Pretraga

Zašto bi praksa tijekom studiranja trebala biti obvezna? Dekanica FOI-a objasnila kako oni to rade

Tijekom studiranja studenti mogu raditi razne studentske poslove, a većina ih to i radi kako bi si zaradili džeparac, a neki to rade zbog iskustva. Još ako uspiju dobiti studentski posao u svojoj struci, to je dobitna kombinacija za njihovu budućnost jer ako se pokažu sposobnima za posao koji će raditi nakon diplome, postoji velika mogućnost da ih poslodavci i zadrže kao radnike. I dok neki fakulteti imaju praktični dio kao obvezni dio studijskog programa, puno je fakulteta koji to ne rade. Dekanica Fakulteta organizacije i informatike na našoj je konferenciji Obrazovanje na prekretnici objasnila kako su oni uredili da studenti imaju obveznu praksu na diplomskim studijima i kako i drugi mogu učiti iz njihovog primjera.

nina begičević ređep

Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike | Foto: Niko Goga

‘Poslodavci traže mlade radnike, koji su upravo završili faks, a da imaju pet godina iskustva’, česti je komentar na oglase za posao koje objave poslodavci kada traže mlade, ali istovremeno i iskusne nove radnike. Upravo se to iskustvo može prikupiti tijekom studiranja, bilo to studentskim poslovima u struci ili obveznom praksu koju neki naši fakulteti zahtijevaju, poput Fakulteta organizacije i informatike.

– Mi smo praksu na preddiplomskoj razini smislili u formi ‘job shadowinga’, dok smo na diplomskoj razini smislili baš tako da se praksa provodi konkretno da se radi u poduzeću gdje se studenti upućuju na praksu. Naravno, mi imamo sreću jer smo informatički faks i kad vi imate više od 600 IT partnera koji žele vaše studentice i studente jer ih žele kasnije i zaposliti, onda nije niti problem toliko pronaći mjesta za praksu, rekla je dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep na našoj konferenciji Obrazovanje na prekretnici i to na panelu pod nazivom ‘Jesu li faksevi mjesto za stvaranje vještina ili je već prekasno?‘.

@srednja_hr Mislite li i vi da praksa treba biti dio svakog studija? Dekanica @FOI_vz nam je na konferenciji srednja.hr+ Obrazovanje na prekretnici pojasnila kako to funkcionira na FOI-u. Što smo još mogli čuti na panelu “Jesu li faksevi mjesta za stvaranje vještina ili je već prekasno?” saznajte preko linka u opisu profila! 👆 #foi #foivz #srednjahr #obrazovanjenaprekretnici #obrazovanje #faks #studenti #strucnapraksa #hrvatska ♬ Music Instrument – Gerhard Siagian

Ali, napominje dekanica, obveznu praksu teško je organizirati jer potrebno je puno truda da fakultet pronađe za nekoliko tisuća studenata poslodavce koji će ih primiti na praksu.

– Međutim može se, evo ja mislim da mi možemo poslužiti kao dobar primjer i svima to preporučujem. Stvarno se može i stvarno smatram da je to izuzetno vrijedan dio studijskog programa, odnosno mora biti dio studijskog programa i ja bih preporučila svima da stave praksu kao dio obveznog studijskog programa, poručila je dekanica Begičević Ređep.

Cijeli panel o stvaranju vještina tijekom studiranja možete pogledati u videu ispod.


Portal srednja.hr održao je konferenciju Obrazovanje na prekretnici. Događaj se održao 7. studenog, a kroz sedam panela i četiri predavanja govorili smo o aktualnim izazovima pred kojima se obrazovni sustav nalazi. Više o konferenciji možete pročitati u rubrici Obrazovanje na prekretnici. Pretplatnici portala srednja.hr, bilo mjesečni ili godišnji, cijelu konferenciju još uvijek mogu pogledati online. Kako biste pogledali snimke s konferencije, pretplatite se putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+. O svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap