Pretraga

Zašto ne volimo život u domu u vrijeme rokova? Nekoliko stvari izbacit će vas iz takta

A- A+

Postoje ljudi koji preziru život u domu, kao i oni kojima je odlazak u dom bio najbolja odluka ikada. Bez obzira na to u koju kategoriju vi spadali, vrlo je vjerojatno da u vrijeme rokova mrzite biti u domu.

foto: Pexels; Andrea Piacquadio

Kada dođu rokovi, svijet se odjednom promijeni. Naravno, nekad to bude više ili manje dramatično, ali uvijek dođe do promjene, ako ništa, u životnom ritmu. I te promjene se često odraze na suživot koji imate s cimerima, u većini  slučajeva negativno. Najviše ćete to osjetiti ako se ni inače ne slažete.

Rokove je teško opisati jednom riječju, ali kada bismo baš morali, mogli bismo reći – labilni. Ne da su rokovi kao rokovi labilni, već sve ostalo povezano s time. Od toga da često dođe do nekih iznenadnih promjena u terminima pisanja ispita (ili načina pisanja…), pa do toga da vi mijenjate raspoloženje češće nego što jedete.

Nećemo ni spominjati to da čak i kada uspijete napisati neki ispit, morate čekati rezultate. Nije rijetko ni da je potrebno pisati seminare ili prepravke istih, a bonus bodovi za stres ako pišete završni ili diplomski rad. Vjerojatno je u povijesti čovječanstva zabilježeno dva i pol slučajeva da su mentori na vrijeme odgovarali svojim studentima i tako ih sačuvali nepotrebnog stresa.

No, u svakom slučaju, vratimo se na ono bitno – kako to sve utječe na vaš odnos s cimerima. Najbitnija stvar kod domskog života jest ta da imate dobrog cimera, odnosno dobar odnos s njima. Kada je to na mjestu, onda je sve ostalo lagano, ali ako nije… Jao si ga vama. Svakako ćete se naći u kriznim situacijama, pa je bitno da se tada suzdržite.

Izdvojeni članak

Kratki vodič za život u domu: Kako biti dobar cimer, pozitivne i negativne strane, te što ponijeti?

Skupa svaki dan, cijeli dan

Rijetko kada se dogodi da ste cimeri s baš najbližim prijateljima, već je češća situacija da vam cimeri postanu bliske osobe jer jednostavno previše toga dijelite, a da ne biste bili bliski (osim u ekstremnim slučajevima). No, ruku na srce, s cimerima ustvari i ne provodite puno vremena. Kad dođete doma, oni su vjerojatno tu, ali većinu dana provodite van sobe – na predavanjima, projektima, druženjima ili nečemu stotome.

Zato kad su rokovi, sve te stvari nestanu. Jedini izlazak vam je otići do menze, a često se poklopi i da tamo idete zajedno. Da svaki dan ste po cijeli dan s jednom osobom, pa i da vam je najbolja osoba na svijetu, velike su šanse da će vam početi ići na živce. I to ozbiljno. I to je sasvim normalno, dokle god ne napravite nešto što bi moglo trajno narušiti odnose.

Dobro rješenje za ovaj problem jest taj da pokušate naći drugi prostor za učenje. u ljetnom semestru je lakše zato što možete iskoristiti i neki balkon, klupu u dvorištu ili neko deseto mjesto – samo bježite iz sobe! I da, kad možete, dopustite si odlazak do menze ili kavu s nekime s kime niste 0-24. Bit će vam lakše.

Uvijek zauzet WC

Ovo je problem koji posebno osjete oni koji kupaonicu dijele u sobi, ili s docimerima. Jednostavno, ima smisla da je wc stalno zauzet ako su svi doma. Isto tako ima smisla i da vi morate ići na wc, bez obzira na činjenicu što je on zauzet. Ne postoji dobro rješenje ovog problema, osim možda toga da kad god osjetite da morate ići na wc…da odete odmah.

Koliko puta vam se dogodi da zbog toga što učite se ne želite ustati, pa onda taman kad želite napraviti pauzu, wc je već zauzet? Ustvari je problem u vama i vašem čekanju… Bolje spriječiti nego liječiti! Također, nije loša ideja sprijateljiti se s nekim na katu, pa da ako baš bude sila, možete kod njih u wc.

(ne) spavanje

Veliki problem ispitnih rokova jest taj što se ne može spavati. Odnosno, bit će dana kada zaista nećete stići spavati, ali isto tako će biti dana kad ćete spavati i po dvanaest sati u komadu, kako biste nadoknadili onu neispavanost. I to je problematično u oba slučaja, bilo da ste osoba koja spava, ili koja je budna.

Ako ste budni, kritično vam je zato što ne smijete biti bučni (a vi biste baš bili!), a ako spavate, kritično vam je zato što je druga osoba bučna (koliko god se trudila ne biti). U svakom slučaju, s vremenom ćete se naviknuti da vas apsolutno ništa ne može spriječiti u tome da se naspavate kad ste umorni, a s druge strane, naučit ćete kako biti ekstremno tihi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap