Pretraga

Zahvaljujući izumu studenata moguće je isprintati jestivi sladoled

A- A+

Vjerojatno ste već čuli za printanje hrane pomoću 3D printera, no jeste li mogli zamisliti da ćete jednog dana moći isprintati jestivi sladoled? Tri studenta s MIT-a osmislili su printer te uz tekući dušik i kompresor stvaraju ovu popularnu slasticu.

www.techcrunch.com

Studenti MIT-a Kyle Hounsell, Kristine Bunker i David Donghun Kim uz mentora Johna Harta osmislili su 3D printer pomoću kojega rade sladoled. Njihov Solidoodle printer radi ovu, mnogima omiljenu, slasticu uz pomoć tekućeg dušika i kompresora, piše techcrunch.com.

Izdvojeni članak

Sigurno imate omiljeni okus, ali ovih deset činjenica o sladoledu sigurno niste znali!

Printer su postavili u zamrzivač te sladoled dobivaju sloj po sloj, a navedeni projekt radili su u sklopu kolegija u aditivnoj proizvodnji. Studenti su trebali iskoristiti novi materijal za 3D ispis kao i napraviti sami 3D printer.

‘Proizvodnja’ je protekla s nekoliko poteškoća. Naime ovaj trojac je nakon više pokušaja otkrio da najbolji rezultat mogu postići ekstruderom od jedne osmine inča koji brzinom od 16 mm u sekundi daje slojeve sladoleda debljine od 4 mm. Ukusan sladoled jedinstvenog izgleda njihov stroj proizvede za svega 15 minuta.

Najveća prepreka u konačno prihvatljivom rezultatu bila je kako prilagoditi temperaturu kojom bi se sladoled nanosio u slojevima te da bi zadržao čvrst oblik. U konačnici su studenti zajedno s mentorom otkrili da se radi o -7,7 Celzijeva stupnja.

Iako se radi o hvalevrijednoj tehnološkoj napravi, velika je vjerojatnost da se neće naći kod svakog proizvođača ove poznate slastice. Jer ipak postoji dosta jednostavniji način oblikovanja sladoleda od njegova printanja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap