Pretraga

Zaklada za znanost okreće pravac? U Upravni odbor ulazi žestoka kritičarka Zakladina rada

A- A+

Vlada je u Sabor poslala Prijedlog odluke o imenovanju novih članova Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost, na čijem se popisu našla i dosadašnja kritičarka Zakladina rada Anna-Maria Getoš Kalac. Podsjetimo, onda je svojim istraživanjem ukazala na, kako kaže, birokratsko nasilje koje Zaklada provodi prema voditeljima znanstvenih projekata.

foto: Headway on Unsplashfoto

Vlada je u srijedu, zbog istekla njihova mandata, predložila razrješenje dosadašnjih članova Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost – akademika Darija Vretenara, dr.sc. Dragana Poljaka, dr. sc. Stipana Jonjića, akademika Pavla Rudana, dr. sc. Deana Ajdukovića, dr. sc. Ljiljane Marks te dr. sc. Smiljane Goreta Ban.

A donesen je i Prijedlog odluke o imenovanju novih članova Upravnog odbora, koji se temelji na rezultatima javnog poziva. U prijedlogu, poslanom Hrvatskome saboru, predlaže se imenovanje dr. sc. Dražena Vikića-Topića, dr. sc. Nikole Ružinskog, akademika Željka Kaštelana, dr. sc. Milana Mesića, dr. sc. Slavka Perice, dr. sc. Anne-Marie Getoš Kalac i dr. sc. Srećka Kovača.

Izdvojeni članak

Istraživanje dokazalo: Hrvatska birokracija zlostavlja znanstvenike, osjećaju se frustrirano

Imenovanje profesorice Getoš Katac posebno je zanimljivo. Podsjetimo, krajem 2019. smo objavili priču o istraživanju njezina Violence Research Laba, koje je pokazalo kako Zaklada birokracijom maltretira voditelje projekta, a voditelji Zakladinih projekata tada su nam, između ostalog, ispričali i kako im iz Zaklade papire vraćaju i jer ‘pečat nije dovoljno vidljiv’.

Izdvojeni članak

Zaklada za znanost očitovala se o istraživanju, no nisu porekli da traže gomilu dokumentacije

O istraživanju su se tada oglasili i iz Zaklade, no nisu porekli da od traže gomilu dokumentacije, a za istraživanje rekli kako nije dio njihova projekta. Sve je kulminiralo krajem prošloga tjedna kada su iz HRZZ-a etički kaznili Getoš Kalac tog istraživanja. Ipak, Pravni fakultet stao je na stranu prof. Anne Marie Getoš Kalac te o svemu obavijestio rektora i ministricu. Sveučilište je na kraju Getoš Kalac i predložilo u Upravni odbor Zaklade.

Zaklada za znanost okreće pravac? U Upravni odbor ulazi žestoka kritičarka Zakladina rada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap