Kako zaista izgleda društveni život u studentskom domu?

Kako najlakše opisati društveni život studenata koji žive u domu? Možda bi bilo najbolje da opišem svoju trenutnu situaciju: dva romana za pročitati, tri teksta za pripremiti za sutrašnja predavanja, samo stotinjak zadataka i još hrpa ‘manjih’ poslova koje niti ne računam kao poslove. I što sam danas radila posljednja tri sata? S docimericom u kuhinji radila muffine.

Izvor: pixabay.com

Tako nekako otprilike izgleda društveni život u domu. Daleko od toga da se svaku večer pije i partija (mada se i to zalomi), ali da je svaki dan nova prilika za glupiranje i gubljenje vremena (kojeg nikad nema dovoljno!), to definitivno je.

Naravno tu najveću ulogu igra činjenica s kojim ste ljudima okruženi. Ako imate loše cimere i docimere, vjerojatno ćete imati dobru dozu mira. Možda ne unutarnjeg, ali definitivno vas nitko neće tjerati da se pretvarate da ste na epizodi Milijunaša, i to tri sata. Dok vas čeka hrpa obaveza kao što je danas čekala mene.

Kad poželite odmor od zvukova i svjetlosti
Smanjenje stresa na studentski način

Ako imate dobre cimere i docimere, šanse su da će vam svaki dan završiti na neobaveznom zajedničkom druženju. Nekad ćete imati razlog za to, ali s vremenom će vam to jednostavno prijeći u naviku. Nećete se više niti dogovarati, već ćete si samo banuti u sobu u otprilike isto vrijeme i početi s druženjem.

Možda se inače ne dopisujete stalno s ljudima i niste ona osoba koja ima potrebu dijeliti sve sa svima, ali ako naletite na dobre ljude u blizini svoje sobe, velike su šanse da ćete im htjeti ispričati svaku sitnicu koja vam se dogodila taj dan, ma svaki trenutak. I to je najveći problem koji vam dobri cimeri i docimeri mogu donijeti.

U slučaju da nemate dobre ljude koji su doslovno oko vas, ali imate nekoga tko je u istom domu kao vi, vjerojatno je da ćete se praktički preseliti kod druge osobe. Možda će vam četkica za zube još stajati u vašoj sobi, ali ostatak… Što roba, što hrana, što pribor za jelo – sve će vam biti tamo.

Najgora opcija

To je možda još i gora opcija, zato što kad želite ići doma, morate napraviti više od tri koraka, a svi znamo koliko teško to zna biti. Nekad je zaista teško napraviti i tri koraka, a kamoli više. Pogotovo kada ne idete na neko lijepo mjesto, već u sobu ispunjenu negativnom energijom (ili čak bez iste) i to kako biste rješavali stvari koje morate obaviti za faks. Naravno da je lakše ostati na lijepom, bezbrižnom mjestu i izbjegavati sve. I upravo smo opisali kako se počinje padati godina…

Svima se dogodi da se zalete pa misle da mogu sve i da stižu sve, no onda se nakupi toliko obaveza (dva romana za pročitati, tri teksta za pripremiti za sutrašnja predavanja i samo stotinjak zadataka) da postaje nemoguće stići sve čak i bez druženja. A onda gubimo motivaciju i samo odustajemo, a nismo si niti pravo dali šansu.

Ono što je super kod toga kad imate bliske prijatelje u domu, jest što su oni stvarno dobar ‘support’ sistem. Kada dođe vrijeme ispitnih rokova (koje ne dolazi u neko skorije vrijeme!), često (čitaj: nikada) nemamo vremena za odlaske na kave za koje se podrazumijeva da će biti van prostora doma, da ćemo morati doći odjeveni u nešto što nije pidžama i slične stvari.

A kad su rokovi, svima trebaju prijatelji koji će nas bodriti i uvjeravati da mi to možemo i da ćemo preživjeti. Možda nećemo proći sve ispite, ali znate kako kaže ona dobra stara studentska poslovica: ‘Ima rokova!’.

Izlasci za vrijeme ispitnih rokova

I baš zato su prijatelji u domu super – doslovno si možete uzeti pauzu od pola sata za druženje, i to će biti pauza od pola sata. Nećete izgubiti sat vremena na tramvaje, još toliko na spremanje kako ne biste izgledali kako studenti izgledaju za vrijeme rokova.

To je opet dvosjekli mač zato što svi znaju da su najjači izlasci upravo oni spontani za vrijeme rokova, a ako ste u domu s društvom, šanse da ćete izaći u trenirci do najbližeg kluba (čitaj: klupice) su ekstremno visoke…

Sve su to slatke radosti i brige studentskog života. Sve dok vam o jednom ispitu ne ovisi prolaz godine, dobivanje doma i slične nebitne stvarčice na koje mi studenti pazimo….

Odgovori