskim godima 2020./21. i 2021./22. reizabran je dosadašnji dekan, izvanredni profesor dr. sc. Gordan Gledec.

Gordan Gledec; fer.unizg.hr

Gordan Gledec je ‘novi-stari’ dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, odlučilo je tako Fakultetsko vijeće na jučerašnjoj sjednici.

Uvjerljiva većina članova vijeća glasala za Gledeca

– Od ukupno 219 prisutnih članova vijeća, za dekana Gledeca glasalo je njih 199. Gordanu Gledecu ovo je drugi dekanski mandat na FER-u, a u kratkom govoru nakon izbora zahvalio je članovima Fakultetskoga vijeća na velikoj podršci i obećao jednako zalaganje u provedbi ciljeva Fakulteta. Uz punu podršku za nadolazeće mandatno razdoblje, dekanu Gordanu Gledecu još jednom čestitamo, priopćili su s FER-a.

Izdvojeni članak

Dekan FER-a javno napao dvojicu ministara: ‘Netko ovo mora reći’

Prema biografiji objavljenoj na stranicama FER-a, Gledec je rođen 1973. godine u Zagrebu. Trenutno radi kao izvanredni profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo FER-a. Diplomirao je 1996., a magistrirao 2000. godine. Doktorirao je 2004. godine s disertacijom pod naslovom “Metrika za ocjenu uporabljivosti Web sjedišta”.

Dobitnik je srebrne plakete “Josip Lončar” za posebno uspješnu doktorsku disetaciju u ak. godini 2003/04. Objavio je dvadesetak radova na domaćim i stranim znanstvenim i stručnim skupovima. Radi na znanstvenim projektima pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a bio je voditelj projekta “WWW.HR” pod pokroviteljstvom CARNeta. Radi i na nekoliko projekata suradnje s gospodarstvom. Predsjednik je fakultetskog Povjerenstva za upravljanje kvalitetom. Član je strukovne organizacije IEEE. Od travnja 2005. godine član je Povjerenstva za domenu .hr, a od 2011. predsjednik, stoji u Gledecovoj biografiji.

Nedavno se našao u fokusu javnosti

Podsjetimo, dekan Gledec nedavno je privukao veliku pozornost javnosti. Prije nešto više od tjedan dana, tijekom svečane dodjele ugovora za financiranje istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama, oštro se obratio dvojici ministara koji su sjedili u prostoriji, Tomislavu Ćoriću i Marku Paviću. Prozvao ih je zbog administrativnih ‘zavrzlama’, na koje znanstvenici nerijetko troše više vremena od onog kojeg utroše na istraživanja. Istaknuo je i da se provedbena tijela miješaju i u najsitniji dio projekta te da zato imaju osjećaj kao da se na njih gleda kao na lopove i kriminalce umjesto na ljude koji uz pomoć države žele graditi bolju Hrvatsku.

Izdvojeni članak

FER se pohvalio novoupisanim studentima: Otkrivaju iz kojih škola im dolaze najbolji brucoši

– Svaki puta kada se potpisuje ovakav nekakvi ugovor, mi ga potpisujemo s grčem u želudcu jer sada slijedi vječita bitka s administracijom. Priznavanje troškova, hoće li se nešto priznati ili neće, administriranje svaka tri mjeseca, pa se pitamo je li naš posao istraživanje ili stalno slanje administrativnih izvještaja? Kod nas se to radi četiri puta godišnje, u Europi je to dva puta u tri godine, započeo je svoj govor Gledec.

Gledec je govorio i o bojazni manjih fakulteta da im troškovi neće biti priznati za istraživanje zbog čega im prijeti opasnost da padnu u minus, kao i na niske plaće znanstvenika na fakultetima.

– Kako mislite da će istraživači ostati na fakultetskim plaćama s ograničenim koeficijentima? Izgleda da je u ovoj državi važnija složenost nego način obavljanja posla. Nadam se da ćete jednom razmisliti o tome da se gleda uspješnost odrađenog posla.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap