Pretraga

Zbog loše organizacije ‘zdravstvenog’ studenti kod doktora idu tek kada situacija postane opasna

A- A+

Studenti percipiraju nadležne doktore za preventivnu skrb i kao liječnike kojima se mogu obratiti za pomoć kada se razbole, ali već godinama ta mogućnost nije u okviru zakona. Dok HZZO preporučuje svim osobama, koje privremeno borave izvan mjesta prebivališta, da se prebace kod doktora u gradu kojem studiraju, iz Službe za školsku i sveučilišnu medicinu upozoravaju kako se studentima mora osigurati bolja zdravstvena skrb, kao jedan od važnijih uvjeta kvalitetnog obrazovanja i ostvarivanja prava studenata.

Školska i sveučilišna medicina već godinama služi isključivo za preventivnu zdravstvenu zaštitu, pa studenti koji nisu mijenjali svog obiteljskog liječnika, na pregled moraju putovati kući ili čekati da im se zdravstveni problem razvije u traumu, akutnu upalu ili hitan slučaj.

S tim problemom suočila se i Marina Visković, studentica Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Ona po dolasku u Zagreb nije poslušala savjet Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da promjeni svog liječnika, jer njezina dugogodišnja doktorica ima veliki broj pacijenata, pa bi po završetku studija vjerojatno morala tražiti prazno mjesto kod nekog drugog.

Brojni studenti unatoč upozorenjima ne mijenjaju svoje liječnike. Osim zbog problema s povratkom nakon studiranja, puno ih tijekom akademske godine kod kuće provede po nekoliko mjeseci pa im je teško izračunati gdje će im medicinska skrb biti potrebnija.

Izdvojeni članak

Nova godina nosi promjene s uplatama dopunskog zdravstvenog osiguranja

Studenti nadležne liječnike za preventivnu zaštitu smatraju i za dežurne studentske doktore

Kada se Marina Visković među svojim kolegama raspitivala kod koga može otići na pregled, oni su
joj predložili da ode kod nadležne doktorice koja, po njihovim riječima,
zna izaći u susret i pomoći.

– Kolege s mog fakulteta misle kako je naša nadležna liječnica zadužena i za preglede te eventualno propisivanje adekvatne terapije. S obzirom na to kako u Mostaru postoji ambulanta, gdje se bez problema mogu liječiti redovni studenti, prilično me šokiralo kada sam shvatila da to u Zagrebu nije moguće, objasnila je Visković zašto je očekivala da s pregledom neće imati problema, unatoč činjenici što nije izabrala novog doktora po dolasku u Zagreb.

Zbog ovakve situacije, studenti koji studiraju izvan svog mjesta prebivališta, često uopće ne idu na preglede pa razne probleme pokušavaju izliječiti sredstvima za upale ili drugim popularnim lijekovima.

Izdvojeni članak

Studenti nisu zaboravili na problem zdravstvenog osiguranja: Žele besplatno liječenje svima s redovitim statusom

Problem je nastao ukidanjem studentskog Doma zdravlja

Osim što adekvatnu zdravstvenu skrb dobivaju tek kada situacija postane opasna, za obične prehlade ili gripe po ispričnice moraju putovati do doktora kod kojeg su prijavljeni.

– U Zagrebu je nekada postojao Dom zdravlja studenata koji su tu mogli, bez obzira imaju li svog doktora u Dubrovniku ili Karlovcu, dolaziti na liječenje ili obavljati neke druge preglede. Nakon što je to ukinuto, uvedeno je i strogo pravilo HZZO-a o registraciji pacijenata, voditeljica školske i sveučilišne medicine Marina Kuzman objasnila nam je kako se razvijao ovaj problem.

Izdvojeni članak

Studentskim koracima: Nova akademska godina zahtijeva novi postupak za osiguravanje besplatnog liječenja

‘Studentima se moraju omogućiti kvalitetni uvjeti obrazovanja’

U nastavku razgovora istaknula je da su oni već nekoliko puta apelirali na to kako bi se studentima morala pružiti bolja zdravstvena zaštita.

Doktorica Kuzman predložila je da se dio glavarina jednostavno preraspodijeli i doktorima koji su trenutno nadležni samo za prevenciju te im se zakonski omogući liječenje bolesnih, ali iz HZZO-a su im rekli kako to nije moguće zbog novih zakonskih mjera.

– Sada većina ljudi za vrijeme svog privremenog boravka u Zagrebu kod doktora odlazi samo kada mu je jako loše i to je ozbiljan problem koji se povlači već dugo godina. Ostvarivanje zdravstvene zaštite je u interesu svakom pojedincu, ali i državi. Studentima se moraju omogućiti kvalitetni uvjeti obrazovanja. Mislim da je problem moguće riješiti. Možda je komplicirano to napraviti na potpuno zadovoljavajući način, ali sigurno bi moglo biti bolje. Zdravstvo ima puno većih troškova nego što bi koštala adekvatna regulacija zdravstvene zaštita studenata, izjavila je doktorica Kuzman i stala u obranu nadležnih doktora, za koje tvrdi da su im u ovoj situaciji ruke vezane.


Za studente postoji mogućnost dvojnog ugovaranja

Za studente postoji mogućnost dvojnog ugovaranja obiteljske medicine, pa se u vrijeme ljetnih mjeseci mogu liječiti u mjestu stanovanja, a tijekom akademske godine u mjestu studiranja, objasnili su nam iz Ministarstva kako je riješen problem mijenjanja boravišta tijekom godine.

Zdravstvena zaštita studenata organizirana je jednako kao i za sve druge

Problem je što nadležna državna tijela ne prepoznaju specifičnosti studentske populacije. Iz HZZO-a su nam objasnili kako je zdravstvena zaštita studenata organizirana jednako kao i za sve osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, pa im preporučuju da izaberu svog doktora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u gradu kojem se nalaze na privremenom boravku. Iz Ministarstva zdravlja ipak najavljuju određene promjene.

– Strateškim planom razvoja javnog zdravstva 2013-2015 predviđeno je redefiniranje djelatnosti školske i sveučilišne medicine. Tim planom riješit će se pitanje organiziranja cjelovite zdravstvene zaštite studenta i učenika, koji zbog školovanja napuštaju obiteljske domove, i to u okviru djelatnosti školske i sveučilišne medicine. U tijeku su pripremne aktivnosti u izradi redefiniranog modela, koji bi prema Strateškom planu trebao biti završen u ovoj godini, najavili su iz Ministarstva.