Pretraga

Zato su njihovi učenici najbolji na tehničkim studijima

A- A+

Zahvaljujući Fakultetu elektrotehnike i računarstva, saznali smo iz kojih srednjih škola dolaze najbolji studenti. Tehnička škola Ruđera Boškovića i XV. gimnazija, popularno zvana MIOC, preko 10 godina dobivaju najviše nagrada kao škole iz kojih dolaze najspremniji, najbrži i najbrojniji studenti. Kontaktirali smo njihove ravnateljice u namjeri da saznamo kako pripremaju svoje srednjoškolce.

FER skoro 12 godina provodi rangiranje i nagrađivanje srednjih škola koje im šalju najbrže i najuspješnije te najbrojnije studente. U razgovoru s prodekanom Davorom Petrinovićem saznali smo kako se lista iz godine u godinu ne mijenja previše, pa samo razgovarali s ravnateljicama dviju škola koje skupe najviše nagrada, XV. gimnazijom i Tehničkom školom Ruđera Boškovića.

Pročitajte kako se u tim školama pripremaju učenici i zašto su toliko uspješni na tehničkim fakultetima.

ss-tehnicka-rboskovic-zg.skole.hr

Izdvojeni članak

FER i ove godine nagradio škole koje odgajaju najbolje studente

Preko 50 posto učenika iz MIOC-a upisuje FER

Kako je XV. gimnazija ove godine dobila šest nagrada na FER-ovoj rang listi, odlučili smo se uvjeriti zašto su oni godinama na vrhu.

– Učenike ne pripremamo posebno za tehničke fakultete, nego sa svima ponavljamo program od sva četiri razreda, što je zapravo priprema za državnu maturu. Ovisno kako oni napišu maturu tako i upadaju na fakultete, rekla nam je ravnateljica Veronika Javor.

Dodala je kako preko 50 posto njihovih učenika upisuje FER ili ga smjeste na vrh liste prioriteta nakon položene državne mature, što je veliki broj s obzirom da se ne radi o tehničkoj školi.

Njihov program rada kroz sve četiri godine je zadužen za ovakav uspjeh te FER nije jedini fakultet koji je nagradio njihov trud. – Za ovu akademsku godinu smo dobili ponudu i od Tehnološkog i Strojarskog fakulteta koji su nam ponudli svaki po dva mjesta za direktan upis, ističe ravnateljica.

Tehnička škola Ruđera Boškovića prva po broju izravnih upisa

Od Đurđice Fuštar,  ravnateljice tehničke škole Ruđera Boškovića, saznali smo kako je ova institucija posljednjih nekoliko godina prva po broju izravnih upisa na FER od svih strukovnih škola u Hrvatskoj.

– Učenike pripremamo kroz fakultativnu nastavu: matematika, fizika, kultura komuniciranja – hrvatski jezik i engleski jezik. Posebne pripreme održavaju se u strukovnom području kroz dopunsku nastavu, primjerice računalstvo i informatika. Maturanti Tehničke škole Ruđera Boškovića u velikom broju pristupaju polaganju ispita državne mature, oko 98 posto, a rezultati su iznad nacionalnog prosjeka, napisala nam je ravnateljica Fuštar.

Izdvojeni članak

MIOC uveo e-imenike: Ravnateljica oduševljena, učenici frustrirani

Trud i uspjeh ove škole nagrađuju i Prirodoslovno – matematički fakultet, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. Otkad postoji ovaj način nagrada, svake su ih godine dobili od FER-a i FESB-a koji im osiguraju nekoliko mjesta za izravan upis.

– Naši učenici se kvalitetno obrazuju u četverogodišnjim programima obrazovanja tehničar za računalstvo, tehničar za elektroniku, tehničar za mehatroniku i tehničar za očnu optiku. Navedeni programi omogućavaju učenicima uspješno pripremanje za nastavak obrazovanja na tehničkim fakultetima i drugim visokim učilištima, dodala je ravnateljica.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap