Pretraga

U Zagrebu danas prosvjed studenata: Od faksa traže četiri stvari, izdali i upute za sve koji dolaze

A- A+

Ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta studenti Pravnog fakulteta danas će u 16 sati održati prosvjed protiv povećanja školarina. Podsjetimo, rezultat je to povećanja školarina za izvanredne studente, no problemi između studentata i Uprave krenuli su i ranije.

ilustracija: Tea Ovničević/srednja.hr

– Sada je trenutak kad napokon imaš mogućnost promijeniti stvari. Dođi na prosvjed u utorak u 16 h i reci glasno da želiš bolje od svog faksa, poručili su iz Studentskog zbora Pravnog fakulteta.

Danas će se u 16 sati ispred zgrade HNK u Zagrebu održati prosvjed studenata Pravnog fakulteta.

Studentski zbor Pravnog fakulteta na prosvjed je pozvao nakon što je odluka da o povećanju cijena ECTS-a za izvanredne studente sa 100 na 120 kuna.

Sporna odluka bila je tek kap koja je prelila čašu…

Naime, na Fakultskom vijeću Pravnog fakulteta prije dva tjedna našla se točka o školarinama, a članovima Vijeća nije pojašnjeno kako se radi o njihovu povećanju.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Odlučeno je: Ogorčeni studenti Pravnog kreću s prosvjedom, poznato kada će se održati

– Na sjednici Fakultetskog vijeća bude 20 – 30 točki, što je oko 2.000 stranica materijala. Tu je puno formalnosti pa se dokumenti većinom ne proučavaju, nego se glasa u dobroj vjeri. Predlagatelj odluke uvijek upozori ako se mijenja nešto što je važno. Tako smo u dobroj vjeri svi i glasali za tu odluku, ne znajući da se njome povećavaju školarine, pojasnio nam je predsjednik Studentskog zbora Boris Rajić.

Nakon sporne odluke, Studentski zbor najprije je sazvao sastanak s Upravom. Na tom se sastanku dekan Igor Gliha nije pojavio.  Studentski zbor je stoga najavio prosvjed. Dekan Igor Gliha na kraju je odbio njihov zahtjev o poništavanju te odluke, o čemu ih je pismeno obavijestio.

No sukobi studenata s Upravom započeli su u kolovozu ove godine (da ne idemo od ranijih).

Studentski zbor sredinom je kolovoza uputio dopis Vijeću Pravnog fakulteta u Zagrebu. Budući da se približavao jesenski ispitni rok, a nedugo nakon toga i početak akademske godine, zanimalo ih je kako će to biti organizirano. Kako nisu dobili nikakve informacije iz dekanata, odlučili su se obratiti upravljačkom tijelu Fakulteta – Fakultetskom vijeću. Uprava je objavila da će ispiti biti online, no o nastavi se nisu očitovali.

Potom je Zbor 22. kolovoza pokrenuo online peticiju. Od Uprave fakulteta tražili su  plaćanje školarine na rate, smanjenje uvjeta za upis više godine, ubrzano donošenje odluke o obliku nastave u idućem semestru, ali i poboljšanje komunikacije. Predsjednik Zbora Boris Rajić otkrio nam je tada kako je peticiju u manje od 24 sata potpisalo preko 1.300 studenta.

Međutim, Fakultetsko vijeće ipak je odbilo tri studentska peticijska prijedloga: smanjivanje uvjeta za upis više godine na 44 ECTS boda, omogućavanje plaćanja školarine na više rata, kao i smanjenje školarina za najpogođenije studente.

Usljedila je odluka o povećanju školarina i došli smo do današnje situacije.

Maske i distanca

Studentski zbor obajvio je i upute za današnji prosvjed – uz držanje distance od 1,5 metara, oobavezno je i nošenje maski.

Prosvjedom traže ispunjenje četri zahtjeva.

Prvo, traže povratak školarine za izvanredne studente na stari iznos (100kn po ECTS bodu).

Drugi zahtjev odnosi se na kvalitetniju i pravedniju organizaciju ispita, nastave i upisa

– Ne želimo se više suočavati s kratkim rokovima, obavijestima u zadnji čas, kaosom u ustroju turnusa, preopterećenom referadom koja nam ne odgovara na upite, nejasnim uputama za upise i s mnogo drugih poteškoća koje zagorčavaju iskustvo studiranja. Dosta nam je da odgovor Uprave na svako pitanje bude „saznat ćete sve pravovremeno“. Prijedlog rješenja problema je osnivanje radne skupine i/ili odbora na kojima bi profesori i studentski predstavnici imali priliku raspraviti o problemima trenutne organizacije te predložiti izmjene sustava koje bi zadovoljile i profesore i studente, kažu.

Treći je zahtjev da Uprava uključi studente i profesore u proces donošenja svih bitnih odluka.

– Tražimo da svaka bitna odluka bude predstavljena i raspravljena na Fakultetskom vijeću kako bi osigurali kvalitetu i legitimitet svih odluka. Izrazito je pogubno i nedopustivo za studente da se bitne odluke donose isključivo na razini Uprave bez uključivanja ili čak informiranja studenata i profesora o tome, isitiču studenti.

Na kraju, traže i da Uprava poboljša komunikaciju prema studentima i djelatnicima Fakulteta

– Tražimo da Uprava održava redovne sastanke sa studentskim predstavnicima i profesorima na dvotjednoj osnovi na kojima bi svaki student i djelatnik Fakulteta imao priliku dobiti odgovore od članova Uprave o svim aktualnostima na Fakultetu. Ignoriranje e-mailova studentskih predstavnika kao i odnos Uprave koja smatra da je studentima samo dužna priopćiti odluke bez rasprave, želimo ostaviti u prošlosti. Nedopustivo je da Uprava prešuti povećanje školarina i onda odbije ponoviti glasovanje čak i kad je postalo očito odluka ne održava pravu volju Vijeća, zaključuju organizatori.