Pretraga

Zagrebački profesor odbio preispitivati doktorat kandidata za splitskog gradonačelnika

A- A+

Iako je Senat Sveučilišta u Osijeku prekjučer imenovao povjerenstvo koje mora preispitati je li Vice Mihanović plagirao svoj doktorat, profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Mislav Ante Omazić objavio je kako neće biti dio tog povjerenstva.

Vice Mihanović (lijevo, u sjeni) i Mislav Ante Omazić (desno) | foto: YouTube, Google Maps, srednja.hr

– Temeljem brojnih upita, a nakon što sam saznao da sam predložen u povjerenstvo koje bi trebalo verificirati akademsku valjanost doktorske disertacije gosp. Vice Mihanovića, detaljnije sam se uputio u materiju i shvatio da se rad dominantno odnosi na područje koje nije moja specijalnost. Zbog toga se zahvaljujem na ukazanom mi povjerenju, ali nažalost neću moći sudjelovati u radu ovog povjerenstva, objavio je na svom Facebook profilu Mislav Ante Omazić.

Profesora zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, podsjetimo, kao vanjskog je člana Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera imenovao u povjerenstvo za preispitivanje doktorske disertacije Vice Mihanovića. Za Mihanovića, aktualnog kandidata za splitskog gradonačelnika i docenta na tamošnjem Pomorskom fakultetu, se sumnja da je plagirao dijelove svoje doktorske disertacije zbog čega bi, ako se to dokaže točnim, mogao ostati bez doktorata, a samim time i bez zvanja docenta na splitskom sveučilištu.

Izdvojeni članak
student u svečanoj halji drži diplomu u ruci

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita plagirao doktorat: Samo PlagScan pronašao 18.3 posto plagijata

Iako je Mihanović doktorirao s radom “Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja”, cilj povjerenstva nije potvrditi teze iz njegove disertacije, već utvrditi sadrži li njegov doktorski rad plagirane dijelove ili ne. Tako drugi članovi povjerenstva uopće ni nisu ekonomisti, dok profesor Omazić ističe kako u radu povjerenstva neće sudjelovati jer se ne odnosi na njegovu specijalnost.

Podsjetimo, u Povjerenstvu su se još našli i: Jadranka Deže, redovita profesorica osječkog Fakulteta agrotehničkih znanosti i Ljubica Ranogajec, također redovita profesorica Fakulteta agrotehničkih znanosti, koje se ne bave ekonomijom te ekonomistica Ivana Šandrk Nukić, izvanredna profesorica osječkog Građevinskog i arhitektonskog fakulteta i Marinko Jurčević, redoviti profesor zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti, koji je također ekonomist.

Izdvojeni članak

Je li HDZ-ov kandidat plagirao doktorat? To ćemo znati, gle slučajnosti, tek nakon izbora

Pitali smo stoga profesora Omazića može li nam pojasniti zašto ne želi biti dio povjerenstva za ocjenu doktorata doc. dr. sc. Vice Mihanovića i zar ga sa Sveučilišta u Osijeku nisu kontaktirali prije no što ga Vas imenovali kao vanjskog člana. Njegove odgovore do objave ovoga teksta nismo dobili, a objavit ćemo ih kada nam odgovori.

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap