Pretraga

Zagrebački studenti odlučuju tko ih predstavlja sljedeće dvije godine: Hoćete li izaći na izbore?

A- A+

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je još potkraj siječnja izbore za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, zborove fakulteta i akademija. Birališta, na kojima oko 70 tisuća zagrebačkih studenata ima pravo birati svoje predstavnike, bit će otvorena 23. i 24. ožujka. U anketi vas pitamo hoćete li izaći na njih.

Foto: Srednja.hr/pixabay

Potkraj siječnja na Sveučilištu u Zagrebu otvorena je procedura za odabir studentskih predstavnika, odnosno članova Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, kao i zborova fakulteta i akademija. Studenti su mogli podnijeti kandidaturu sve do 13. ožujka, a sami izbori održavat će se u utorak, 23. ožujka, i srijedu, 24. ožujka 2021. od 8 do 20 sati.

Prema Zakonu, studenti sudjeluju u donošenju važnih odluka na svom fakultetu ili sveučilištu upravo kroz studentski zbor. Osim što donose odluke važne za rad fakulteta i sveučilišta, zadaća članova studentskih zborova je i biti glas studenata po pitanju studentskog standarda i studentskih prava. U to, primjerice, ulazi pitanje kvalitete smještaja, prehrane i zdravlja. Čelnici studentskih zborova nerijetko predstavljaju i glas studenata u javnosti te medijskim istupima.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Glavni studentski predstavnik danas je, mrtvo ozbiljno, pitao novinare koje su to Borasove afere

Ovo potonje je bilo posebice vidljivo proteklih nekoliko dana, kada se zbog stanja na Sveučilištu u Zagrebu održala izvanredna sjednica Senata, na kojoj su studenti putem svojih predstavnika glasali o tome hoće li rektor Damir Boras ostati rektor. U javnosti je de facto ispred svih zagrebačkih studenata istupao predsjednik Studentskog zbora, Mihovil Mioković.

U izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i sastavnica, valja to naglasiti, mogu sudjelovati svi studenti, neovisno o razini studija i statusu u kojem studiraju (izvanredni i redovni). Svi oni koji izađu na izbore, 23. i 24. ožujka dobit će dva listića: jedan na kojem će birati članove zbora svog fakulteta i drugi na kojem će birati sedamnaest članova sveučilišnog zbora. Mandat studentskog zbora traje dvije godine i može se ponoviti jednom. U današnjoj anketi pitamo vas – hoćete li izaći na studentske izbore: