Pretraga

Završavaju radovi na ultramodernom domu za 800 studenata: Sobe će funkcionirati uz pomoć elektronskih kartica

A- A+

Osijek je jedan u nizu studentskih gradova u kojima se grade novi studentski domovi. Novi paviljon doma, u koji će biti smješteno skoro 800 studenata, trebao bi biti dovršen za dva mjeseca. Bit će to moderan dom čije će sobe funkcionirati uz pomoć elektronskih kartica, a fasada će proizvoditi električnu energiju.

Screenshot: Slavonska televizija

Među gradovima koji će u narednom razdoblju dobiti novi studentski dom nalazi se i Osijek. Kako je izvijestila Slavonska televizija, radovi se bliže samome kraju i trebali bi biti dovršeni kroz dva mjeseca, nakon čega kreće opremanje doma namještajem po mjeri.

Izdvojeni članak

Izašli su natječaji za smještaj u studentskim domovima u Splitu i Osijeku

Riječ je o zgradi suvremene arhitekture, sa suvremenim sustavima energetske samoodrživosti. Tako će fasada proizvoditi električnu energiju i predavati ju HEP-u, a u zanimljivost je i da u podrumskim prostorijama postoje spremnici za kišnicu koji kroz poseban sustav cjevovoda vraćaju vodu u kotliće u sanitarnim čvorovima. U pametnu zgradu bit će smješteno oko 800 studenata, a sobe će funkcionirati uz pomoć elektronskih kartica. Studenti će na raspolaganju imati i zajedničke prostorije za druženje i gledanje televizije, čajne kuhinje, učionice i fitness prostore.

– Radi se o studentskom paviljonu sa 796 kreveta, dok su oba stara studentska doma zajedno imala 669 kreveta, što znači da ćemo značajno povećati kapacitete. Do sada smo studentskim domovima pokrivali 5% nedomicilnih studenata, a izgradnjom novog doma to će biti oko 12%, rekao je za Slavonsku televiziju Drago Šubarić, prorektor za strategiju razvoja i financije osječkog Sveučilišta.

Inače, radovi na ovom domu dugo su vremena stajali zbog problema u kojima se našao bivši izvođač, a planiranu dinamiku poremetila je i kriza zbog koronavirusa.

– Rokovi su malo prolongirani, ali vjerujemo da ćemo s početkom 2021., znači u siječnju 2021., primiti prve studente.

Dodaje kako su kvote za subvencije već odobrene od strane Ministarstva i natječaj za smještaj već raspisan. Studenti koji dobiju smještaj u novom domu od 1. listopada dobit će subvenciju za privatni smještaj sve dok se ne budu mogli useliti u njega. Cilj Sveučilišta u Osijeku je  skoro sve sastavnice preseliti u prostor kampusa. Ondje bi uskoro trebali započeti radovi na novoj zgradi FERIT-a, tu će doći i Prehrambeno-tehnološki i Pravni fakultet, a očekuju se i sredstva za završetak Sveučilišne knjižnice.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap